Klasszikus

Utolsó fellépésére készül az Amadinda

2021.11.03. 10:20
Ajánlom
37 éves pályafutás után, november 9-én, Steve Reich: Music for 18 Musicians című művének előadásával búcsúzik a közönségétől az Amadinda Ütőegyüttes.

Pályafutásuk lezárásának hírét a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenekar tagja, Rácz Zoltán tette közzé közösségi felületén. A búcsúkoncertet az idén októberben 85 éves amerikai zeneszerző, Steve Reich munkásságának szentelik, aki 1977 nyarán járt első ízben Budapesten. Mint az ismertetőből kiderül, Reich négy előadást tartott, több művét elemezte és bejátszotta felvételről, illetve elhangzott néhány kompozíciója élő előadásban is. A magnófelvételről lejátszott darabok között volt az akkor legfrissebbnek számító Music for 18 Musicians is, amely a november 9-i koncert műsorában is szerepel. A zeneműről Komlós Katalin így írt:

„Félreismerhetetlenül egyéni alkotás, amely tökéletes kidolgozottságán, a sok-sok korábbi darabban kikísérletezett technikai fogás együttes alkalmazásán túl mindenekelőtt szép, érzékekre ható zene, és mint ilyen, bűvkörébe vonja a hallgatót.”

Steve Reich magyarországi kapcsolatai az elmúlt négy évtizedben mind szorosabbá váltak, amiben megkerülhetetlen szerepet játszott az Amadinda Ütőegyüttes, ily módon természetes, hogy az ünnepi koncert műsorán szerepel az Amadindának dedikált Mallet Quartet is.

Közös pályafutásuk lezárásának okai kapcsán megkerestük a tagokat, újabb információval később jelentkezünk.

Itt és most

2021. november 9. 19:30 Zeneakadémia

AMADINDA PERCUSSION PROJECT – REICH 85

Műsor

  • Steve Reich: Music for Pieces of Wood
  • Steve Reich: Mallet Quartet
  • Steve Reich: Sextet

SZÜNET

  • Steve Reich: Music for 18 Musicians

Közreműködők:

Amadinda Ütőegyüttes: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán

TanBorEn trió: Tóth Levente, Madaras Zoltán, Kerek Csombor (ütőhangszerek)

Joó Szabolcs (ütőhangszerek)

A Zeneakadémia ütőhangszeres hallgatói: Láposi Dániel, Hencz Kornél, Burcsik Dávid, Siptár Bence, Simon András, Urbán Kristóf

A Bartók Konzervatórium növendékei: Endrédi Mihály, Puskás Ádám

Varga Oszkár (hegedű), Matuska Flóra (cselló), Maczák János, Szűcs Péter (klarinét), Fábry Boglárka, Schlanger Tamás (zongora)

Károlyi Katalin, Munkácsy Eszter, Nagy Lili, Szász Ágnes (ének)

Fejléckép: Amadinda Ütőegyüttes (fotó: Csibi Szilvia / Müpa)

A világ legjobb albumai között a Muzsikás & Amadinda közös lemeze

Kapcsolódó

A világ legjobb albumai között a Muzsikás & Amadinda közös lemeze

Párhuzamok és kontrasztok címmel jelent meg decemberben a Muzsikás együttes és az Amdinda közös lemeze (Fonó), amely röviddel megjelenése után felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának élvonalába, a World Music Charts Europe 5. helyére 2020 márciusában!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.