Klasszikus

Utunk a János-passióhoz

2014.05.15. 15:30
Ajánlom
Játsszon Fidelióval és legyen ott Ön is az Óbudai Társaskör május 19-i koncertjén.

J. S. Bach alakja, munkája, zenéjének századokon átívelő üzenete a Qaartsiluni Ensemble tevékenységének egyik legfőbb mércéje. Ez a hangverseny - vagy kifejezőbben: concursus vocalis - ennek a kapcsolódásnak a fokozatairól, illetve J. S. Bach zenéjének a mába-szövöttségéről mesél.

Johann Sebastian Bach zenéjét élőnek tartjuk ma, bár ez különös módon nem minden korban volt így. Halála után több mint 150 év telt el, mire műve visszavonhatatlanul a szakma és a közönség zenei világának része lett. Ezért idézzük föl legjelentősebb utódjának, fiának, Carl Philipp Emanuel Bachnak hangjait is, aki a rokokó világában sokáig talán egyetlenként őrizte még apja zenéjének szellemét.

Hogy mennyire nekünk szól ez a zene, bizonyítja ezen az estén két mai darab, egy élő, és egy nemrég elhunyt nagy kortársunk munkája, át- és átitatva a nagy mintakép régi-új, ma különösen aktuális képeivel. Az este ugyanakkor egy állomás, amelyben együttesünkhöz csatlakoznak olyan művészek, akikkel együtt különlegesen nagyot álmodunk: a János-passió hosszú ideje érlelt megszólaltatását.  

Kérdésünk: Hány éve született Carl Philipp Emanuel Bach?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a május 19-i koncertre aaz Óbudai Társaskörbe.

 

Sári József: Elidegenített idézetek

J. S. Bach: Ich folge dir - ária a János-passióból

C. Ph. E. Bach: Quartett in D, Wq 94

J. S. Bach: Betrachte meine Seele - arioso a János-passióból

 ***

Kagel: Rezitativarie für singende Cembalistin 

J. S. Bach: Ich habe genung - kantáta, BWV 82

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Rangos hanglemezdíjat érdemelt Fischer Ádám Beethoven-ciklusa

A Dán Kamarazenekarral készültek a lemezek, amely Beethoven összes szimfóniáját tartalmazzák. Valóban kivételes interpretációról beszélünk.
Klasszikus interjú

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Klasszikus hír

Kórházakban, iskolákban, aluljárókban csendül fel Bach zenéje

Idén március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek idején több mint száz településen élvezhetjük Bach muzsikáját.
Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!