Klasszikus

Úton a hírnév felé

2003.04.23. 00:00
Ajánlom
Az énekművész Hajnóczy Júlia szólókoncertre készül a Zeneakadémia nagytermében április 25-én, este fél nyolctól. Az énekes nemrég tért haza amerikai turnéjáról, ahol Kocsis Zoltán zenekarában szólistaként lépett fel. Az est a magyar komolyzene népszerűsítésére létrehozott Sine Morbo Művészeti Estek elnevezésű támogatási rendszer és programsorozat egyik kiemelt eseménye. Közreműködik: Vigh Andrea hárfaművésznő és Hajnóczy Zsuzsanna zongorakísérő.

A magyar komolyzene kiemelten tehetséges pályakezdőinek támogatására és népszerűsítésére hozta létre 2001 szeptemberében a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cég a Sine Morbo (betegség nélkül) Művészeti Estek elnevezésű rendezvénysorozatát. Ennek a koncertturnénak része – a számos vidéki fellépés mellett – Hajnóczy Júlia énekművész budapesti szólóestje. A cég és a Zeneakadémia együttműködésének célja a muzsikusok segítése – mind képzésükben, mind pedig fellépési lehetőségben. A Sine Morbo estjein a Zeneakadémia legkiválóbb növendékei mutatkoznak be, akik a Forrás Koncerteken ugyancsak felléphetnek. Idén kiemelt figyelemben részesül Hajnóczy Júlia, Tóth Péter zongoraművész, valamint az EWALD Rézfúvós Kvintet. A támogatottak már az elmúlt évben részt vehettek nemzetközi továbbképző kurzusokon, sőt színpadra állhattak a legnagyobb hazai komolyzenészekkel. Akárcsak Hajnóczy Júlia, aki április 25-én, este fél nyolctól Vigh Andrea hárfaművésszel és Hajnóczy Zsuzsa zongoraművésszel lép pódiumra.

– Összesen huszonöt koncertet szerveztek a Sine Morbo művészeti estekre – kezdte Hajnóczy Júlia –, ebből csupán egy fellépés lesz a fővárosban, a szervezők vidékre koncentrálnak, hogy országos ismertséget szerezhessenek a támogatott művészek. Nekem valóban sokat jelentett ez a lehetőség, hiszen a legkiválóbbakkal zenélhettem együtt. Több közös programban vehettem részt Jandó Jenővel, Szabadi Vilmossal, a nagyszerű Budapesti Vonósokkal, együtt énekelhettem Gulyás Dénessel. Felfigyelt rám Kocsis Zoltán, turnéztam zenekarával, a Nemzeti Filharmonikusokkal, szerepelhettem a lemezükön, sőt szólistaként meghívnak a következő évadban is. Több koncertet adhattam Vigh Andrea hárfaművésznővel. A Sine Morbo vidéki rendezvényein szintén ketten adunk elő egy általam válogatott repertoárt. Ráadásul a GlaxoSmithKline cég nemcsak a koncerteket kötötte le, hanem gondoskodott a reklámról, sőt a közönségszervezésről. Nem kis dolog, ha egy pályakezdő művész rögtön telt házas nagyteremben énekelhet. Hiszen hiába nyerjük sorra a versenyeket, a publikum előtt ettől még névtelen marad az ember.

Hajnóczy Júlia beszámolt arról is: a zeneakadémiai műsort úgy állította össze, hogy a lelkét és a hangját egyaránt megmutassa a hallgatóságnak. Az első részben olasz zeneszerzőktől válogatott: Bellini-, Donizetti-áriákat és dalokat énekel, és lesz Schubert-darab is olasz nyelven. A második részben Raveltől öt görög népdal hangzik el, ám alapvetően a francia komolyzene hangulatát akarja érzékeltetni, úgyhogy előadnak Fauré-dalokat, megszólal Poulenc egyik dalciklusa is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.