Klasszikus

Utazás Prágába a zene erejével

2015.11.20. 09:54
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör Városok zenéje című komolyzenei koncertsorozatának ötödik állomásán – Szentpétervár, Budapest, Bécs és Párizs után – ezúttal Prágába tehetünk képzeletbeli látogatást november 27-én.

Bohuslav Martinů 1941-ben emigrált az USA-ba, ahol több egyetemen is zeneszerzés-tanárként működött. Ettől kezdve haláláig Prága, New York, a svájci Pratteln és különböző hangversenykörutak között osztotta meg idejét. Hegedűre és gordonkára íródott, no. 2-es D-dúr Duóját 1958-ban komponálta Prattelnben. Az Óbudai Társaskörestjén elhangzik Bedřich Smetana Otthonról (No. 1, 2) című műve. A Prágában elhunyt cseh zeneszerző nevéhez a nemzete függetlenedéséhez kapcsolódó zenei motívumvilág megteremtése kapcsolódik. Emiatt hazájában sokan a cseh zene atyjának tekintik.

Az ő vezénylete alatt volt brácsás az 1860-as években Antonín Dvořák a Bohémiai Ideiglenes Színház (a Prágai Nemzeti Színház elődje) zenekarában. Dvořák fáradhatatlanul komponált, 1874-ben 15 művet nyújtott be az osztrák állami ösztöndíj pályázatára. Sorra mutatta be műveit, amelyek közül ezen a koncerten a Terzetto (op. 74) és a Négy romantikus darab (op. 75) csendül fel. A C-dúr Terzettót 1887 januárjában hihetetlen gyorsasággal, pár nap alatt vetette papírra. A mű bemutatójára 1887 márciusában került sor Prágában. A triót többek között egy amatőr hegedűsnek is ajánlotta a szerző, azonban az túl nehéznek bizonyult számára, így írt egy könnyebb művet (Miniatúrák, op. 75a). A hangverseny zárószámaként elhangzó Négy romantikus darab a Miniatúrák-ciklus Dvořák általi hegedű-zongora átirata.

Josef Suk életének és zeneszerzői pályájának meghatározó állomása volt, amikor a prágai konzervatóriumban Dvořák növendéke lett. Kiváló szakmai kapcsolatuk később rokoni szállá alakult, hiszen évekkel később Suk feleségül vette mesterének lányát. 1914-ben komponálta a koncerten elhangzó, Meditáció egy régi cseh himnuszra (op. 35) művét, amely vonóskvintett tolmácsolásában fog megszólalni. Leoš Janáčeket mint zeneszerzőt 62 éves koráig csak Brnóban ismerték valamennyire. Parasztdrámájának, A mostohalány című operának (Jenůfa) 13 évi huzavona utáni prágai bemutatója (1916) egy csapásra ismertté tette nevét egész hazájában. Életének végén a komponista műveiben a népzene szellemiségétől átitatott, de merőben újszerű hangzásvilágú melódiákat találhatunk. E kettősségre figyelhetünk fel az 1928-ban keletkezett önéletrajzi ihletésű, vallomás jellegű 2. vonósnégyesben is, amely a XX. századi kamarazene legihletettebb darabjai közé tartozik.

2015. november 27., péntek 19 óra

Óbudai Társaskör

Városok zenéje V. – Prága

Közreműködik: Borsos Kata, G. Horváth László, Váray Bálint (hegedű), Bartók Tamás, Hargitai Bence (mélyhegedű), Háry Péter, Váray Péter (gordonka), Gyetvai Gábor (nagybőgő), Kovalszki Mária (zongora)

Sorozatszerkesztő: G. Horváth László

Dvořák: Terzetto, op. 74

Martinů: Duó, H331

Suk: Meditáció egy régi cseh himnuszra, op. 35

Smetana: Otthonról, no. 1, 2

***

Janáček: Bizalmas levelek, 2. vonósnégyes

Dvořák: Négy romantikus darab, op. 75

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.