Klasszikus

Útinapló Sanghajból - Péntek

2007.11.19. 00:00
Ajánlom
Egykori zongoristaként bizton állíthatom, kevés kellemesebb pillanat van annál, mint amikor egy jól sikerült koncertet követően az ember kienged: ledobja magáról a felgyülemlett feszültséget és akár késő éjjelig – vagy jóval tovább – mulat kollégáival. Na, pontosan ez az, ami a csütörtöki sikert követően szóba sem jöhetett, hiszen már péntek este felvonják a függönyt a második előadáshoz…

De az este még messze van, irány a város! Sanghaj alapvetően mindig is kereskedőváros volt és az is maradt – szinten minden négyzetcentiméteren vásárlásra ösztönzik az odatévedőt: harsogó, sokszor a giccs határát felülről súroló neonreklámok, járdára telepedett árusok, kínálatukban a fogkefétől a felfújható vízesésig, és persze nepperek lépten-nyomon: bizonyos utcákon – kivált külföldiként –, háromlépésenként kapják el a karodat, hogy márpedig órát (táskát, akármit) kell venni, most, azonnal.

 
 
 

Viszont azt is meg kell hagyni: érdemes is Kínában vásárolni. Egyrészt mert a kínálat elképesztő, másrészt, mert az árak nagyon is barátiak – főleg a szolgáltatásoké. Vegyük például a taxit, ami tulajdonképpen – a metrót leszámítva – az egyetlen valóban használható közlekedési eszköz. Bár a távolságok óriásiak (átlagosan 20-30 perceket utazunk, zömmel gyorsforgalmi utakon), eddig még nem sikerült 40 jüannál többet fizetnünk egy útért: mivel egy jüan hozzávetőlegesen 1 euró, azaz kb. 25 forint, ez tehát ezer forint körüli összeget jelent. Ami nem szabott tarifás szolgáltatás, ott viszont az alku nemcsak megengedett, hanem kötelező: ha órát, cipőt, kendőt stb. akarunk venni, nyugodtan kínáljuk érte a kereskedő által megadott összeg tizedét – a harmadáért szinte bizonyosan elvihetjük, ami hazai szemmel nézve nevetséges összeget jelent.

Úgy döntöttünk, hogy a mai előadást a kulisszák mögül nézzük végig: egyrészt bíztam abban, hogy sikerül egy-két jobb fotót csinálnom, másrészt tudtuk, hogy így egészen más élményben lesz részünk. Így is lett: sokadszorra állapíthattuk meg, hogy ami a nézőtérről légies tünemény, az testközelből hihetetlen kemény és állandó koncentrációt igénylő munka. Izmok feszülése, testek zuhanása, táncos és a gravitáció állandó küzdelme – és harmóniája.

 
 

A siker – mégpedig zajos siker – ma sem maradt el. Pedig az Emberi himnusz nem lehet könnyű darab a kínai közönség számára. Néhány évtizede – a kulturális forradalom idején - Beethoven még maga volt az Antikrisztus, Markó és Keveházi műve pedig nagyon is az európai klasszikus balett örökségén alapul. De a tény az tény: a mai előadásba még bele is tapsoltak a különben általában visszafogott kínai nézők.

 
 

Az előadást követő fogadáson Chen Shen Lai, a fesztivál elnöke és Hiller István kulturális miniszter kölcsönösen megerősítették egymást abban, hogy a Müpa-produkció sanghaji bemutatkozása egy hosszú távú, kölcsönösen hasznos kulturális együttműködés első komoly lépése lehet. Lehet, hogy kincstári az optimizmusom, de szinte bizonyos vagyok abban, hogy így lesz.

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Eötvös Péter kapta idén a BBVA-díjat

A zeneszerző, karmester a második magyar alkotó, aki elnyerte a BBVA Frontiers of Knowledge Award díjat.
Klasszikus hír

Horváth Zsolt újabb öt éven át vezetheti a Pannon Filharmonikusokat

A pécsi közgyűlés művészeti tanácsa támogatásával meghosszabbították a jelenlegi igazgató, Horváth Zsolt kinevezését a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) élén - adta hírül a baranyai megyeszékhely önkormányzata, az együttes fenntartója.
Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.