Klasszikus

Ütős vagy húros hangszer a zongora?

2017.08.03. 09:28
Ajánlom
A fene sem tudja. Ha ez lenne a 40 milliós kérdés Vágó Istvánnál, alaposan összeszorulna a torkom, hacsak nincs ott a kibúvó válasz, miszerint billentyűs.

Mert ha a zongora billentyűs, akkor billentyűs a fuvola, az oboa és a többi fúvós is. De mondhatom, hogy húros, habár alig összetéveszthető egy hegedűvel. Az ütős kategória sem rossz válasz, főleg ha Bartókra, Cage-re, esetleg George Antheilre gondolok. (Jelentkezzen, aki tudja, hogy kicsoda ez utóbbi úriember!)

1914-ben Hornbostel és Sachs kordofon hangszerként kategorizálták a zongorát, ami egy tág kategória. Ide tartozik a cimbalomtól a tekerőlanton át minden, ami nem idiofon, membranofon vagy aerofon. De nem is az a lényeg, hogy milyen kategóriába tudjuk besuvasztani a zongorát, hanem az az érdekes, hogy

mi mindent lehet a zongorával csinálni, ha egyszer ennyire nem tűr kategorizálást.

Amikor Cristofori a 18. században megalkotta a fortepianót, ötvözte mindazt, ami egy pengetős és egy ütős hangszerben nagyszerű: az új hangszer széles dinamikai skálával bírt, ugyanakkor a billentyűzet révén sokkal több hangot lehetett lejátszani rajta gyorsan.A WQXR New York-i rádióállomás videóján, amelyben Chilly Gonzales játszik, mindez nagyon szépen látható.

De ha még érdekesebb hangokat akarunk kicsikarni a hangszerből, érdemes Joachim Hoarsley-hoz fordulni, már ha merünk. Ebben a videóban Horsley ugyanis a Psycho zenéjét dolgozza fel, mégpedig úgy, hogy fémkésekkel pengeti a húrokat - tehát a hangszer pengetős és ütős jellegét használja ki egyszerre. Nézze meg, ha meri!

Kicsit visszaugrunk az időben, amikor az avantgarde zeneszerzők ráébredtek, hogy a zongorákkal sokkal több mindent lehet kezdeni, mint ahogy azt addig gondolták. A már említett George Antheil például rajongott a korban egyre elterjedtebb mechanikus gépezetekért, erről tanúskodik például a Sonata Sauvage (Barbár szonáta) című műve, melyben a ritmusra helyezve a hangsúlyt ütős hangszert varázsol a zongorából.

És ha már itt tartunk, most sem hagyhatjuk említetlenül John Cage-t, aki mindenféle idegen tárgyakkal tömte tele a zongorája testét, és így hozta létre a preparált zongorát, amelyre egész sor művet írt. Alább a II. szonátája hallható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.