Klasszikus

Utazás az Óbudai Danubia Zenekarral

2012.03.27. 16:39
Ajánlom
Észak-Európai "kirándulásra" invitálja a hallgatókat a Héja Domonkos vezényelte együttes március 28-án a Nemzeti Színházba.

A négy hangversenyből álló sorozat harmadik estjén Sibelius, Grieg és Nielsen művei hangzanak el. Április 14-e az utolsó előtti alkalom, mely során Itália következik Rossini és Respighi zenéjével. Az utolsó alkalomra május 19-én kerül sor, amikor az Ibsen drámából készült Grieg-mű, a Peer Gynet szólal meg.

A zenekar karmestere Héja Domonkos 1974-ben született. Már gyerekként számos hangszerrel megismerkedett: zongorázni, hegedülni, brácsázni, trombitálni és ütőhangszereken is tanult. 1997-ben ütőhangszeres szakon végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát. Dirigálni középiskolásként kezdett, előbb a Zeneművészeti Szakközépiskola szimfonikus zenekarát vezette, majd korábbi diáktársaival 1993-ban megalapította a Danubia Ifjúsági Zenekart azzal a céllal, hogy az itthon ritkán játszott szerzőket is megismertesse a magyar közönséggel, és nem utolsó sorban, hogy kortársaival, a fiatalokkal is megkedveltesse a komolyzenét. Ugyanebben az évben felvételt nyert a főiskola karmesterképző tanszakára, ahol Lukács Ervin növendékeként 1998-ban kitüntetéssel diplomázott. 1998. májusában első lett a Magyar Televízió IX. Nemzetközi Karmesterversenyén, és elnyerte a Solti György-különdíjat valamint a közönség díját is. Ugyanebben az évben az athéni Dimitris Mitropoulos Nemezetközi Karmesterversenyen különdíjat és a közreműködő Chromaton zenekar nagydíját nyerte el. 1999-ben a Kassai Állami Filharmonikus zenekart vezényelte nagy sikerrel, és a zenekar leszerződtette a következő évadra. Márciusban a Parlamentben a NATO-csatlakozással kapcsolatos ünnepi koncerten vezényelt, valamint az Állami Operaházban a március 15-i díszelőadáson. 2003-ban Liszt-díjjal tüntették ki, jelenleg a Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.