Klasszikus

Utolsó fellépésére készül az Amadinda

2021.11.03. 10:20
Ajánlom
37 éves pályafutás után, november 9-én, Steve Reich: Music for 18 Musicians című művének előadásával búcsúzik a közönségétől az Amadinda Ütőegyüttes.

Pályafutásuk lezárásának hírét a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenekar tagja, Rácz Zoltán tette közzé közösségi felületén. A búcsúkoncertet az idén októberben 85 éves amerikai zeneszerző, Steve Reich munkásságának szentelik, aki 1977 nyarán járt első ízben Budapesten. Mint az ismertetőből kiderül, Reich négy előadást tartott, több művét elemezte és bejátszotta felvételről, illetve elhangzott néhány kompozíciója élő előadásban is. A magnófelvételről lejátszott darabok között volt az akkor legfrissebbnek számító Music for 18 Musicians is, amely a november 9-i koncert műsorában is szerepel. A zeneműről Komlós Katalin így írt:

„Félreismerhetetlenül egyéni alkotás, amely tökéletes kidolgozottságán, a sok-sok korábbi darabban kikísérletezett technikai fogás együttes alkalmazásán túl mindenekelőtt szép, érzékekre ható zene, és mint ilyen, bűvkörébe vonja a hallgatót.”

Steve Reich magyarországi kapcsolatai az elmúlt négy évtizedben mind szorosabbá váltak, amiben megkerülhetetlen szerepet játszott az Amadinda Ütőegyüttes, ily módon természetes, hogy az ünnepi koncert műsorán szerepel az Amadindának dedikált Mallet Quartet is.

Közös pályafutásuk lezárásának okai kapcsán megkerestük a tagokat, újabb információval később jelentkezünk.

Itt és most

2021. november 9. 19:30 Zeneakadémia

AMADINDA PERCUSSION PROJECT – REICH 85

Műsor

  • Steve Reich: Music for Pieces of Wood
  • Steve Reich: Mallet Quartet
  • Steve Reich: Sextet

SZÜNET

  • Steve Reich: Music for 18 Musicians

Közreműködők:

Amadinda Ütőegyüttes: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán

TanBorEn trió: Tóth Levente, Madaras Zoltán, Kerek Csombor (ütőhangszerek)

Joó Szabolcs (ütőhangszerek)

A Zeneakadémia ütőhangszeres hallgatói: Láposi Dániel, Hencz Kornél, Burcsik Dávid, Siptár Bence, Simon András, Urbán Kristóf

A Bartók Konzervatórium növendékei: Endrédi Mihály, Puskás Ádám

Varga Oszkár (hegedű), Matuska Flóra (cselló), Maczák János, Szűcs Péter (klarinét), Fábry Boglárka, Schlanger Tamás (zongora)

Károlyi Katalin, Munkácsy Eszter, Nagy Lili, Szász Ágnes (ének)

Fejléckép: Amadinda Ütőegyüttes (fotó: Csibi Szilvia / Müpa)

A világ legjobb albumai között a Muzsikás & Amadinda közös lemeze

Kapcsolódó

A világ legjobb albumai között a Muzsikás & Amadinda közös lemeze

Párhuzamok és kontrasztok címmel jelent meg decemberben a Muzsikás együttes és az Amdinda közös lemeze (Fonó), amely röviddel megjelenése után felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájának élvonalába, a World Music Charts Europe 5. helyére 2020 márciusában!

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Klasszikus ajánló

Decemberi kanapékoncertek a Bécsi Filharmonikusokkal

A koronavírus miatti lezárás következtében a Bécsi Filharmonikusok idén télen sem tud közönség előtt játszani, ezért az emberek otthonába viszi el a muzsikát.
Klasszikus interjú

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 28-án a Zeneakadémián.