Klasszikus

Ütős koncert volt – és zongorás

2004.02.16. 00:00
Ajánlom
Jótékonysági koncertet rendeztek a Budapest Hospice Ház létrehozására február 15-én, vasárnap délután a Zeneakadémián. Immár harmadik éve tartanak ehhez hasonló hangversenyt, az Amadinda Ütőegyüttes állandó részvételével. Idén rajtuk kívül négy zongoraművész, Klukon Edit, Ránki Dezső, Szakcsi Lakatos Béla és Presser Gábor lépett föl lemondva tiszteletdíjáról, s felvállalva a küzdelmet az emberhez méltó elmúlásért.

A közönség sorai között talán többen voltak, akiket a nemes cél vonzott a Zeneakadémiára, mint azok, akik a műsor miatt jöttek, ám senkinek nem kellett csalódnia. A hangverseny ugyanis nemcsak színvonalas és jól szervezett volt, de bevétel szempontjából is kiemelkedett az elmúlt évek hasonló rendezvényei közül.

Először Hét darab hangzott el a Mikrokozmosz kétzongorás változatából Klukon Edit és Ránki Dezső előadásában. Kicsit szokatlan volt, hogy mindketten háttal ültek a közönségnek, s a sréhen befordított zongorák mellett szinte egymásnak is, ez azonban semmit sem rontott az összjátékon. A következő Bartók-műhöz, a kétzongorás, ütőhangszeres Szonátához kellett így beállítani a hangszereket, hogy a billentyűsök Holló Auréllal és Rácz Zoltánnal is meg tudják találni a közös hangot.

Én még soha nem hallottam élőben a Szonátát. Így még jobb! Ezt a darabot ugyanis nem csak hallani, hanem látni is nagy élmény. Az összehangolt, sallangtalan mozdulatok tükröződtek a hangzásban is: virtuóz és elmélyült, magasrendű kamaramuzsikálást valósítottak meg az előadók. Emellett a képi sík segít átlendülni az esetleges auditív nehézségeken, amelyeket sajnos – a hallgatóság arcát vizsgálva – mind a mai napig tapasztalni lehet. Ellenpélda az egyik színpadi széken ülő tízéves forma kislány, aki alig látható, ám annál feszesebb mozdulatokkal, átszellemült arccal verte a ritmust a térdén. Egészen addig, míg az anyukája le nem fogta a kezét. Kár.

A szünet után az Amadinda Együttes Ravel szerzeményét, a Le Tombeau de Couperint játszotta Holló Aurél átiratában. Kellemes, gyöngyöző muzsika ez marimbán, vibrafonon és harangjátékon, de azért a zongoradarab sokszínűbb, érzékenyebb. Az archaizálás raveli eszközei is kifejezőbbek a billentyűs hangszeren. Mindenesetre fergeteges, ahogyan Amadindáék darab közben, akár négyütemenként presto átvándorolnak egyik hangszertől a másikhoz, aztán vissza. Mindezt nesztelenül, zökkenőmentesen, a tempo. Közben ütőt váltanak, s úgy folytatják, mintha mi se történt volna. Ez engem mindig is lenyűgözött!

Bartók művei közben pőrén láthattuk a zongorák húrjait, Szakcsi Lakatos Béla improvizációjára azonban visszanyerték a tetejüket a hangszerek. Stílusok keveredése volt a rögtönzés címe, és bizony kapkodtuk is a fejünket, merre járunk éppen. Fokozatosan indult be, és egyre viharosabbá fokozódott Szakcsi Lakatos Béla játéka, majd egy lírai közjáték következett, aztán ismét egy erőteljes rész… „Ez az ember aztán tud zongorázni!” – súgtak össze a mellettem ülők. A hallgatóság vastapssal jutalmazta az előadást.

Ezután következett az est legeredetibb mozzanata, a Hang Árverés. Presser Gábor vezette a játékot: aki a legnagyobb összeget mondja be, megnevezhet egy hangot, így épül fel egy hangsor. Amire aztán ő és Szakcsi Lakatos improvizálni fognak. Lassan ocsúdott a hallgatóság, azután egyre inkább belemelegedett a jótékonysági játékba: 35 000 forintért kelt el az alaphang, egy E, mint első, s ötvenezret adtak a D, mint drágáért… A licitálók között olyan is akadt, aki amikor elnyerte az áhított hangválasztási jogot, sebtiben átruházta másra, nem ismervén az ABC-s neveket. A hangsor emészthető lett, sőt, kis híján pentaton: E, G, Gisz, A, C, D. A rögtönzés után a „társszerzők” is felálltak egy meghajlás erejéig.

A jó hangulatú koncertet az Amadinda Ütőegyüttes tradicionális polinéz improvizációja zárta. Majd szétesett a nagyterem – a ritmustól s az ovációtól. Egy ilyen hangverseny után megjön az ember kedve az adakozáshoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.