Klasszikus

Úton a Magyar Rádió zenei együttesei

2005.06.19. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkara szinte egy időben utazik határainkon túli vendégszereplésre. A zenekar és a gyerekek Olaszországba, a kórus pedig Székelyföldre látogat a közeljövőben.

A zenekar június 20-i és 21-i bresciai koncertjei visszahívás eredményei: az együttes 2003 decemberében már két nagysikerű hangversenyt adott az észak-olaszországi város híres operaházában, a Teatro Grandeban. Az est karmestere és szólistája ezúttal is Vásáry Tamás lesz mindkét alkalommal. Beethoven c-moll illetve Esz-dúr zongoraversenyén kívül Mozart Don Giovanni-nyitánya, Brahms II. szimfóniája és Beethoven VI. „Pastorale” szimfóniája hangzik majd el.

A Magyar Rádió Énekkara is szeretettel visszavárt és visszalátogató vendég: június 24-én Székelyudvarhelyen a Szent Miklós templomban, másnap pedig a nevezetes csíksomlyói Ferences Kegytemplomban adja elő Lajtha László Magnificatját (az orgonaszólót Dinyés Soma játssza) és Mozart C-dúr „Koronázási” miséjét Strausz Kálmán vezető karnagy vezényletével. A Mozart-mű közreműködői Kiss Rózsa, Bardocz Erzsébet, Wittner Géza és Sárosi Károly, valamint a Magyar Rádió Kamarazenekara lesznek.

Néhány nappal később az idén ötven esztendős Gyermekkórus tagjai is útra kelnek a hagyományos balatonszéplaki nyaralás, felkészülés kellős közepén, ugyanis június 28-án Ravennában énekelnek. A Magyar Rádió Gyermekkórusa Luciano Berio 1988-ban írt, majd 1997-ben átdolgozott Ofanim című művének előadásában működik közre.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.