Klasszikus

Vajda Gergely lett a Huntsville-i Szimfonikusok zeneigazgatója

2011.05.09. 19:21
Ajánlom
A Zeneakadémián végzett magyar karmester nyerte meg az alabamai együttes pályázatát.

Kilenctagú zsűri bírálta a beérkezett nyolc pályaművet, melynek megnyerése arra jogosítja fel a dirigenst, hogy a Huntsville Symphony Orchestra (HSO) jövő esztendei, hat estéből álló klasszikus sorozatát vezényelje, három ezen kívüli hangversenyből kettőt vezessen és gondozza a kifejezetten fiataloknak szóló négy koncertet, valamint az ingyenes családi programokat, és adjon egy populáris darabokból álló szilveszteri estet is.

A jelenleg Portlandben dolgozó Vajda Gergely már az új poszt elnyerése előtt jelezte már, hogy hét év után, vagyis a következő évad befejeztével elhagyja az ottani együttest, Huntsville-ben pedig minimum tíz hetet kell töltenie. Ugyanennyi elfoglaltságot jelent a Music in the Mountains (Zene a hegyekben) Fesztivál élén a zeneigazgatói tevékenysége is.

"2011-12 nagyon sűrű lesz: Huntsville, Portland, Music in the Mountains és kaptam más külső felkéréseket is, például két különböző programra a Seattle-i Szimfonikusokkal, az egyik, a 2012 áprilisi magyar vonatkozású lesz" - részletezte Vajda Gergely az MTI-nek. Ezen kívül a Bánk bán Los Angeles-i betanításában ő segíti Plácido Domingót. "Budapesten az UMZÉ-val, az Új Magyar Zeneegyesülettel is több feladatom van. A komponálást sem hagyom abba: a nyáron kezdek bele egy kettősverseny megírásába. Két nagyszerű brácsaművésznek szánom: Rivka Golaninak és Bársony Péternek."

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.