Klasszikus

Úton, felfelé

2006.01.19. 00:00
Ajánlom
BINDER KÁROLY-SZAKÁLY ÁGNES: MEGREPEDT LÉPCSŐKÖN Táncok cimbalomra, zongorára és preparált zongorára. BMM, Budapest, 2005.

A kortárs zene, a népzene, a dzsessz ölelkezése - hirdeti az ismertető füzet. S joggal hihetnénk, hogy a ma oly divatos műfajötvözés egy újabb kísérleti CD-jét tettük be a lemezjátszóba. Különleges hangzás, izgalmas harmóniák, érdekes hangzáskísérletek - de semmi több. Egy út, amely zsákutca, nem vezet sehová. Nem hoz olyan újítást, ami ne hullana ki az idő rostáján. Aztán végighallgatva Binder Károly és Szakály Ágnes új albumát, rácsodálkozunk, hogy tévedtünk. Binder zseniális muzsikus, aki a tehetségét és improvizációs készségét mindig is az új irányzatok, eltérő zenekultúrák és kompozíciós technikák szintézisének szolgálatába állította. Szakály Ágnes pedig a cimbalom egyik legjobb hazai mestere, akinek rendkívül sokat köszönhet a kortárs magyar zeneszerzés. A két előadóművész találkozásának köszönhetően lenyűgözően izgalmas CD született, amely a bartóki gyökerekhez nyúlik vissza - táncok cimbalomra, zongorára és preparált zongorára. (A felvétel 2005 októberében a Magyar Színházban készült.) A két muzsikus megrepedt lépcsőkön jár - utal a cím a műfajkeverés kockázataira és a CD hangulatára is -, de útjuk vezet valahová, előre, felfelé. Kilenc track segítségével szürreális utazás részesei lehetünk, fel-fel idézve a múltbéli világot, a cimbalom és a zongorák hangja új dimenzióba sodor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.