Klasszikus

Ütőhangszerekről másképp

2005.01.08. 00:00
Ajánlom
Szeretnénk elérni, hogy a gyerekek és szüleik ne csak rácsodálkozzanak egy-egy ütõhangszerre, hanem meg is ismerjék azt, hogy ezután értõbb füllel hallgassák a koncerteket - mondja Holló Aurél, az Amadinda Ütõegyüttes tagja.

A kvartett szokatlan koncertsorozatra készül: családi bérletsorozatot indítanak a Zeneakadémia nagytermében, hogy a gyerekeket megismertessék az ütőhangszerek világával.

A húsz éve alakult formáció legfőbb célja, hogy az ütőhangszerekre hangsúlyt fektető műveket népszerűsítsék, és persze fontos a zenei ismeretterjesztés is. Több olyan, fiataloknak szóló koncertsorozatot rendeztek például, amelyeken elsősorban a huszadik század zenéjét mutatták be, de ugyanilyen szívesen kutatnak fel és adnak elő bali, polinéz és afrikai zenéket is. Ebbe a koncepcióba illeszkedik a mostani családi koncertsorozat ötlete. A négyrészes sorozat első délutánján, holnap fél négykor az ismerkedésé lesz a főszerep. Rácz Zoltán, Bojtos Károly, Holló Aurél és Váczi Zoltán másfél óra alatt az alapütőhangszerekről, például a kisdobról, az üstdobról és a xilofonról mesél. Előadnak egy-egy darabot, amely az adott hangszerre épül, bemutatják, hogyan "viselkedik" más ütőhangszerek társaságában, és megismertetik a hallgatókat az elődeivel is. A január harmincadikai délután témája a darabok ritmikai háttere. Egy hónappal később, február 27-én a ragtime és kora, vagyis a huszadik század első felének muzsikája, zeneszerzői kerülnek terítékre, természetesen az ütőhangszerek szempontjából. Az utolsó délutánon, április 24-én igazi Amadinda-koncertet tartanak: nyolcvan perc alatt végigjárják a kontinenseket, bemutatva zenéjüket a tradicionális dallamoktól a kortárs művekig. Mindezt persze a gyerekekhez igazítva, a megszokottnál jóval kötetlenebb formában.

A szervezők meglepetése, hogy a koncertek napján a gyerekek a családi bérlettel ingyen látogathatják az állatkertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.