Klasszikus

Ütött a Fonó utolsó órája?

2003.06.13. 00:00
Ajánlom
Tegnap a Fonó Budai Zeneház vezetősége megkongatta a vészharangot: ha nem érkezik sürgős segítség, hamarosan kénytelenek lesznek beszüntetni mindennemű kulturális tevékenységet. A Fonó közleményét az alábbiakban változatlan formában, teljes terjedelmében közöljük.

Súlyos, kritikus anyagi gondokkal küszködik Fonó. A zenei műhely nyolc évi működése alatt kiemelkedő szakmai presztízst szereztünk , állandó megszólalási lehetőséget nyújtottunk a magyar népzene és -tánc eredeti forrásainak, a legjobb jazz-előadóknak illetve a kísérleti jellegű műfajok tehetséges képviselőinek. Bizonytalan jövőnk most ezeket a műfajokat is végveszélybe sodorhatja.

A Fonó 1995 óta tartó, nyolcéves tevékenységét nem kell bemutatni azoknak, akik a magyar zenei értékek elkötelezett hívei. Kiadványaink, rendezvényeink a hagyományőrzés és az értékteremtés non-profit szektorába tartoznak. A Fonót civil kezdeményezésként hoztuk létre, hogy elősegítsük a magyar zenekultúra különböző szegmensei közötti kommunikációt, társadalmi megbecsültséget szerezzünk a néptánc, a népzene és a jazz számára. A nyolc év alatt nálunk fellépő különböző zenei formációk száma meghaladja a négyszázat.

A zeneház nyolcadik éve hónapról hónapra a fővárosba invitál olyan határon túli zenészeket, akik saját zenei dialektusuk utolsó képviselői. Magyarországon egyedül a Fonóban lehet hallani ezeket a különösen ritka és értékes zenéket, zenészeket. Heti rendszerességgel látogathat a közönség eredeti magyar táncházprogramokat. A Fonó, tevékenységének eszmei honorálása képpen 2000-ben átvehette a Fővárosi Önkormányzat "Pro Cultura Urbis" díját.

A kiadó eddig 120 lemezt jelentetett meg. Többségében olyan népzenészek, jazzelőadók és kísérletező művészek felvételeit adtuk ki, akik addig máshol nem kaptak megszólalási lehetőséget. Lemezeink évek óta 17 országban képviselik Magyarország zenekultúráját; rendszeresen részt veszünk Európa legnagyobb zenei szakmai szemléin. Hiánypótló felvételeink között szerepel az Ortutay Gyula legendás népzenei gramofonsorozatát multimédiás állományban közzétevő Pátria CD-ROM, mely 2001-ben az e-Fesztivál 1. díját nyerte el. Vargyas Lajosnak A magyarság népzenéjéről szóló összefoglaló gyűjteménye mellett egyik legnagyobb teljesítményünk a Magyar Tudományos Akadémiával közösen lebonyolított Utolsó Óra népzenegyűjtő program, amely nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy Bartók Béla és Lajtha László mai utódaként összegyűjtse és digitálisan archiválja a Kárpát-medence területén még megtalálható eredeti népdalokat – a teljesség igényével. Az Utolsó óra program a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatása mellett tudta elvégezni feladatát, a belőle megjelenő Új Pátria CD-sorozat a Gramofon – Klasszikus és Jazz zenei magazin kritikusi különdíját nyerte el. Egyedülálló archívumunk az egész országnak kínál lehetőséget arra, hogy kultúránk legjavát vállalva, emelt fővel csatlakozzunk Európa kulturális vérkeringéséhez.

Mindezek után jogosnak érezzük, hogy egyedülálló értékmegőrző tevékenységünkre felfigyeljenek a kultúrát anyagilag támogató szervek is, hiszen eddigi elhívatott tevékenységünket csak ezek jóindulata révén folytathatjuk. Sajnos azonban a források lassan elapadnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a megítélt, szerződéssel megerősített pályázati juttatásokat is csak késéssel kapjuk meg. Bár az Új Pátria eddigi 16 lemeze szinte minden zeneszerető, zeneértő ember polcán megtalálható, a Fonó tevékenységét immár hónapok óta az anyagi csőd fenyegeti. A válságos helyzetre jellemző, hogy a Fonó hiányai lehetetlenné teszik kiadói tevékenységének legalapvetőbb ellátását, új lemezek megjelentetését. Sajnos művészeink honoráriumának kifizetése sem a legsúlyosabb problémák közé tartozik. A házban el van zárva a gázszolgáltatás, közüzemi számlák kifizetésének több hónapos elmaradása miatt akadozik az áramellátás, a telefon- és internetösszeköttetés.

Lassanként igyekszünk felkészülni arra, amit velünk együtt a Fonó közönsége sem szívesen fogad el: az aggasztó körülmények őszre a Fonó eddigi profiljának drasztikus megváltoztatásához, végeredményben pedig az intézmény bezárásához, javainak elárverezéséhez és eddigi tevékenységének végleges megszüntetéséhez vezethetnek. Gondjainkról folyamatosan tájékoztatjuk a kulturális életben felelős, döntéshozó szerepet vállaló személyeket. Meggyőződésünk, hogy tevékenységünk hiányában a magyarországi autentikus népzenei hagyományok helyrehozhatatlan kárt szenvednének, és végeredményben a magyar kultúra egészének máig meghatározó forrásanyaga pusztulna el jóvátehetetlen módon. Ezért szilárd elhatározásunk, hogy a Fonó megmentése érdekében minden követ megmozgatunk, és erre bátorítjuk az üggyel szimpatizáló kollégákat, a sajtó képviselőit, a közönség tagjait is. Kérünk mindenkit, aki magáénak érzi a magyar zenei élet ügyét, hogy szolidaritásának kézzelfogható jelével – levéllel, emaillel, cikkekkel, műsorokkal, figyelemfelkeltő nyilatkozatokkal – járuljon hozzá ahhoz, hogy az illetékesek tudtára adjuk: rendszeres központi támogatás nélkül a Fonó eddigi, áldozatos és kiemelkedően eredményes munkája tovább nem folytatható. A szimpatizáns megnyilatkozások mindegyikét megőrízzük, másolatát pedig a kultúráért felelősséget érző személyekhez eljuttatjuk.

Tesszük ezt azért, hogy ne a mostani legyen a Fonó utolsó órája.

Budapest, 2003. június 10-én

László Sándor
a Fonó ügyvezető igazgatója

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.