Klasszikus

Utunk a János-passióhoz

2014.05.15. 15:30
Ajánlom
Játsszon Fidelióval és legyen ott Ön is az Óbudai Társaskör május 19-i koncertjén.

J. S. Bach alakja, munkája, zenéjének századokon átívelő üzenete a Qaartsiluni Ensemble tevékenységének egyik legfőbb mércéje. Ez a hangverseny - vagy kifejezőbben: concursus vocalis - ennek a kapcsolódásnak a fokozatairól, illetve J. S. Bach zenéjének a mába-szövöttségéről mesél.

Johann Sebastian Bach zenéjét élőnek tartjuk ma, bár ez különös módon nem minden korban volt így. Halála után több mint 150 év telt el, mire műve visszavonhatatlanul a szakma és a közönség zenei világának része lett. Ezért idézzük föl legjelentősebb utódjának, fiának, Carl Philipp Emanuel Bachnak hangjait is, aki a rokokó világában sokáig talán egyetlenként őrizte még apja zenéjének szellemét.

Hogy mennyire nekünk szól ez a zene, bizonyítja ezen az estén két mai darab, egy élő, és egy nemrég elhunyt nagy kortársunk munkája, át- és átitatva a nagy mintakép régi-új, ma különösen aktuális képeivel. Az este ugyanakkor egy állomás, amelyben együttesünkhöz csatlakoznak olyan művészek, akikkel együtt különlegesen nagyot álmodunk: a János-passió hosszú ideje érlelt megszólaltatását.  

Kérdésünk: Hány éve született Carl Philipp Emanuel Bach?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a május 19-i koncertre aaz Óbudai Társaskörbe.

 

Sári József: Elidegenített idézetek

J. S. Bach: Ich folge dir - ária a János-passióból

C. Ph. E. Bach: Quartett in D, Wq 94

J. S. Bach: Betrachte meine Seele - arioso a János-passióból

 ***

Kagel: Rezitativarie für singende Cembalistin 

J. S. Bach: Ich habe genung - kantáta, BWV 82

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.