Klasszikus

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

2022.12.01. 09:20
Ajánlom
A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.

A mű Magyarország egyik vezető nagyzenekarának közreműködésével debütál. A Concerto Budapest története régre nyúlik vissza, ugyanakkor napjainkban a dinamizmus, az újítás és az innovatív látásmód jellemzi. Nagy sikerű hazai koncertjeik mellett jelentős szereplői a nemzetközi zenei életnek is. Az est dirigense Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar karmester lesz. A kórusrészek a Magyar Állami Operaház Énekkarának és gyerekszólistáinak előadásában szólalnak meg, szólistaként pedig Kriszta Kinga és Fokanov Anatolij lép színpadra.

A szerző, Hilarion metropolita, 2022 júniusa óta a Budapest-magyarországi Egyházmegye kormányzója. Az ortodox egyházi neveltetése mellett már gyermekként megismerkedett a zeneszerzéssel, és hegedülni is tanult, majd húszévesen szerzetesnek állt, és az egyházat kezdte szolgálni. Feladatai mellett csak keveset tudott a zeneszerzéssel foglalkozni, de később újra visszatalált a komponáláshoz, hogy olyan műveket alkothasson, mint a Máté passió, illetve a december 8-i koncerten felcsendülő oratórium. A Karácsonyi oratórium egy nagyszabású, szólistákra, két kórusra és szimfonikus zenekarra írt, egyórás mű.

Az ortodox egyházzene fennköltsége, mély lelkisége ötvöződik benne a nyugati klasszikus zenével, így a hagyományok és a modern hangzás kettőssége teszi oly különlegessé a darabot.

A mű világpremierjét óriási érdeklődés övezte Washingtonba, ahol 2007 decemberében több ezer ember előtt mutatták be. Ezt követően New Yorkban, Bostonban majd Moszkvában is hasonló sikert aratott, és mind a közönség, mind a kritikusok elismerését elnyerte. Az esemény jelentőségét az is jól példázza, hogy a modern történelemben ez volt az első alkalom, hogy egy ortodox püspök művét Észak-Amerika egyik legnagyobb katolikus székesegyházában mutatták be.

Az oratórium története lényegében egy út a sötétségből a világosság felé, a Messiás fájdalmas várakozásától az emberiség megtestesült Isten általi üdvösségének diadalmas öröméig.

Az angyalok Jézust dicsőítő éneke jelen van minden ember énekében. Ezt a közös magasztalást szimbolizálja a kórusok éneke” – mondta a bemutatót követően Hilarion püspök a műről.

A decemberi koncert további különlegessége, hogy egy színpadi beszélgetéssel indul, ahol ifj. Bazsinka József kérdezi majd a zeneszerzőt.

Hilarion Alfejev: Karácsonyi oratórium
december 8. 19:30, Zeneakadémia Nagyterem

Concerto Budapest
Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) és gyermekszólistái
Kriszta Kinga - szoprán
Fokanov Anatolij - basszus
vezényel: Kovács János

Fejléckép: Hilarion Alfejev (forrás: Filharmónia Magyarország)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Április 18-án búcsúztatják Eötvös Pétert

A megemlékezésre a Budapest Music Centerben kerül sor, délután négy órai kezdéssel. Az eseményen Kurtág György, Káel Csaba és Kovács Géza mond búcsúbeszédet.
Klasszikus

„A zenét nem interpretálni, hanem megtestesíteni kell” – interjú Barbara Hannigannel

A kanadai születésű szoprán határokat feszegető produkcióval érkezik a Müpába, április 10-én este, a Bartók Tavasz fellépőjeként. A közelgő előadás mellett a magyar kortárs zenéhez fűződő kapcsolatáról is beszélgettünk vele.
Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Klasszikus ajánló

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus ajánló

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Klasszikus ajánló

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.
Klasszikus hír

Május 5-ig várják a jelentkezéseket a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre

A Fesztivál Akadémia Budapest nyári programsorozatának keretében, július 4-14. között ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, amelyre az egész világról várják a résztvevőket.