Klasszikus

Ütős koncert volt – és zongorás

2004.02.16. 00:00
Ajánlom
Jótékonysági koncertet rendeztek a Budapest Hospice Ház létrehozására február 15-én, vasárnap délután a Zeneakadémián. Immár harmadik éve tartanak ehhez hasonló hangversenyt, az Amadinda Ütőegyüttes állandó részvételével. Idén rajtuk kívül négy zongoraművész, Klukon Edit, Ránki Dezső, Szakcsi Lakatos Béla és Presser Gábor lépett föl lemondva tiszteletdíjáról, s felvállalva a küzdelmet az emberhez méltó elmúlásért.

A közönség sorai között talán többen voltak, akiket a nemes cél vonzott a Zeneakadémiára, mint azok, akik a műsor miatt jöttek, ám senkinek nem kellett csalódnia. A hangverseny ugyanis nemcsak színvonalas és jól szervezett volt, de bevétel szempontjából is kiemelkedett az elmúlt évek hasonló rendezvényei közül.

Először Hét darab hangzott el a Mikrokozmosz kétzongorás változatából Klukon Edit és Ránki Dezső előadásában. Kicsit szokatlan volt, hogy mindketten háttal ültek a közönségnek, s a sréhen befordított zongorák mellett szinte egymásnak is, ez azonban semmit sem rontott az összjátékon. A következő Bartók-műhöz, a kétzongorás, ütőhangszeres Szonátához kellett így beállítani a hangszereket, hogy a billentyűsök Holló Auréllal és Rácz Zoltánnal is meg tudják találni a közös hangot.

Én még soha nem hallottam élőben a Szonátát. Így még jobb! Ezt a darabot ugyanis nem csak hallani, hanem látni is nagy élmény. Az összehangolt, sallangtalan mozdulatok tükröződtek a hangzásban is: virtuóz és elmélyült, magasrendű kamaramuzsikálást valósítottak meg az előadók. Emellett a képi sík segít átlendülni az esetleges auditív nehézségeken, amelyeket sajnos – a hallgatóság arcát vizsgálva – mind a mai napig tapasztalni lehet. Ellenpélda az egyik színpadi széken ülő tízéves forma kislány, aki alig látható, ám annál feszesebb mozdulatokkal, átszellemült arccal verte a ritmust a térdén. Egészen addig, míg az anyukája le nem fogta a kezét. Kár.

A szünet után az Amadinda Együttes Ravel szerzeményét, a Le Tombeau de Couperint játszotta Holló Aurél átiratában. Kellemes, gyöngyöző muzsika ez marimbán, vibrafonon és harangjátékon, de azért a zongoradarab sokszínűbb, érzékenyebb. Az archaizálás raveli eszközei is kifejezőbbek a billentyűs hangszeren. Mindenesetre fergeteges, ahogyan Amadindáék darab közben, akár négyütemenként presto átvándorolnak egyik hangszertől a másikhoz, aztán vissza. Mindezt nesztelenül, zökkenőmentesen, a tempo. Közben ütőt váltanak, s úgy folytatják, mintha mi se történt volna. Ez engem mindig is lenyűgözött!

Bartók művei közben pőrén láthattuk a zongorák húrjait, Szakcsi Lakatos Béla improvizációjára azonban visszanyerték a tetejüket a hangszerek. Stílusok keveredése volt a rögtönzés címe, és bizony kapkodtuk is a fejünket, merre járunk éppen. Fokozatosan indult be, és egyre viharosabbá fokozódott Szakcsi Lakatos Béla játéka, majd egy lírai közjáték következett, aztán ismét egy erőteljes rész… „Ez az ember aztán tud zongorázni!” – súgtak össze a mellettem ülők. A hallgatóság vastapssal jutalmazta az előadást.

Ezután következett az est legeredetibb mozzanata, a Hang Árverés. Presser Gábor vezette a játékot: aki a legnagyobb összeget mondja be, megnevezhet egy hangot, így épül fel egy hangsor. Amire aztán ő és Szakcsi Lakatos improvizálni fognak. Lassan ocsúdott a hallgatóság, azután egyre inkább belemelegedett a jótékonysági játékba: 35 000 forintért kelt el az alaphang, egy E, mint első, s ötvenezret adtak a D, mint drágáért… A licitálók között olyan is akadt, aki amikor elnyerte az áhított hangválasztási jogot, sebtiben átruházta másra, nem ismervén az ABC-s neveket. A hangsor emészthető lett, sőt, kis híján pentaton: E, G, Gisz, A, C, D. A rögtönzés után a „társszerzők” is felálltak egy meghajlás erejéig.

A jó hangulatú koncertet az Amadinda Ütőegyüttes tradicionális polinéz improvizációja zárta. Majd szétesett a nagyterem – a ritmustól s az ovációtól. Egy ilyen hangverseny után megjön az ember kedve az adakozáshoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.