Klasszikus

Ütőhangszerekről másképp

2005.01.08. 00:00
Ajánlom
Szeretnénk elérni, hogy a gyerekek és szüleik ne csak rácsodálkozzanak egy-egy ütõhangszerre, hanem meg is ismerjék azt, hogy ezután értõbb füllel hallgassák a koncerteket - mondja Holló Aurél, az Amadinda Ütõegyüttes tagja.

A kvartett szokatlan koncertsorozatra készül: családi bérletsorozatot indítanak a Zeneakadémia nagytermében, hogy a gyerekeket megismertessék az ütőhangszerek világával.

A húsz éve alakult formáció legfőbb célja, hogy az ütőhangszerekre hangsúlyt fektető műveket népszerűsítsék, és persze fontos a zenei ismeretterjesztés is. Több olyan, fiataloknak szóló koncertsorozatot rendeztek például, amelyeken elsősorban a huszadik század zenéjét mutatták be, de ugyanilyen szívesen kutatnak fel és adnak elő bali, polinéz és afrikai zenéket is. Ebbe a koncepcióba illeszkedik a mostani családi koncertsorozat ötlete. A négyrészes sorozat első délutánján, holnap fél négykor az ismerkedésé lesz a főszerep. Rácz Zoltán, Bojtos Károly, Holló Aurél és Váczi Zoltán másfél óra alatt az alapütőhangszerekről, például a kisdobról, az üstdobról és a xilofonról mesél. Előadnak egy-egy darabot, amely az adott hangszerre épül, bemutatják, hogyan "viselkedik" más ütőhangszerek társaságában, és megismertetik a hallgatókat az elődeivel is. A január harmincadikai délután témája a darabok ritmikai háttere. Egy hónappal később, február 27-én a ragtime és kora, vagyis a huszadik század első felének muzsikája, zeneszerzői kerülnek terítékre, természetesen az ütőhangszerek szempontjából. Az utolsó délutánon, április 24-én igazi Amadinda-koncertet tartanak: nyolcvan perc alatt végigjárják a kontinenseket, bemutatva zenéjüket a tradicionális dallamoktól a kortárs művekig. Mindezt persze a gyerekekhez igazítva, a megszokottnál jóval kötetlenebb formában.

A szervezők meglepetése, hogy a koncertek napján a gyerekek a családi bérlettel ingyen látogathatják az állatkertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.