Klasszikus

Utazás Prágába a zene erejével

2015.11.20. 09:54
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör Városok zenéje című komolyzenei koncertsorozatának ötödik állomásán – Szentpétervár, Budapest, Bécs és Párizs után – ezúttal Prágába tehetünk képzeletbeli látogatást november 27-én.

Bohuslav Martinů 1941-ben emigrált az USA-ba, ahol több egyetemen is zeneszerzés-tanárként működött. Ettől kezdve haláláig Prága, New York, a svájci Pratteln és különböző hangversenykörutak között osztotta meg idejét. Hegedűre és gordonkára íródott, no. 2-es D-dúr Duóját 1958-ban komponálta Prattelnben. Az Óbudai Társaskörestjén elhangzik Bedřich Smetana Otthonról (No. 1, 2) című műve. A Prágában elhunyt cseh zeneszerző nevéhez a nemzete függetlenedéséhez kapcsolódó zenei motívumvilág megteremtése kapcsolódik. Emiatt hazájában sokan a cseh zene atyjának tekintik.

Az ő vezénylete alatt volt brácsás az 1860-as években Antonín Dvořák a Bohémiai Ideiglenes Színház (a Prágai Nemzeti Színház elődje) zenekarában. Dvořák fáradhatatlanul komponált, 1874-ben 15 művet nyújtott be az osztrák állami ösztöndíj pályázatára. Sorra mutatta be műveit, amelyek közül ezen a koncerten a Terzetto (op. 74) és a Négy romantikus darab (op. 75) csendül fel. A C-dúr Terzettót 1887 januárjában hihetetlen gyorsasággal, pár nap alatt vetette papírra. A mű bemutatójára 1887 márciusában került sor Prágában. A triót többek között egy amatőr hegedűsnek is ajánlotta a szerző, azonban az túl nehéznek bizonyult számára, így írt egy könnyebb művet (Miniatúrák, op. 75a). A hangverseny zárószámaként elhangzó Négy romantikus darab a Miniatúrák-ciklus Dvořák általi hegedű-zongora átirata.

Josef Suk életének és zeneszerzői pályájának meghatározó állomása volt, amikor a prágai konzervatóriumban Dvořák növendéke lett. Kiváló szakmai kapcsolatuk később rokoni szállá alakult, hiszen évekkel később Suk feleségül vette mesterének lányát. 1914-ben komponálta a koncerten elhangzó, Meditáció egy régi cseh himnuszra (op. 35) művét, amely vonóskvintett tolmácsolásában fog megszólalni. Leoš Janáčeket mint zeneszerzőt 62 éves koráig csak Brnóban ismerték valamennyire. Parasztdrámájának, A mostohalány című operának (Jenůfa) 13 évi huzavona utáni prágai bemutatója (1916) egy csapásra ismertté tette nevét egész hazájában. Életének végén a komponista műveiben a népzene szellemiségétől átitatott, de merőben újszerű hangzásvilágú melódiákat találhatunk. E kettősségre figyelhetünk fel az 1928-ban keletkezett önéletrajzi ihletésű, vallomás jellegű 2. vonósnégyesben is, amely a XX. századi kamarazene legihletettebb darabjai közé tartozik.

2015. november 27., péntek 19 óra

Óbudai Társaskör

Városok zenéje V. – Prága

Közreműködik: Borsos Kata, G. Horváth László, Váray Bálint (hegedű), Bartók Tamás, Hargitai Bence (mélyhegedű), Háry Péter, Váray Péter (gordonka), Gyetvai Gábor (nagybőgő), Kovalszki Mária (zongora)

Sorozatszerkesztő: G. Horváth László

Dvořák: Terzetto, op. 74

Martinů: Duó, H331

Suk: Meditáció egy régi cseh himnuszra, op. 35

Smetana: Otthonról, no. 1, 2

***

Janáček: Bizalmas levelek, 2. vonósnégyes

Dvořák: Négy romantikus darab, op. 75

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

85 évesen is filmet forgat Sophia Loren

Születésnapját ünnepli az olasz film egyik legnagyobb sztárja, akit szókimondó, határozott nőként ismerünk a filmvásznon. Sophia Loren hatvanéves karrierje mögött egy fegyelmezett, tudatos nő áll.
Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

Mi minden nem lett Mészáros Márta?

88. születésnapját ünnepli szeptember 19-én Mészáros Márta, a női sorsok bemutatója, a magyar és az egyetemes filmtörténet meghatározó alakja. Tiszteletére fotókiállítás nyílt a Filmes Házban, ahol meghitt születésnapi köszöntésen találkoztunk vele.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus temetés

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Klasszikus hír

Kortárs klasszikus zenei lemezkiadót indít a Radiohead gitárosa

A Jonny Greenwood alapította kiadó első kiadványai között lesz egy saját szerzői lemez, illetve egy Bach-szólóalbum.
Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.