Klasszikus

Utunk a János-passióhoz

2014.05.15. 15:30
Ajánlom
Játsszon Fidelióval és legyen ott Ön is az Óbudai Társaskör május 19-i koncertjén.

J. S. Bach alakja, munkája, zenéjének századokon átívelő üzenete a Qaartsiluni Ensemble tevékenységének egyik legfőbb mércéje. Ez a hangverseny - vagy kifejezőbben: concursus vocalis - ennek a kapcsolódásnak a fokozatairól, illetve J. S. Bach zenéjének a mába-szövöttségéről mesél.

Johann Sebastian Bach zenéjét élőnek tartjuk ma, bár ez különös módon nem minden korban volt így. Halála után több mint 150 év telt el, mire műve visszavonhatatlanul a szakma és a közönség zenei világának része lett. Ezért idézzük föl legjelentősebb utódjának, fiának, Carl Philipp Emanuel Bachnak hangjait is, aki a rokokó világában sokáig talán egyetlenként őrizte még apja zenéjének szellemét.

Hogy mennyire nekünk szól ez a zene, bizonyítja ezen az estén két mai darab, egy élő, és egy nemrég elhunyt nagy kortársunk munkája, át- és átitatva a nagy mintakép régi-új, ma különösen aktuális képeivel. Az este ugyanakkor egy állomás, amelyben együttesünkhöz csatlakoznak olyan művészek, akikkel együtt különlegesen nagyot álmodunk: a János-passió hosszú ideje érlelt megszólaltatását.  

Kérdésünk: Hány éve született Carl Philipp Emanuel Bach?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a május 19-i koncertre aaz Óbudai Társaskörbe.

 

Sári József: Elidegenített idézetek

J. S. Bach: Ich folge dir - ária a János-passióból

C. Ph. E. Bach: Quartett in D, Wq 94

J. S. Bach: Betrachte meine Seele - arioso a János-passióból

 ***

Kagel: Rezitativarie für singende Cembalistin 

J. S. Bach: Ich habe genung - kantáta, BWV 82

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Zenés színház

„Ez egy olyan történelmi pillanat, amelyben nagyon komoly döntéseket kell hozni” – Szabó Magda klasszikusa az Operett Online-on

Decemberben nagy sikerrel debütált az Operett Online képernyőjén az Abigél, Szabó Magda kultikus regényének musical-változata. A megújult szereposztással közvetített előadás egy csodálatos történet szeretetről, lemondásról, küzdelemről és persze a szerelemről. De mit adhat nekünk ma Abigél?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Koncertfelvételek – Hegedűs Endre – Chopin: Esz-dúr noktürn

A Koncertfelvételek a Pesti Vigadóban sorozat első részében Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész Chopin Esz-dúr noktürnjét adja elő a Déli teremben.
Klasszikus gyász

Elhunyt Pejtsik Árpád gordonkaművész, pedagógus

Szűk családi körben vesznek búcsút Pejtsik Árpád György zenepedagógus, gordonkaművész, zeneszerzőtől január 29-én a Kispesti temetőben.
Klasszikus ajánló

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.