Klasszikus

Útinapló Sanghajból - Szerda

2007.11.16. 00:00
Ajánlom
Míg a zenekar és a kórus, valamint az énekes szólisták már kora délelőtt próbáltak, a táncosok csak délután láttak munkához.

A szabad délelőtt nekünk is kifejezetten jól jött, ugyanis kiderült, hogy bár Shanghai híres mágnesvasútja kb. hatszor gyorsabb budapesti kollégájánál, a rendelkezésre álló internet-elérés sebessége és megbízhatósága terén ez az arány éppen fordított. Ráadásul bizonyos oldalak elérhetetlennek bizonyultak, így a web univerzális lexikona, a Wikipedia is. Mivel később a konzulátus termináljain is ugyanezt tapasztaltam, gyanítom, hogy mindez nem csak a véletlen balszerencse műve – csak azt nem értem, hogyan lehet a világ talán legmodernebb városát megépíteni és üzemeltetni gyors internet nélkül…

 

Sanghaj egyébként európai szemmel felfoghatatlan dinamizmussal fejlődik: sokemeletes épületek és soksávos utak egyik napról a másikra nőnek ki a földből. Ha Peking a 2008-as olimpiára, Sanghaj a 2010-es Expóra készül gőzerővel: a rendezvény 184 napjára összesen 70 millió látogatót várnak. Még a magyar sajtóban is komoly visszhangja volt annak, amikor 2004-ben bejelentették, hogy Sanghajban tíz új metróvonalat terveznek átadni az expóig – közelről pedig az látszik, hogy ennek a városnak ez nem kihívás…

 

A sanghaji magyar főkonzulátus a város egyik felhőkarcoló-irodaházának 28. emeletén található – s bár az odahaza elképzelhetetlen dimenziókkal rendelkező épületből errefelé tizenkettő pontosan egy tucat, a konzulátus irodáinak valószínűleg különösebb mérlegelés nélkül ki lehetne osztani a „legszebb panorámájú magyar közszolgálati iroda” címét. Vendéglátónk Hajba Judit, Magyarország a nemrégiben kinevezett kulturális szakdiplomatája volt, aki – most jön kapóra, hogy egy útinaplóban nem kötelező a szokásos objektív semmitmondás mögé bújni – magával ragadó lelkesedéssel mesélt szeretett városáról és kulturális terveiről. Minden gesztusán érezni lehetett, hogy a friss megbízás számára több, mint feladat – személyes ügy.

 

A délutáni próbán mindenki igazán derekasan helytállt, a táncosok mozgásán egyáltalán nem érződött az utazás fáradtsága. Ami esetleg problémát okozhat holnap, az a legjobbnak tartott helyi együttes – a Sanghaji Szimfonikus Zenekar –, valamint a kórus és az énekes szólisták összjátéka. A karmesternek, Antal Mátyásnak ugyanis csak a feje búbja látszik ki az árokból, és a színpad hátsó részén álló énekesek a táncosok takarásából még akkor is csak alig látnak rá a kezére, ha magasan a feje fölé tartott kézzel dirigál. Még szerencse, hogy a Nemzeti Énekkar karigazgatójaként ezeréves rutinnal tudja kezelni a kritikus helyeket – kevésbé tapasztalt karmesterrel könnyen szétcsúszhatna a zenekar és a kórus.

 

Este pedig egy kitűnő vacsora erejéig ismét otthon érezhettük magunkat, mivel két kollégámmal együtt meghívást kaptunk egy magyar gasztronómiai estre – ugyanis miközben a Müpa a magyar kultúrát, az Agrármarketing Centrum épp a magyar borkultúrát népszerűsíti Sanghajban. Nem lennék meglepve, ha holnap kiderülne, hogy a Magyar Jet-Ski Szövetség is itt kampányol valahol…

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.