Klasszikus

Ütős vagy húros hangszer a zongora?

2017.08.03. 09:28
Ajánlom
A fene sem tudja. Ha ez lenne a 40 milliós kérdés Vágó Istvánnál, alaposan összeszorulna a torkom, hacsak nincs ott a kibúvó válasz, miszerint billentyűs.

Mert ha a zongora billentyűs, akkor billentyűs a fuvola, az oboa és a többi fúvós is. De mondhatom, hogy húros, habár alig összetéveszthető egy hegedűvel. Az ütős kategória sem rossz válasz, főleg ha Bartókra, Cage-re, esetleg George Antheilre gondolok. (Jelentkezzen, aki tudja, hogy kicsoda ez utóbbi úriember!)

1914-ben Hornbostel és Sachs kordofon hangszerként kategorizálták a zongorát, ami egy tág kategória. Ide tartozik a cimbalomtól a tekerőlanton át minden, ami nem idiofon, membranofon vagy aerofon. De nem is az a lényeg, hogy milyen kategóriába tudjuk besuvasztani a zongorát, hanem az az érdekes, hogy

mi mindent lehet a zongorával csinálni, ha egyszer ennyire nem tűr kategorizálást.

Amikor Cristofori a 18. században megalkotta a fortepianót, ötvözte mindazt, ami egy pengetős és egy ütős hangszerben nagyszerű: az új hangszer széles dinamikai skálával bírt, ugyanakkor a billentyűzet révén sokkal több hangot lehetett lejátszani rajta gyorsan.A WQXR New York-i rádióállomás videóján, amelyben Chilly Gonzales játszik, mindez nagyon szépen látható.

De ha még érdekesebb hangokat akarunk kicsikarni a hangszerből, érdemes Joachim Hoarsley-hoz fordulni, már ha merünk. Ebben a videóban Horsley ugyanis a Psycho zenéjét dolgozza fel, mégpedig úgy, hogy fémkésekkel pengeti a húrokat - tehát a hangszer pengetős és ütős jellegét használja ki egyszerre. Nézze meg, ha meri!

Kicsit visszaugrunk az időben, amikor az avantgarde zeneszerzők ráébredtek, hogy a zongorákkal sokkal több mindent lehet kezdeni, mint ahogy azt addig gondolták. A már említett George Antheil például rajongott a korban egyre elterjedtebb mechanikus gépezetekért, erről tanúskodik például a Sonata Sauvage (Barbár szonáta) című műve, melyben a ritmusra helyezve a hangsúlyt ütős hangszert varázsol a zongorából.

És ha már itt tartunk, most sem hagyhatjuk említetlenül John Cage-t, aki mindenféle idegen tárgyakkal tömte tele a zongorája testét, és így hozta létre a preparált zongorát, amelyre egész sor művet írt. Alább a II. szonátája hallható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.