Klasszikus

Utópia és normalitás Bipolar módra

2006.07.25. 00:00
Ajánlom
A „Bipolar német-magyar kulturális együttműködések“ program szakmai zsűrije 1,6 millió euróval támogatja kortárs művészeti és kulturális projektek megvalósulását. A Bipolar a Kulturstiftung des Bundes (Német Szövetségi Kulturális Alapítvány) kezdeményezése.

A benyújtott 144 zenei, színházi, irodalmi, táncszínházi, vizuális művészeti, kultúrtörténeti és kultúrpedagógiai tervből 28 valósulhat meg. A kiválasztott német-magyar kulturális projektek mindegyikét magas szakmai és esztétikai színvonal jellemzi, többségük hosszútávú együttműködést készít elő.

A programok, a Bipolar javaslatára, három témakörhöz kapcsolódnak: „Az utópia jövője“, „A kollektív emlékezet és az emlékezés kultúrája“, valamint „A normalitás utáni vágy“. Az utópia tíz német-magyar párost inspirált művészeti és kulturális projektek létrehozására, öt produkció foglalkozik a történelmi emlékezettel, nyolc pedig a normalitás utáni vágy témáját dolgozza fel, míg öt projektben más, egyéni témát fogalmaznak meg.

A sikeres pályázatok tizenkét német és kilenc magyar városból, ill. településről érkeztek (Budapesten kívül Győr, Kaposvár, Kecskemét, Komárom, Miskolc, Pécs, Sárospatak és Szeged). A programok számos más helyszínen is láthatók lesznek.

A Bipolar által támogatott programok a kortárs művészet és kultúra széles skáláján mozognak. A színház és mozgásszínház területén Frenák Pál koreográfus és Helmut Oehring zeneszerző készít közös produkciót Instinct címmel, Heiner Müller német drámaíró darabjainak rendhagyó német-magyar feldolgozását a Műhely Alapítvány és a Nemzetközi Heiner Müller Társaság készíti. Hamvas Béla Karneválját Altorjai Gábor és a Fleetstreet egyesület népszerűsíti Hamburgban, a Trafó pedig egy kortárs opera, a Kommander Kobayashi III., koprodukciójára készül a berlini Sophiensaelevel.

A zsűri két olyan kortárs zenei programot is támogat, amelyek bemutatására a Budapest Music Forum megnyitása alkalmából kerül majd sor 2007 szeptemberében. A médiaművészet is megjelenik a Bipolar programjában. Az irodalmi és elméleti projektek között ígéretes a magyar Nextlab csoport és a dortmundi Sekretariat für Zukunftsforschung utópikus folyóiratsorozata, „A terv“, melynek hasábjain neves nemzetközi szerzők írnak egy jövőbeli perspektívából.

A Bipolar hat olyan program megvalósulását is lehetővé teszi, amelyekben tinédzserek tehetik próbára és fejleszthetik művészi képességeiket, kreativitásukat és kulturális ítélőképességüket. A kecskeméti Animációs Film Stúdió és a berlini Globale Medienwerkstatt együttműködéseként egy német-magyar filmworkshop keretében gyerekek és fiatalok a jövőről alkotott elképzeléseikről készítenek filmet. Az erfurti Thomas Mann Gimnázium pedagógusai és a budapesti Életmód Alapítvány szakemberei vezetésével német és magyar fiatalok a szocialista építészet örökségét tanulmányozzák, és dokumentálják a rendszerváltás óta arról kialakult véleményeket.

A nyolctagú szakmai zsűri munkájában magyar részről Dr. Wessely Anna művészetszociológus, Hegyi Dóra kurátor, Eötvös Péter zeneszerző-karmester, valamint Dr. Karsai László történész vettek részt. Németországból a düsseldorfi Forum Freies Theater intendánsa, Kathrin Tiedemann, a stuttgarti Akademie Schloss Solitude igazgatója, Prof. Jean-Baptiste Joly, a berlini transmediale fesztivál igazgatója, Dr. Andreas Broeckmann és a Kulturstiftung des Bundes művészeti igazgatója, Hortensia Völckers voltak a zsűri tagjai.

A zsűri jelenlegi döntése nyomán a Bipolar 28 nyertes projektje 2006 augusztusától valósul meg. A Bipolar sokszínű rendezvénysorozata 2007 szeptemberében, a tervek szerint egy-egy koncerttel zárul majd az újonnan megnyíló Budapest Music Forumban és a berlini Konzerthausban.

