Klasszikus

Útinapló Sanghajból - Szerda

2007.11.16. 00:00
Ajánlom
Míg a zenekar és a kórus, valamint az énekes szólisták már kora délelőtt próbáltak, a táncosok csak délután láttak munkához.

A szabad délelőtt nekünk is kifejezetten jól jött, ugyanis kiderült, hogy bár Shanghai híres mágnesvasútja kb. hatszor gyorsabb budapesti kollégájánál, a rendelkezésre álló internet-elérés sebessége és megbízhatósága terén ez az arány éppen fordított. Ráadásul bizonyos oldalak elérhetetlennek bizonyultak, így a web univerzális lexikona, a Wikipedia is. Mivel később a konzulátus termináljain is ugyanezt tapasztaltam, gyanítom, hogy mindez nem csak a véletlen balszerencse műve – csak azt nem értem, hogyan lehet a világ talán legmodernebb városát megépíteni és üzemeltetni gyors internet nélkül…

 

Sanghaj egyébként európai szemmel felfoghatatlan dinamizmussal fejlődik: sokemeletes épületek és soksávos utak egyik napról a másikra nőnek ki a földből. Ha Peking a 2008-as olimpiára, Sanghaj a 2010-es Expóra készül gőzerővel: a rendezvény 184 napjára összesen 70 millió látogatót várnak. Még a magyar sajtóban is komoly visszhangja volt annak, amikor 2004-ben bejelentették, hogy Sanghajban tíz új metróvonalat terveznek átadni az expóig – közelről pedig az látszik, hogy ennek a városnak ez nem kihívás…

 

A sanghaji magyar főkonzulátus a város egyik felhőkarcoló-irodaházának 28. emeletén található – s bár az odahaza elképzelhetetlen dimenziókkal rendelkező épületből errefelé tizenkettő pontosan egy tucat, a konzulátus irodáinak valószínűleg különösebb mérlegelés nélkül ki lehetne osztani a „legszebb panorámájú magyar közszolgálati iroda” címét. Vendéglátónk Hajba Judit, Magyarország a nemrégiben kinevezett kulturális szakdiplomatája volt, aki – most jön kapóra, hogy egy útinaplóban nem kötelező a szokásos objektív semmitmondás mögé bújni – magával ragadó lelkesedéssel mesélt szeretett városáról és kulturális terveiről. Minden gesztusán érezni lehetett, hogy a friss megbízás számára több, mint feladat – személyes ügy.

 

A délutáni próbán mindenki igazán derekasan helytállt, a táncosok mozgásán egyáltalán nem érződött az utazás fáradtsága. Ami esetleg problémát okozhat holnap, az a legjobbnak tartott helyi együttes – a Sanghaji Szimfonikus Zenekar –, valamint a kórus és az énekes szólisták összjátéka. A karmesternek, Antal Mátyásnak ugyanis csak a feje búbja látszik ki az árokból, és a színpad hátsó részén álló énekesek a táncosok takarásából még akkor is csak alig látnak rá a kezére, ha magasan a feje fölé tartott kézzel dirigál. Még szerencse, hogy a Nemzeti Énekkar karigazgatójaként ezeréves rutinnal tudja kezelni a kritikus helyeket – kevésbé tapasztalt karmesterrel könnyen szétcsúszhatna a zenekar és a kórus.

 

Este pedig egy kitűnő vacsora erejéig ismét otthon érezhettük magunkat, mivel két kollégámmal együtt meghívást kaptunk egy magyar gasztronómiai estre – ugyanis miközben a Müpa a magyar kultúrát, az Agrármarketing Centrum épp a magyar borkultúrát népszerűsíti Sanghajban. Nem lennék meglepve, ha holnap kiderülne, hogy a Magyar Jet-Ski Szövetség is itt kampányol valahol…

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Eötvös Péter kapta idén a BBVA-díjat

A zeneszerző, karmester a második magyar alkotó, aki elnyerte a BBVA Frontiers of Knowledge Award díjat.
Klasszikus hír

Horváth Zsolt újabb öt éven át vezetheti a Pannon Filharmonikusokat

A pécsi közgyűlés művészeti tanácsa támogatásával meghosszabbították a jelenlegi igazgató, Horváth Zsolt kinevezését a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) élén - adta hírül a baranyai megyeszékhely önkormányzata, az együttes fenntartója.
Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.