Klasszikus

Útinapló Sanghajból - Péntek

2007.11.19. 00:00
Ajánlom
Egykori zongoristaként bizton állíthatom, kevés kellemesebb pillanat van annál, mint amikor egy jól sikerült koncertet követően az ember kienged: ledobja magáról a felgyülemlett feszültséget és akár késő éjjelig – vagy jóval tovább – mulat kollégáival. Na, pontosan ez az, ami a csütörtöki sikert követően szóba sem jöhetett, hiszen már péntek este felvonják a függönyt a második előadáshoz…

De az este még messze van, irány a város! Sanghaj alapvetően mindig is kereskedőváros volt és az is maradt – szinten minden négyzetcentiméteren vásárlásra ösztönzik az odatévedőt: harsogó, sokszor a giccs határát felülről súroló neonreklámok, járdára telepedett árusok, kínálatukban a fogkefétől a felfújható vízesésig, és persze nepperek lépten-nyomon: bizonyos utcákon – kivált külföldiként –, háromlépésenként kapják el a karodat, hogy márpedig órát (táskát, akármit) kell venni, most, azonnal.

 
 
 

Viszont azt is meg kell hagyni: érdemes is Kínában vásárolni. Egyrészt mert a kínálat elképesztő, másrészt, mert az árak nagyon is barátiak – főleg a szolgáltatásoké. Vegyük például a taxit, ami tulajdonképpen – a metrót leszámítva – az egyetlen valóban használható közlekedési eszköz. Bár a távolságok óriásiak (átlagosan 20-30 perceket utazunk, zömmel gyorsforgalmi utakon), eddig még nem sikerült 40 jüannál többet fizetnünk egy útért: mivel egy jüan hozzávetőlegesen 1 euró, azaz kb. 25 forint, ez tehát ezer forint körüli összeget jelent. Ami nem szabott tarifás szolgáltatás, ott viszont az alku nemcsak megengedett, hanem kötelező: ha órát, cipőt, kendőt stb. akarunk venni, nyugodtan kínáljuk érte a kereskedő által megadott összeg tizedét – a harmadáért szinte bizonyosan elvihetjük, ami hazai szemmel nézve nevetséges összeget jelent.

Úgy döntöttünk, hogy a mai előadást a kulisszák mögül nézzük végig: egyrészt bíztam abban, hogy sikerül egy-két jobb fotót csinálnom, másrészt tudtuk, hogy így egészen más élményben lesz részünk. Így is lett: sokadszorra állapíthattuk meg, hogy ami a nézőtérről légies tünemény, az testközelből hihetetlen kemény és állandó koncentrációt igénylő munka. Izmok feszülése, testek zuhanása, táncos és a gravitáció állandó küzdelme – és harmóniája.

 
 

A siker – mégpedig zajos siker – ma sem maradt el. Pedig az Emberi himnusz nem lehet könnyű darab a kínai közönség számára. Néhány évtizede – a kulturális forradalom idején - Beethoven még maga volt az Antikrisztus, Markó és Keveházi műve pedig nagyon is az európai klasszikus balett örökségén alapul. De a tény az tény: a mai előadásba még bele is tapsoltak a különben általában visszafogott kínai nézők.

 
 

Az előadást követő fogadáson Chen Shen Lai, a fesztivál elnöke és Hiller István kulturális miniszter kölcsönösen megerősítették egymást abban, hogy a Müpa-produkció sanghaji bemutatkozása egy hosszú távú, kölcsönösen hasznos kulturális együttműködés első komoly lépése lehet. Lehet, hogy kincstári az optimizmusom, de szinte bizonyos vagyok abban, hogy így lesz.

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.