Klasszikus

Ütőhangszerekről másképp

2005.01.08. 00:00
Ajánlom
Szeretnénk elérni, hogy a gyerekek és szüleik ne csak rácsodálkozzanak egy-egy ütõhangszerre, hanem meg is ismerjék azt, hogy ezután értõbb füllel hallgassák a koncerteket - mondja Holló Aurél, az Amadinda Ütõegyüttes tagja.

A kvartett szokatlan koncertsorozatra készül: családi bérletsorozatot indítanak a Zeneakadémia nagytermében, hogy a gyerekeket megismertessék az ütőhangszerek világával.

A húsz éve alakult formáció legfőbb célja, hogy az ütőhangszerekre hangsúlyt fektető műveket népszerűsítsék, és persze fontos a zenei ismeretterjesztés is. Több olyan, fiataloknak szóló koncertsorozatot rendeztek például, amelyeken elsősorban a huszadik század zenéjét mutatták be, de ugyanilyen szívesen kutatnak fel és adnak elő bali, polinéz és afrikai zenéket is. Ebbe a koncepcióba illeszkedik a mostani családi koncertsorozat ötlete. A négyrészes sorozat első délutánján, holnap fél négykor az ismerkedésé lesz a főszerep. Rácz Zoltán, Bojtos Károly, Holló Aurél és Váczi Zoltán másfél óra alatt az alapütőhangszerekről, például a kisdobról, az üstdobról és a xilofonról mesél. Előadnak egy-egy darabot, amely az adott hangszerre épül, bemutatják, hogyan "viselkedik" más ütőhangszerek társaságában, és megismertetik a hallgatókat az elődeivel is. A január harmincadikai délután témája a darabok ritmikai háttere. Egy hónappal később, február 27-én a ragtime és kora, vagyis a huszadik század első felének muzsikája, zeneszerzői kerülnek terítékre, természetesen az ütőhangszerek szempontjából. Az utolsó délutánon, április 24-én igazi Amadinda-koncertet tartanak: nyolcvan perc alatt végigjárják a kontinenseket, bemutatva zenéjüket a tradicionális dallamoktól a kortárs művekig. Mindezt persze a gyerekekhez igazítva, a megszokottnál jóval kötetlenebb formában.

A szervezők meglepetése, hogy a koncertek napján a gyerekek a családi bérlettel ingyen látogathatják az állatkertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.