Klasszikus

Utazás Eszterházára

2005.03.22. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Tavaszi Fesztivál jubileumi, 25. rendezvénysorozata egyre izgalmasabb ötletekkel tiszteleg az évfordulón. Ahogyan tudható volt, Gyenyisz Macujev nem hagyja hidegen az Operaház közönségét, a hazai művészek is hasonló sikert arattak ugyanazon a napon, néhány utcával arrébb. Az Esterházy-koncert egyszeri eseménynek született, most mégis duplázni fognak a házigazdák a Katonában szerda este elmaradó Médeia-előadás helyett a különleges időutazás megismétlődik.

A Katona József Színházban aligha megszokott, hogy az előadás előtt igyekvő pincérhölgyek tányérokkal csörömpöljenek az előtérben. A legkevésbé sem az állófogadásokra szánt terekben édeskés illat terjengett; mindenki jól tudta: az Eszterháza szellemét több mint szellemesen megidéző műsorhoz Esterházy torta dukál. A műsor pedig hasonlóképpen ínyenc: a Házimuzsika Eszterházáról alcím a Trio Lignum leírhatatlanul izgalmas műsorát, páratlanul tiszta játékát és Esterházy Péter remekei közt is legjobb szövegeit takarja. Klenyán Csaba és Rozmán Lajos klarinéton, Lakatos György pedig fagotton játszik, műsorukon Esterházy Pál Harmonia Caelestis-ének több részlete, majd Haydn, Kondor Ádám és Sáry László kompozíciói szerepelnek. Az estet rendező Máté Gábor a zenedarabok közé kis jeleneteket képzelt Esterházy Péter szövegeiből; a színészek Bezerédi Zoltán, Elek Ferenc és Pelsőczy Réka; legtöbbször a színpad forgatásával kerülnek a közönség elé, s idézik a Harmonia Caelestist, A kékszakállú herceget és a Fancsikó és Pintát. Velük állandóan váltakozva lép elő a Trio Lignum. A tortától roskadozó asztalok körüli tülekedés után Sáry László Tikfa-zenéjével folytatódik a műsor, majd Esterházy Péter lép a színpadra. Esti Kornél beszédét hallgatva megdöbbentő fordulatot vesz az időutazás: egy helyben, a mában maradunk, s mire fölfogjuk e kor szégyenteljes sötétségét, már lerombolódott minden illúziónk.

Orlando Gibbons Fantáziájával, John Bull, valamint Thomas Tallis és Kondor Ádám egy-egy kompozíciójával zárul a Trio Lignum rendhagyó koncertje, amely tehát szerda este újra rendhagyó lesz.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.