Klasszikus

Ütős koncert volt – és zongorás

2004.02.16. 00:00
Ajánlom
Jótékonysági koncertet rendeztek a Budapest Hospice Ház létrehozására február 15-én, vasárnap délután a Zeneakadémián. Immár harmadik éve tartanak ehhez hasonló hangversenyt, az Amadinda Ütőegyüttes állandó részvételével. Idén rajtuk kívül négy zongoraművész, Klukon Edit, Ránki Dezső, Szakcsi Lakatos Béla és Presser Gábor lépett föl lemondva tiszteletdíjáról, s felvállalva a küzdelmet az emberhez méltó elmúlásért.

A közönség sorai között talán többen voltak, akiket a nemes cél vonzott a Zeneakadémiára, mint azok, akik a műsor miatt jöttek, ám senkinek nem kellett csalódnia. A hangverseny ugyanis nemcsak színvonalas és jól szervezett volt, de bevétel szempontjából is kiemelkedett az elmúlt évek hasonló rendezvényei közül.

Először Hét darab hangzott el a Mikrokozmosz kétzongorás változatából Klukon Edit és Ránki Dezső előadásában. Kicsit szokatlan volt, hogy mindketten háttal ültek a közönségnek, s a sréhen befordított zongorák mellett szinte egymásnak is, ez azonban semmit sem rontott az összjátékon. A következő Bartók-műhöz, a kétzongorás, ütőhangszeres Szonátához kellett így beállítani a hangszereket, hogy a billentyűsök Holló Auréllal és Rácz Zoltánnal is meg tudják találni a közös hangot.

Én még soha nem hallottam élőben a Szonátát. Így még jobb! Ezt a darabot ugyanis nem csak hallani, hanem látni is nagy élmény. Az összehangolt, sallangtalan mozdulatok tükröződtek a hangzásban is: virtuóz és elmélyült, magasrendű kamaramuzsikálást valósítottak meg az előadók. Emellett a képi sík segít átlendülni az esetleges auditív nehézségeken, amelyeket sajnos – a hallgatóság arcát vizsgálva – mind a mai napig tapasztalni lehet. Ellenpélda az egyik színpadi széken ülő tízéves forma kislány, aki alig látható, ám annál feszesebb mozdulatokkal, átszellemült arccal verte a ritmust a térdén. Egészen addig, míg az anyukája le nem fogta a kezét. Kár.

A szünet után az Amadinda Együttes Ravel szerzeményét, a Le Tombeau de Couperint játszotta Holló Aurél átiratában. Kellemes, gyöngyöző muzsika ez marimbán, vibrafonon és harangjátékon, de azért a zongoradarab sokszínűbb, érzékenyebb. Az archaizálás raveli eszközei is kifejezőbbek a billentyűs hangszeren. Mindenesetre fergeteges, ahogyan Amadindáék darab közben, akár négyütemenként presto átvándorolnak egyik hangszertől a másikhoz, aztán vissza. Mindezt nesztelenül, zökkenőmentesen, a tempo. Közben ütőt váltanak, s úgy folytatják, mintha mi se történt volna. Ez engem mindig is lenyűgözött!

Bartók művei közben pőrén láthattuk a zongorák húrjait, Szakcsi Lakatos Béla improvizációjára azonban visszanyerték a tetejüket a hangszerek. Stílusok keveredése volt a rögtönzés címe, és bizony kapkodtuk is a fejünket, merre járunk éppen. Fokozatosan indult be, és egyre viharosabbá fokozódott Szakcsi Lakatos Béla játéka, majd egy lírai közjáték következett, aztán ismét egy erőteljes rész… „Ez az ember aztán tud zongorázni!” – súgtak össze a mellettem ülők. A hallgatóság vastapssal jutalmazta az előadást.

Ezután következett az est legeredetibb mozzanata, a Hang Árverés. Presser Gábor vezette a játékot: aki a legnagyobb összeget mondja be, megnevezhet egy hangot, így épül fel egy hangsor. Amire aztán ő és Szakcsi Lakatos improvizálni fognak. Lassan ocsúdott a hallgatóság, azután egyre inkább belemelegedett a jótékonysági játékba: 35 000 forintért kelt el az alaphang, egy E, mint első, s ötvenezret adtak a D, mint drágáért… A licitálók között olyan is akadt, aki amikor elnyerte az áhított hangválasztási jogot, sebtiben átruházta másra, nem ismervén az ABC-s neveket. A hangsor emészthető lett, sőt, kis híján pentaton: E, G, Gisz, A, C, D. A rögtönzés után a „társszerzők” is felálltak egy meghajlás erejéig.

A jó hangulatú koncertet az Amadinda Ütőegyüttes tradicionális polinéz improvizációja zárta. Majd szétesett a nagyterem – a ritmustól s az ovációtól. Egy ilyen hangverseny után megjön az ember kedve az adakozáshoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.