Klasszikus

Utolsó koncertjéhez közeledik az Orientale Lumen 3

2014.06.07. 09:17
Ajánlom
Püspöki hang-áhítattal és turnéval zárja az évadot a bizánci zenekultúra nemzetközi hírű magyarországi követe a Szent Efrém Férfikar.

Június 8-án, Pünkösd vasárnap Kocsis Fülöp megyés püspök és a NIKA Kamarakórus együttműködésével mutatják be a bérletsorozat zárásaként Rachmaninov Vesperását a Szent István Bazilikában. A férfikar bérletes hangversenyeire hatalmas érdeklődés mutatkozott, a kilencszáz fős Bazilika mindhárom alkalommal zsúfolási megtelt, s a közönség a sorozat rendezője mellett olyan neves együtteseket illetve vendégszólistákat hallhatott, mint a Moszkvai Pátriarkátus Ortodox Kórusa, vagy a francia-libanoni Marie Keyrouz nővér. Bubnó Tamás, az együttes művészeti vezetője elmondta, hogy a sorozat immár Budapest egyik keresett és emblematikus rendezvényévé vált. A nagy sikerre való tekintettel a következő szezonban is meghirdeti a kórus az Orientale Lumen negyedik évadát.

Magyarország egyik legnépszerűbb, számos díjjal kitüntetett vokális együttese az eredményes szezon zárásaként turnéra indul, és rangos fesztivál-meghívásoknak tesz eleget. Elsőként Marokkó szakrális zenei fesztiválja, a huszadik születésnapját ünneplő Fes Festival of World Sacred Music lesz az úti cél, amelyen többek között Roberto Alagna, Jordi Savall és Youssou N'dour is közreműködik majd. A  nagyszabású, Thierry Pocquet által rendezett nyitógálán, valamint két önálló fesztiválkoncerten énekel a férfikar. Ezt követően Szlovákiában, Bártfa páratlan szépségű gótikus székesegyházának nyári fesztiválján, majd Nagymihályon, a szlovák-zempléni város megalapításának 750. évfordulójának díszünnepségén ad koncertet a Szent Efrém Bizánci mozaikok címmel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.