A Bipolar által támogatott projektek, zene és vizuális művészet kategóriában:
Remembering Newtopia (koncert és performansz)
ZKM – Zentrum für Kunst und Medientechnologie, Karlsruhe (Peter Weibel, Ludger Brümmer)
Budapest Music Center (Gőz László)
Utópia
A projekt a hangok vizualizációjával valamint képek és mozdulatok (ez esetben egy táncos mozdulatainak) hangzásba történő átformálásával foglalkozik. A partnerek ezen kívül létrehoznak egy közös ösztöndíjrendszert, amely elektroakusztikus kompozíciók elkészítését támogatja.

Music in the Global Village (internetkoncert és konferencia)
Hochschule für Musik und Theater Hamburg (Prof. Elmar Lampson, Prof. Dr. Georg Hajdu)
Magyar Komputerzenei Alapítvány, Dunakeszi (Szigetvári Andrea)
Utópia
A projekt egy kulturális eseménysorozatból áll, amelynek fő témája: „Az ember és a gép közvetlen és globális kapcsolata“. Az eseménysorozat része az European Bridges Ensemble egy internetkoncertje és egy konferencia a 2007 őszén megalakuló Budapest Music Forumban.

Kobayashi Parancsnok III. (kortárs kamaraopera)
Sophiensaele Berlin (Amelie Deuflhard, Sven Holm)
Trafó – Kortárs Művészetek Háza, Budapest (Szabó György, Halmos András)
Utópia
A „Kommander Kobayashi“ operasorozat nemzetközi zeneszerzők által komponált rövid kamaraoperákból áll. A projekt a mai európai opera új lehetőségeit kutatja. Az újonnan íródó opera szembesíti Berlin és Budapest helyi adottságait.

HunD Link - A szellem szabad terei (élő és virtuális performansz)
Stadtgarten Initiative Kölner Jazz-Haus (Reiner Michalke)
Mediawave Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány, Győr (Durst György, Hartyándi Jenő)
Utópia
A projekt azokat a víziókat, jövőképeket és utópiákat szeretné bemutatni, amelyeket az improvizatív zeneművészet, a jazz, valamint a film- és vizuális művészet közvetít.

The Blind Spot (koncertek és szimpóziumok)
DISK e.V. i. G., Berlin (Oliver Baurhenn)
Ultrahang Alapítvány, Budapest (Nun András)
Más téma
A projekt azzal a céllal kapcsolja össze a budapesti Ultrahang fesztivált a berlini clubtransmediale-val (DISK e.V), hogy elősegítse a két szervezet és a fesztiválokon részt vevő művészek hosszú távú együttműködését. A 2006-os és 2007-es berlini és budapesti fesztiválok keretében számos közös akció lesz.

Művelődés és művészetpedagógia kategóriában
A 'Sáry-módszer' németországi prezentációja (könyvkiadás és műhely)
Verein zur Förderung der Musikliteratur e.V., Saarbrücken (Lutz Gillmann, Martin Tchiba)
Jelenkor Kiadó, Pécs (Csordás Gábor, Sáry Bánk)
Más téma
A Sáry-módszer lehetővé teszi, hogy zenei előképzettséggel nem rendelkezők előítéletek nélkül közeledhessenek a kortárs zenéhez, és intuitív utat mutat annak igényes befogadásához. A projekt célja, hogy ezt a zenepedagógiai módszert német nyelvterületen is népszerűsítse.

Színház, performansz és tánc kategóriában
Medeaplay (táncszínház)
Schloss Bröllin e. V., Fahrenwalde (Karl Husemann, Rolf Kasteleiner)
Bárka Színház, Budapest (Alföldi Róbert, Bérczes László)
Normalitás
A projekt a Médea történet színházi feldolgozása, amelyben a hangsúlyt a kirekesztés és normalitás kérdésére helyezik. A szövegkönyv Euripidész, Heiner Müller, Göncz Árpád és Dea Loher írásait használja fel. Az előadás a tánc, a videóművészet és a némabeszéd elemeit ötvözi. A koreográfiát Frenák Pál készíti.

Részletes információk az alábbi honlapon: www.projekt-bipolar.net

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.