Klasszikus

Utazás Eszterházára

2005.03.22. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál jubileumi, 25. rendezvénysorozata egyre izgalmasabb ötletekkel tiszteleg az évfordulón. Ahogyan tudható volt, Gyenyisz Macujev nem hagyja hidegen az Operaház közönségét, a hazai művészek is hasonló sikert arattak ugyanazon a napon, néhány utcával arrébb. Az Esterházy-koncert egyszeri eseménynek született, most mégis duplázni fognak a házigazdák a Katonában szerda este elmaradó Médeia-előadás helyett a különleges időutazás megismétlődik.

A Katona József Színházban aligha megszokott, hogy az előadás előtt igyekvő pincérhölgyek tányérokkal csörömpöljenek az előtérben. A legkevésbé sem az állófogadásokra szánt terekben édeskés illat terjengett; mindenki jól tudta: az Eszterháza szellemét több mint szellemesen megidéző műsorhoz Esterházy torta dukál. A műsor pedig hasonlóképpen ínyenc: a Házimuzsika Eszterházáról alcím a Trio Lignum leírhatatlanul izgalmas műsorát, páratlanul tiszta játékát és Esterházy Péter remekei közt is legjobb szövegeit takarja. Klenyán Csaba és Rozmán Lajos klarinéton, Lakatos György pedig fagotton játszik, műsorukon Esterházy Pál Harmonia Caelestis-ének több részlete, majd Haydn, Kondor Ádám és Sáry László kompozíciói szerepelnek. Az estet rendező Máté Gábor a zenedarabok közé kis jeleneteket képzelt Esterházy Péter szövegeiből; a színészek Bezerédi Zoltán, Elek Ferenc és Pelsőczy Réka; legtöbbször a színpad forgatásával kerülnek a közönség elé, s idézik a Harmonia Caelestist, A kékszakállú herceget és a Fancsikó és Pintát. Velük állandóan váltakozva lép elő a Trio Lignum. A tortától roskadozó asztalok körüli tülekedés után Sáry László Tikfa-zenéjével folytatódik a műsor, majd Esterházy Péter lép a színpadra. Esti Kornél beszédét hallgatva megdöbbentő fordulatot vesz az időutazás: egy helyben, a mában maradunk, s mire fölfogjuk e kor szégyenteljes sötétségét, már lerombolódott minden illúziónk.

Orlando Gibbons Fantáziájával, John Bull, valamint Thomas Tallis és Kondor Ádám egy-egy kompozíciójával zárul a Trio Lignum rendhagyó koncertje, amely tehát szerda este újra rendhagyó lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.