Klasszikus

Ütős vagy húros hangszer a zongora?

2017.08.03. 09:28
Ajánlom
A fene sem tudja. Ha ez lenne a 40 milliós kérdés Vágó Istvánnál, alaposan összeszorulna a torkom, hacsak nincs ott a kibúvó válasz, miszerint billentyűs.

Mert ha a zongora billentyűs, akkor billentyűs a fuvola, az oboa és a többi fúvós is. De mondhatom, hogy húros, habár alig összetéveszthető egy hegedűvel. Az ütős kategória sem rossz válasz, főleg ha Bartókra, Cage-re, esetleg George Antheilre gondolok. (Jelentkezzen, aki tudja, hogy kicsoda ez utóbbi úriember!)

1914-ben Hornbostel és Sachs kordofon hangszerként kategorizálták a zongorát, ami egy tág kategória. Ide tartozik a cimbalomtól a tekerőlanton át minden, ami nem idiofon, membranofon vagy aerofon. De nem is az a lényeg, hogy milyen kategóriába tudjuk besuvasztani a zongorát, hanem az az érdekes, hogy

mi mindent lehet a zongorával csinálni, ha egyszer ennyire nem tűr kategorizálást.

Amikor Cristofori a 18. században megalkotta a fortepianót, ötvözte mindazt, ami egy pengetős és egy ütős hangszerben nagyszerű: az új hangszer széles dinamikai skálával bírt, ugyanakkor a billentyűzet révén sokkal több hangot lehetett lejátszani rajta gyorsan.A WQXR New York-i rádióállomás videóján, amelyben Chilly Gonzales játszik, mindez nagyon szépen látható.

De ha még érdekesebb hangokat akarunk kicsikarni a hangszerből, érdemes Joachim Hoarsley-hoz fordulni, már ha merünk. Ebben a videóban Horsley ugyanis a Psycho zenéjét dolgozza fel, mégpedig úgy, hogy fémkésekkel pengeti a húrokat - tehát a hangszer pengetős és ütős jellegét használja ki egyszerre. Nézze meg, ha meri!

Kicsit visszaugrunk az időben, amikor az avantgarde zeneszerzők ráébredtek, hogy a zongorákkal sokkal több mindent lehet kezdeni, mint ahogy azt addig gondolták. A már említett George Antheil például rajongott a korban egyre elterjedtebb mechanikus gépezetekért, erről tanúskodik például a Sonata Sauvage (Barbár szonáta) című műve, melyben a ritmusra helyezve a hangsúlyt ütős hangszert varázsol a zongorából.

És ha már itt tartunk, most sem hagyhatjuk említetlenül John Cage-t, aki mindenféle idegen tárgyakkal tömte tele a zongorája testét, és így hozta létre a preparált zongorát, amelyre egész sor művet írt. Alább a II. szonátája hallható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Klasszikus ajánló

Sir Karl Jenkinst köszönti a MÁV Szimfonikusok

A világon legtöbbet játszott kortárs zeneszerzőt 75. születésnapja alkalmából hangversennyel köszöntik június 28-án a Müpában.
Klasszikus kritika

„Csárdás kisangyalom” – énekelte a dél-koreai Asan város kórusa a Bartók Plusz Operafesztiválon

8644 kilométert tett meg az Asan Civic Choir, hogy hangversenyt tartson a Bartók Plusz Operafesztiválon. Műsorukban magyar szerzők művei mellett koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzottak el.
Klasszikus évad

Évadot hirdetett a Vajda Gergely művészeti vezetésével működő UMZE

A 2019-20-as évadban is izgalmas és változatos programot kínál az UMZE együttes. A keleti filozófiák és a nyugati zene kapcsolatáról szól az évad első programja.
Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.