Klasszikus

Úttalan utak

2014.11.10. 15:03
Ajánlom
Az Holokauszt Emlékév alkalmából november 17-én előbb Qaartsiluni Ensemble hangversenyét, majd Tomek Wójcik kiállításmegnyitóját láthatja a közönség az Óbudai Társaskörben.

A Holokauszt Emlékévhez kapcsolódó program szálai sokfelé vezetnek. Sok apró és nem apró, személyes és kevésbé személyes vonatkozásból született meg ennek az estnek a víziója, amelyben az Együttes a konkrét kapcsolódásokon túl a bemutatott anyagok minőségére, a megszólalás teljességére koncentrál.

A felhangzó költői szövegek talán most hangzanak el először nyilvánosan élőszóban, André Tchaikowsky és Pavel Haas műveinek pedig nem szerzőik tragikus sorsa, hanem kivételes szellemi minőségük indokolja itthoni bemutatását.

Az Együttes első külföldi útja Varsóba vezetett. Ennek a meghatározó élménynek, az ottani találkozásoknak köszönhető az Óbudai Társaskör tereibe költöző kiállítás Tomek Wójcik grafikáiból, amely méltó kerete lesz ennek a különleges eseménynek.

Kondor Ádám: Magic két klarinétra (ősbemutató)

Pavel Haas: Dechovy kvintet (1929)

Bartók Béla: Improvizációk, op. 20

* * *

André Tchaikowsky: Seven Shakespeare Sonnets (1967) - részletek (magyarországi bemutató)

Ligeti György: Poéme Symphonique for 100 metronomes

Borbély László - zongora

Rajk Judit - ének

Rákóczy Anna - fuvola

Salvi Nóra - oboa

Horia Dumitrache (Ro) - klarinét

Horváth Andrea - fagott

Tekula Endre - kürt

Rozmán Lajos - klarinét, művészeti vezető

Mándy Stefánia, József Attila és Jitzak Katzenelson verseit előadja: Galkó Balázs színművész

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.