Klasszikus

Utazás Prágába a zene erejével

2015.11.20. 09:54
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör Városok zenéje című komolyzenei koncertsorozatának ötödik állomásán – Szentpétervár, Budapest, Bécs és Párizs után – ezúttal Prágába tehetünk képzeletbeli látogatást november 27-én.

Bohuslav Martinů 1941-ben emigrált az USA-ba, ahol több egyetemen is zeneszerzés-tanárként működött. Ettől kezdve haláláig Prága, New York, a svájci Pratteln és különböző hangversenykörutak között osztotta meg idejét. Hegedűre és gordonkára íródott, no. 2-es D-dúr Duóját 1958-ban komponálta Prattelnben. Az Óbudai Társaskörestjén elhangzik Bedřich Smetana Otthonról (No. 1, 2) című műve. A Prágában elhunyt cseh zeneszerző nevéhez a nemzete függetlenedéséhez kapcsolódó zenei motívumvilág megteremtése kapcsolódik. Emiatt hazájában sokan a cseh zene atyjának tekintik.

Az ő vezénylete alatt volt brácsás az 1860-as években Antonín Dvořák a Bohémiai Ideiglenes Színház (a Prágai Nemzeti Színház elődje) zenekarában. Dvořák fáradhatatlanul komponált, 1874-ben 15 művet nyújtott be az osztrák állami ösztöndíj pályázatára. Sorra mutatta be műveit, amelyek közül ezen a koncerten a Terzetto (op. 74) és a Négy romantikus darab (op. 75) csendül fel. A C-dúr Terzettót 1887 januárjában hihetetlen gyorsasággal, pár nap alatt vetette papírra. A mű bemutatójára 1887 márciusában került sor Prágában. A triót többek között egy amatőr hegedűsnek is ajánlotta a szerző, azonban az túl nehéznek bizonyult számára, így írt egy könnyebb művet (Miniatúrák, op. 75a). A hangverseny zárószámaként elhangzó Négy romantikus darab a Miniatúrák-ciklus Dvořák általi hegedű-zongora átirata.

Josef Suk életének és zeneszerzői pályájának meghatározó állomása volt, amikor a prágai konzervatóriumban Dvořák növendéke lett. Kiváló szakmai kapcsolatuk később rokoni szállá alakult, hiszen évekkel később Suk feleségül vette mesterének lányát. 1914-ben komponálta a koncerten elhangzó, Meditáció egy régi cseh himnuszra (op. 35) művét, amely vonóskvintett tolmácsolásában fog megszólalni. Leoš Janáčeket mint zeneszerzőt 62 éves koráig csak Brnóban ismerték valamennyire. Parasztdrámájának, A mostohalány című operának (Jenůfa) 13 évi huzavona utáni prágai bemutatója (1916) egy csapásra ismertté tette nevét egész hazájában. Életének végén a komponista műveiben a népzene szellemiségétől átitatott, de merőben újszerű hangzásvilágú melódiákat találhatunk. E kettősségre figyelhetünk fel az 1928-ban keletkezett önéletrajzi ihletésű, vallomás jellegű 2. vonósnégyesben is, amely a XX. századi kamarazene legihletettebb darabjai közé tartozik.

2015. november 27., péntek 19 óra

Óbudai Társaskör

Városok zenéje V. – Prága

Közreműködik: Borsos Kata, G. Horváth László, Váray Bálint (hegedű), Bartók Tamás, Hargitai Bence (mélyhegedű), Háry Péter, Váray Péter (gordonka), Gyetvai Gábor (nagybőgő), Kovalszki Mária (zongora)

Sorozatszerkesztő: G. Horváth László

Dvořák: Terzetto, op. 74

Martinů: Duó, H331

Suk: Meditáció egy régi cseh himnuszra, op. 35

Smetana: Otthonról, no. 1, 2

***

Janáček: Bizalmas levelek, 2. vonósnégyes

Dvořák: Négy romantikus darab, op. 75

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.