Klasszikus

Utolsó fellépésére készül az Amadinda

2021.11.03. 10:20
Ajánlom
37 éves pályafutás után, november 9-én, Steve Reich: Music for 18 Musicians című művének előadásával búcsúzik a közönségétől az Amadinda Ütőegyüttes.

Pályafutásuk lezárásának hírét a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenekar tagja, Rácz Zoltán tette közzé közösségi felületén. A búcsúkoncertet az idén októberben 85 éves amerikai zeneszerző, Steve Reich munkásságának szentelik, aki 1977 nyarán járt első ízben Budapesten. Mint az ismertetőből kiderül, Reich négy előadást tartott, több művét elemezte és bejátszotta felvételről, illetve elhangzott néhány kompozíciója élő előadásban is. A magnófelvételről lejátszott darabok között volt az akkor legfrissebbnek számító Music for 18 Musicians is, amely a november 9-i koncert műsorában is szerepel. A zeneműről Komlós Katalin így írt:

„Félreismerhetetlenül egyéni alkotás, amely tökéletes kidolgozottságán, a sok-sok korábbi darabban kikísérletezett technikai fogás együttes alkalmazásán túl mindenekelőtt szép, érzékekre ható zene, és mint ilyen, bűvkörébe vonja a hallgatót.”

Steve Reich magyarországi kapcsolatai az elmúlt négy évtizedben mind szorosabbá váltak, amiben megkerülhetetlen szerepet játszott az Amadinda Ütőegyüttes, ily módon természetes, hogy az ünnepi koncert műsorán szerepel az Amadindának dedikált Mallet Quartet is.

Közös pályafutásuk lezárásának okai kapcsán megkerestük a tagokat, újabb információval később jelentkezünk.

Itt és most

2021. november 9. 19:30 Zeneakadémia

AMADINDA PERCUSSION PROJECT – REICH 85

Műsor

  • Steve Reich: Music for Pieces of Wood
  • Steve Reich: Mallet Quartet
  • Steve Reich: Sextet

SZÜNET

  • Steve Reich: Music for 18 Musicians

Közreműködők:

Amadinda Ütőegyüttes: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán

TanBorEn trió: Tóth Levente, Madaras Zoltán, Kerek Csombor (ütőhangszerek)

Joó Szabolcs (ütőhangszerek)

A Zeneakadémia ütőhangszeres hallgatói: Láposi Dániel, Hencz Kornél, Burcsik Dávid, Siptár Bence, Simon András, Urbán Kristóf

A Bartók Konzervatórium növendékei: Endrédi Mihály, Puskás Ádám

Varga Oszkár (hegedű), Matuska Flóra (cselló), Maczák János, Szűcs Péter (klarinét), Fábry Boglárka, Schlanger Tamás (zongora)

Károlyi Katalin, Munkácsy Eszter, Nagy Lili, Szász Ágnes (ének)

Fejléckép: Amadinda Ütőegyüttes (fotó: Csibi Szilvia / Müpa)

A világ legjobb albumai között a Muzsikás & Amadinda közös lemeze

Kapcsolódó

A világ legjobb albumai között a Muzsikás & Amadinda közös lemeze

Párhuzamok és kontrasztok címmel jelent meg decemberben a Muzsikás együttes és az Amdinda közös lemeze (Fonó), amely röviddel megjelenése után felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának élvonalába, a World Music Charts Europe 5. helyére 2020 márciusában!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.