Klasszikus

Ütött a Fonó utolsó órája?

2003.06.13. 00:00
Ajánlom
Tegnap a Fonó Budai Zeneház vezetősége megkongatta a vészharangot: ha nem érkezik sürgős segítség, hamarosan kénytelenek lesznek beszüntetni mindennemű kulturális tevékenységet. A Fonó közleményét az alábbiakban változatlan formában, teljes terjedelmében közöljük.

Súlyos, kritikus anyagi gondokkal küszködik Fonó. A zenei műhely nyolc évi működése alatt kiemelkedő szakmai presztízst szereztünk , állandó megszólalási lehetőséget nyújtottunk a magyar népzene és -tánc eredeti forrásainak, a legjobb jazz-előadóknak illetve a kísérleti jellegű műfajok tehetséges képviselőinek. Bizonytalan jövőnk most ezeket a műfajokat is végveszélybe sodorhatja.

A Fonó 1995 óta tartó, nyolcéves tevékenységét nem kell bemutatni azoknak, akik a magyar zenei értékek elkötelezett hívei. Kiadványaink, rendezvényeink a hagyományőrzés és az értékteremtés non-profit szektorába tartoznak. A Fonót civil kezdeményezésként hoztuk létre, hogy elősegítsük a magyar zenekultúra különböző szegmensei közötti kommunikációt, társadalmi megbecsültséget szerezzünk a néptánc, a népzene és a jazz számára. A nyolc év alatt nálunk fellépő különböző zenei formációk száma meghaladja a négyszázat.

A zeneház nyolcadik éve hónapról hónapra a fővárosba invitál olyan határon túli zenészeket, akik saját zenei dialektusuk utolsó képviselői. Magyarországon egyedül a Fonóban lehet hallani ezeket a különösen ritka és értékes zenéket, zenészeket. Heti rendszerességgel látogathat a közönség eredeti magyar táncházprogramokat. A Fonó, tevékenységének eszmei honorálása képpen 2000-ben átvehette a Fővárosi Önkormányzat "Pro Cultura Urbis" díját.

A kiadó eddig 120 lemezt jelentetett meg. Többségében olyan népzenészek, jazzelőadók és kísérletező művészek felvételeit adtuk ki, akik addig máshol nem kaptak megszólalási lehetőséget. Lemezeink évek óta 17 országban képviselik Magyarország zenekultúráját; rendszeresen részt veszünk Európa legnagyobb zenei szakmai szemléin. Hiánypótló felvételeink között szerepel az Ortutay Gyula legendás népzenei gramofonsorozatát multimédiás állományban közzétevő Pátria CD-ROM, mely 2001-ben az e-Fesztivál 1. díját nyerte el. Vargyas Lajosnak A magyarság népzenéjéről szóló összefoglaló gyűjteménye mellett egyik legnagyobb teljesítményünk a Magyar Tudományos Akadémiával közösen lebonyolított Utolsó Óra népzenegyűjtő program, amely nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy Bartók Béla és Lajtha László mai utódaként összegyűjtse és digitálisan archiválja a Kárpát-medence területén még megtalálható eredeti népdalokat – a teljesség igényével. Az Utolsó óra program a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatása mellett tudta elvégezni feladatát, a belőle megjelenő Új Pátria CD-sorozat a Gramofon – Klasszikus és Jazz zenei magazin kritikusi különdíját nyerte el. Egyedülálló archívumunk az egész országnak kínál lehetőséget arra, hogy kultúránk legjavát vállalva, emelt fővel csatlakozzunk Európa kulturális vérkeringéséhez.

Mindezek után jogosnak érezzük, hogy egyedülálló értékmegőrző tevékenységünkre felfigyeljenek a kultúrát anyagilag támogató szervek is, hiszen eddigi elhívatott tevékenységünket csak ezek jóindulata révén folytathatjuk. Sajnos azonban a források lassan elapadnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a megítélt, szerződéssel megerősített pályázati juttatásokat is csak késéssel kapjuk meg. Bár az Új Pátria eddigi 16 lemeze szinte minden zeneszerető, zeneértő ember polcán megtalálható, a Fonó tevékenységét immár hónapok óta az anyagi csőd fenyegeti. A válságos helyzetre jellemző, hogy a Fonó hiányai lehetetlenné teszik kiadói tevékenységének legalapvetőbb ellátását, új lemezek megjelentetését. Sajnos művészeink honoráriumának kifizetése sem a legsúlyosabb problémák közé tartozik. A házban el van zárva a gázszolgáltatás, közüzemi számlák kifizetésének több hónapos elmaradása miatt akadozik az áramellátás, a telefon- és internetösszeköttetés.

