Klasszikus

"Ütközet a krumpliföldön"

2007.10.08. 00:00
Ajánlom
Október 12-én kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál, amelynek művészeti vezetőjét, Kovalik Balázst Molnár Szabolcs kérdezte.

Kovalik Balázs

- Az idei fesztivál arculatát, így egy hónapon keresztül a budapesti utcaképet is régi mese-diafilmek és olyan szürreális című népnevelő diafilmekből vett kockák határozzák majd meg, mint például az "Ütközet a krumpliföldön". Gondolom, nem a retro-divat miatt választottátok ezt a feltűnő arculati elemet, hanem van valamiféle mélyebb üzenet is.

- A megelőző évekhez képest a mostani programban valamivel gazdagabb a kínálat filmekből. Túl azon, hogy lesz két önálló sorozat - az egyik mai orosz filmekből válogat, a másik a már hagyományossá váló Nemzetközi Táncfilm Fesztivál -, a film más művészeti ágakkal összekapcsolódva is megjelenik majd. A Zeneakadémián például Murnau 1921-es Drakula-filmjét (Nosfaratu, a borzalom szimfóniája) vetítjük Wolfgang Mitterer, egy fiatal osztrák orgonista-zeneszerző muzsikájával. Az orgonára és elektronikára komponált darab legalább olyan hátborzongató lesz, mint maga a film. Hasonló izgalmakat ígér egy másik némafilm-klasszikus, René Clair "Párizs alszik" (1923) című filmjének 2005-ös megzenésítése. A francia Yan Maresz muzsikáját az Ensemble Court-Circuit és IRCAM-mérnökök fogják megszólaltatni. De a képzőművészeti programok közé is tettünk filmes-projektet, Nemes Csaba Remake-jét.

- Nekem úgy tűnik, hogy - legalábbis mennyiségi szempontból - korábban hangsúlyosabban voltak jelen a fesztiválon a zenei és a tánc programok. Idén viszont a megszokotthoz képest erősebb a színházi kínálat.

- Ez nem volt tudatos, és a jövőben sem tervezzük, hogy valamilyen művészeti irányba eltolnánk a fesztivált. Most így alakult. De ha jobban megnézed, a zenei kínálat is elég feltűnő. Tíz éve az Őszi Fesztiválon mutatkozott be az UMZE, úgyhogy idén nagy koncertet adnak Kagel és Varėse műveiből. S ha már Varėse: egyik legelkötelezettebb csodálója, Frank Zappa előtt tisztelgünk egy délután négy órától éjfélig tartó koncertfolyammal. Csalog Gábor pedig mai művek társaságában Beethovent játszik majd a Trafóban.

- Nagyon megnyomtad, hogy Beethoven és Trafó.

- Igen, mert szerintem az nem jó, hogy alternatív helyeken csak úgynevezett alternatív művészethez lehet hozzájutni, tradicionális helyeken meg csak klasszikushoz.

- Ez akkor azt is jelenti, hogy ezúttal nem kerested a speciális helyszíneket, a gőzfürdőt, a metróállomást, a romkocsmát, amelyek szinte már az Őszi Fesztivál védjegyévé váltak?

- Igen is meg nem is. A különleges helyszínek most is nagyon vonzanak. Lesz például épületbejárás a Kőbányai Sörgyárban és a Kelenföldi Hőerőműben. De idén fordítottunk a dolgon, és megpróbálunk kísérletező szemléletű darabokat vinni hagyományosnak mondott helyszínekre.

<by- Akkor így megy be a vérszipoly a Zeneakadémiára.

- Például. De ez a szemlélet jellemzi a kőszínházakkal való együttműködésünket is. A Katona Kamrával, a Bárkával, az Örkény Színházzal és a Radnótival olyan előadásokat hoztunk létre, melyek talán közelebb hozzák egymáshoz a különböző ízlésű kultúrafogyasztókat, hiszen az lenne a cél, hogy minden iránt fogékony közönségünk legyen. Aki eddig például Téreyt csak a sziklakórházban szerette, az talán szeretni fogja a Radnóti színpadán is, aki pedig majd itt szereti meg, az legközelebb, remélem, eljön a sziklakórházba vagy valamilyen más, eddig messze elkerült helyszínre is. Szerintem az is érdekes lesz, hogy a Berliner Ensemble Peer Gyntjét a Madáchba visszük.

- Nem tudom, hogy csinálod, de olyan benyomásom volt tavaly és tavalyelőtt is, hogy minden előadáson ott vagy, valamilyen bűbájjal akár egyszerre több helyszínen is.

- Akkor is ott lennék, ha nem én lennék a művészeti vezető. Egyszerűen érdeklődésből. Most például legszívesebben végignézném az egész orosz filmsorozatot, de erre sajnos végképp nem lesz módom.

- És van valamilyen speciális "edzésterved" arra, hogy miként lehet majd fizikailag túlélni a rád váró másfél hetet?

- Érdeklődőnek kell lenni, gyermekinek, mindenre rá kell csodálkozni, mindent meg kell fogni, birizgálni, és nem szabad félni az esetleges csalódásoktól. Szerintem az, aki belül gyerek tud maradni, különösebb edzésterv és vitaminkúra nélkül, kockázatmentesen vetheti bele magát az Őszi Fesztiválba.

- Akkor legyünk gyerekek?

- Erre buzdítanak majd a diafilmekből vett képkockák is.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Vizuál

Újra látható a Moholy-Nagy Lászlóról szóló film az Urániában

Alysa Nahmias sokszorosan díjnyertes amerikai dokumentumfilmje a 125 éve született világhírű művész és tanár, Moholy-Nagy László életútját és örökségét mutatja be, azt az újító szellemű, a modern technikai lehetőségeket integráló művészi gondolkodást, amely máig inspirálja az alkotókat.
Zenés színház

„A Diótörő mérföldkő egy balerina életében” – interjú Rotter Biankával

Rotter Bianka életét végigkísérte a Diótörő: az Operaház színpadán a darab csaknem összes gyerekszerepét eltáncolta, a Budapesti Operettszínházban pedig most a női főszereplő, Klára bőrébe bújik. A táncművészetis évekről, Klára hercegnőről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk vele.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Klasszikus ajánló

Vitorlázás és komolyzene – mi a közös?

A MÁV Szimfonikus Zenekar új, rendhagyó, beszélgetéssel egybekötött koncertsorozatának első vendége Berecz Zsombor vitorlázó lesz.
Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.