Klasszikus

Úton, felfelé

2006.01.19. 00:00
Ajánlom
BINDER KÁROLY-SZAKÁLY ÁGNES: MEGREPEDT LÉPCSŐKÖN Táncok cimbalomra, zongorára és preparált zongorára. BMM, Budapest, 2005.

A kortárs zene, a népzene, a dzsessz ölelkezése - hirdeti az ismertető füzet. S joggal hihetnénk, hogy a ma oly divatos műfajötvözés egy újabb kísérleti CD-jét tettük be a lemezjátszóba. Különleges hangzás, izgalmas harmóniák, érdekes hangzáskísérletek - de semmi több. Egy út, amely zsákutca, nem vezet sehová. Nem hoz olyan újítást, ami ne hullana ki az idő rostáján. Aztán végighallgatva Binder Károly és Szakály Ágnes új albumát, rácsodálkozunk, hogy tévedtünk. Binder zseniális muzsikus, aki a tehetségét és improvizációs készségét mindig is az új irányzatok, eltérő zenekultúrák és kompozíciós technikák szintézisének szolgálatába állította. Szakály Ágnes pedig a cimbalom egyik legjobb hazai mestere, akinek rendkívül sokat köszönhet a kortárs magyar zeneszerzés. A két előadóművész találkozásának köszönhetően lenyűgözően izgalmas CD született, amely a bartóki gyökerekhez nyúlik vissza - táncok cimbalomra, zongorára és preparált zongorára. (A felvétel 2005 októberében a Magyar Színházban készült.) A két muzsikus megrepedt lépcsőkön jár - utal a cím a műfajkeverés kockázataira és a CD hangulatára is -, de útjuk vezet valahová, előre, felfelé. Kilenc track segítségével szürreális utazás részesei lehetünk, fel-fel idézve a múltbéli világot, a cimbalom és a zongorák hangja új dimenzióba sodor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.