Lassanként igyekszünk felkészülni arra, amit velünk együtt a Fonó közönsége sem szívesen fogad el: az aggasztó körülmények őszre a Fonó eddigi profiljának drasztikus megváltoztatásához, végeredményben pedig az intézmény bezárásához, javainak elárverezéséhez és eddigi tevékenységének végleges megszüntetéséhez vezethetnek. Gondjainkról folyamatosan tájékoztatjuk a kulturális életben felelős, döntéshozó szerepet vállaló személyeket. Meggyőződésünk, hogy tevékenységünk hiányában a magyarországi autentikus népzenei hagyományok helyrehozhatatlan kárt szenvednének, és végeredményben a magyar kultúra egészének máig meghatározó forrásanyaga pusztulna el jóvátehetetlen módon. Ezért szilárd elhatározásunk, hogy a Fonó megmentése érdekében minden követ megmozgatunk, és erre bátorítjuk az üggyel szimpatizáló kollégákat, a sajtó képviselőit, a közönség tagjait is. Kérünk mindenkit, aki magáénak érzi a magyar zenei élet ügyét, hogy szolidaritásának kézzelfogható jelével – levéllel, emaillel, cikkekkel, műsorokkal, figyelemfelkeltő nyilatkozatokkal – járuljon hozzá ahhoz, hogy az illetékesek tudtára adjuk: rendszeres központi támogatás nélkül a Fonó eddigi, áldozatos és kiemelkedően eredményes munkája tovább nem folytatható. A szimpatizáns megnyilatkozások mindegyikét megőrízzük, másolatát pedig a kultúráért felelősséget érző személyekhez eljuttatjuk.

Tesszük ezt azért, hogy ne a mostani legyen a Fonó utolsó órája.

Budapest, 2003. június 10-én

László Sándor
a Fonó ügyvezető igazgatója

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A magyar jazz ikonikus alakját október 2-án, életének 80. évében érte a halál – adta hírül a Magyar Jazz Szövetség.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Plusz

A nem hallható zene – felvételek a környező világ rezgéseiből

A zenei világnap alkalmából érdemes eltűnődni, mi is a muzsika, és milyen rezgések léteznek a hallható tartományon túl. Bemutatunk néhány művészt és tudóst, kísérletező kedvű alkotókat, akik a körülöttünk lévő világ alig érzékelhető hangjait dolgozzák fel.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Színház

Személyes világvégéink – Andella Mirtill posztapokaliptikus víziót rendez

A fiatal filmrendező első színházi rendezésében, az Elnyelt rezgések utóéletében egy posztapokaliptikus vízióban enged betekintést a magyar néplélekbe, és keresi a választ arra, hogyan lehet reményt találni szubjektív, személyes világvégéink után.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ismét a legjobbak közé került Velencében a Concerto Budapest koncertfilmje

A Velencei TV Fesztivál díjára jelölték Keller András és a Concerto Budapest koncertfilmjét, a Kárpát Rapszódiát. A film májusban már megnyerte a New York Festivals TV & Film Awards Ezüst Trófeáját, a Silver Towert, két éve pedig éppen a zenekar korábbi koncertfilmje hozta el a Velencei TV Fesztivál fődíját.
Klasszikus ajánló

Az évad zeneszerzője mutatkozik be a Müpában

Rendhagyó szerzői est formájában mutatja be a közönségnek a Müpa az évad zeneszerzője cím idei birtokosát. Varga Judit saját művei mellett azokhoz valamilyen módon kapcsolódó klasszikus és kortárs darabokat válogatott a programba.
Klasszikus magazin

A legismertebb élő ukrán komponista – Valentin Szilvesztrov 85 éves

Egy évvel ezelőtt még elsősorban a zeneélet új művei iránt fokozottan érdeklődő közönség ismerhette Valentin Szilvesztrov nevét, ám az orosz invázió kezdete óta a szerző műveit Európa-szerte játsszák az ukrán nép iránti szolidaritás jegyében.
Klasszikus ajánló

Kossuth-díjas művészek tisztelegnek a Zeneakadémián Cziffra György emléke előtt

A jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg négy Kossuth-díjas művészünk Cziffra Györgyre emlékezve, a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulóján. Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estje november 5-én, 19.30-tól várja az érdeklődőket a Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.