Klasszikus

Utazás az Esterházyakkal

2012.03.01. 17:30
Ajánlom
Az Esterházy Magánalapítvány kiváló programjainak ismertetése mellett nyereményjátékkal is várja a látogatókat a március 4-ig tartó Utazás Kiállításon.

Az Örs Vezér tértől pár perc a Hungexpo területe, ahol március 1-től 4-ig 22 ország több mint 465 kiállítója között találjuk az ausztriai szervezet standját. Az A pavilon 304J-es helyén számos katalógusból, útifilmből és kedves, közvetlen emberek tájékoztatói alapján informálódhatunk a kismartoni Esterházy-kastélyban és Fraknó várában rendezett eseményekről. Sőt, a pultnál egy kupon kitöltésével belépőket nyerhetünk kiállításra, a kastély magánparkjába, koncertre vagy épp buszkirándulásra.

Az Esterházy-programok egyedisége a struktúrában rejlik, mely a bécsi zenei élet kínálatától különböző, különleges eseményeket kínál. A kiállítások például izgalmas újdonságokkal szolgálnak. A Hercegnői lakosztályok című, áprilistól látogatható tárlat három hercegné magánéletét mutatja be a kismartoni Esterházy-kastélyban. Portrék, naplók, személyes levelezések illetve nemrég végzett, friss kutatások tették lehetővé, hogy Maria Josefa Hermenegildát (született Liechtenstein hercegnő), Maria Theresiát (született Thurn és Taxis hercegnő) és Lady Sarah Fredericát (született Lady Child-Villiers hercegnő) egy teljesen új perspektívából ismerhessük meg. A kastély nyugati szárnyában található termek felújításuk után eredeti pompájukban várják a kíváncsi látogatókat. Először tekinthető meg a hercegnék lakosztályai közvetlen szomszédságában található szint, ahol az egykori társalkodónők és szolgálók mindennapjaiba tekinthetünk be. Egy megújult kiállítást láthatnak azok, akik ellátogatnak Fraknó várába. Az Oszmánok, poroszok és franciák - az Esterházyak 300 éves hadtörténete címmel az újrarendezett történelmi fegyver- és hadszertár kerül bemutatásra. A tárlat különlegessége, hogy a 17. századi koronázási zászlók egyikén megtekinthető a legrégebbi, 1618-ból való Szent István korona ábrázolás.

Március 15-éhez és a hosszú hétvéghez közeledve Kismartonban különleges eseménnyel várják a magyar közönséget. Március 15-18-ig sűrített időpontban magyar nyelvű tárlatvezetéseket tartanak Kismartonban, a Fraknói vár pedig ugyanebben az időszakban kinyitja kapuit, ahol meglepetésekkel tarkított idegenvezetésekkel várják a látogatókat.

Nem maradnak el idén sem az Ünnepi Játékok a szentmargitbányai kőfejtőben. 2011-ben a Don Giovannit, míg idén Bizet Carmenjét viszik színre. Július 11. és augusztus 26. között minden hétvégén játsszák a remekművet Robert Herzl rendezésében. A címszerepet Tiziana Carraro énekli, Don José szerepében a kiváló görög tenor, Dimitrios Flemotomost láthatjuk és a tavaly Don Giovanni szerepében látható Josef Wagner is feltűnik Escamillót alakítva. A nagyszínpadon tartott előadások karmestere a bécsi Volksoperben is dolgozó Alfred Eschwé lesz. Két énekkar működik közre: egy a színpadon és egy a zenekar mellett fog állni, az intenzív próbafolyamat pedig júniusban kezdődik el. Ezeknek az előadásoknak az előkészítése egy évvel korábbra nyúlik vissza, így idén már a 2013-as előadásról kellett dönteni. A Wagner-évforduló miatt a Tannhäuser is komoly esélyes volt, de végül Puccini Bohémélet című operáját viszik színre 2013-ban.

A 2012-es, magas szintű, komolyzenei programkínálatról korábban már beszámoltunk, így csak összefoglalóként érdemes megemlíteni azt a három főbb pillért, amely a koncertkínálatot jellemzi. Az Esterházy Vonósnégyes Fesztiválra kínai, amerikai, dél-amerikai kvartettek és a Londoni Nemzetközi Vonósnégyes Verseny győztesének részvételével kerül sor, ezúttal azonban nem egy hétvégébe sűrítve, hanem áprilisi, májusi és júniusi hangversenyekkel. A Koncertek Zenekedvelőknek sorozat a házimuzsika és a szalonzene műfaját kívánja feléleszteni az Esterházy-gyűjteményben található értékes hangszerek segítségével. A sorozatban fellép az I Virtuosi ambulanti zenekar, Linda Nicholson egy frissen restaurált Matthias Müller készítette, mahagóni hangszeren játszik és a Florian Weininger vezette dolce ricordanza koncertjén egy régi, öthúrú bőgőt is megszólaltatnak. A Piknik koncertek szabadtéri események, ahol bécsi, spanyol, amerikai és szláv zene hangzik el, és hogy az élvezet teljes legyen, finomságokkal megpakolt piknikkosarakat is vásárolhatunk.

Ezeken kívül többször is Kismartonba látogat a Kremerata Baltica. Májusban balti-arab "felfedező útra" indul a zenekar, míg ősszel maga Gidon Kremer is fellép. Szabadtéri gálakoncertre is sor kerül júniusban, míg szeptember végén a Müncheni Kamaraopera érkezik az Esterházy-kastélyba Rossini Hamupipőkéjével.

Idén már bérletek is válthatók a Vonósnégyes Fesztiválra vagy a Koncertek zenekedvelőknek sorozatra. Ugyancsak első alkalommal árulják a "Húszból négy" elnevezésű kombinálható bérlet is, mellyel a festival.Esterházy rendezvényekből kiválasztott négy eseménynél 20%-os kedvezménnyel vásárolhatóak meg az egyes belépők.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.