Klasszikus

Utazás Prágába a zene erejével

2015.11.20. 09:54
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör Városok zenéje című komolyzenei koncertsorozatának ötödik állomásán – Szentpétervár, Budapest, Bécs és Párizs után – ezúttal Prágába tehetünk képzeletbeli látogatást november 27-én.

Bohuslav Martinů 1941-ben emigrált az USA-ba, ahol több egyetemen is zeneszerzés-tanárként működött. Ettől kezdve haláláig Prága, New York, a svájci Pratteln és különböző hangversenykörutak között osztotta meg idejét. Hegedűre és gordonkára íródott, no. 2-es D-dúr Duóját 1958-ban komponálta Prattelnben. Az Óbudai Társaskörestjén elhangzik Bedřich Smetana Otthonról (No. 1, 2) című műve. A Prágában elhunyt cseh zeneszerző nevéhez a nemzete függetlenedéséhez kapcsolódó zenei motívumvilág megteremtése kapcsolódik. Emiatt hazájában sokan a cseh zene atyjának tekintik.

Az ő vezénylete alatt volt brácsás az 1860-as években Antonín Dvořák a Bohémiai Ideiglenes Színház (a Prágai Nemzeti Színház elődje) zenekarában. Dvořák fáradhatatlanul komponált, 1874-ben 15 művet nyújtott be az osztrák állami ösztöndíj pályázatára. Sorra mutatta be műveit, amelyek közül ezen a koncerten a Terzetto (op. 74) és a Négy romantikus darab (op. 75) csendül fel. A C-dúr Terzettót 1887 januárjában hihetetlen gyorsasággal, pár nap alatt vetette papírra. A mű bemutatójára 1887 márciusában került sor Prágában. A triót többek között egy amatőr hegedűsnek is ajánlotta a szerző, azonban az túl nehéznek bizonyult számára, így írt egy könnyebb művet (Miniatúrák, op. 75a). A hangverseny zárószámaként elhangzó Négy romantikus darab a Miniatúrák-ciklus Dvořák általi hegedű-zongora átirata.

Josef Suk életének és zeneszerzői pályájának meghatározó állomása volt, amikor a prágai konzervatóriumban Dvořák növendéke lett. Kiváló szakmai kapcsolatuk később rokoni szállá alakult, hiszen évekkel később Suk feleségül vette mesterének lányát. 1914-ben komponálta a koncerten elhangzó, Meditáció egy régi cseh himnuszra (op. 35) művét, amely vonóskvintett tolmácsolásában fog megszólalni. Leoš Janáčeket mint zeneszerzőt 62 éves koráig csak Brnóban ismerték valamennyire. Parasztdrámájának, A mostohalány című operának (Jenůfa) 13 évi huzavona utáni prágai bemutatója (1916) egy csapásra ismertté tette nevét egész hazájában. Életének végén a komponista műveiben a népzene szellemiségétől átitatott, de merőben újszerű hangzásvilágú melódiákat találhatunk. E kettősségre figyelhetünk fel az 1928-ban keletkezett önéletrajzi ihletésű, vallomás jellegű 2. vonósnégyesben is, amely a XX. századi kamarazene legihletettebb darabjai közé tartozik.

2015. november 27., péntek 19 óra

Óbudai Társaskör

Városok zenéje V. – Prága

Közreműködik: Borsos Kata, G. Horváth László, Váray Bálint (hegedű), Bartók Tamás, Hargitai Bence (mélyhegedű), Háry Péter, Váray Péter (gordonka), Gyetvai Gábor (nagybőgő), Kovalszki Mária (zongora)

Sorozatszerkesztő: G. Horváth László

Dvořák: Terzetto, op. 74

Martinů: Duó, H331

Suk: Meditáció egy régi cseh himnuszra, op. 35

Smetana: Otthonról, no. 1, 2

***

Janáček: Bizalmas levelek, 2. vonósnégyes

Dvořák: Négy romantikus darab, op. 75

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.