Klasszikus

Vajda Gergely lett az MR Szimfonikusok vezető karmestere

2011.08.18. 20:10
Ajánlom
A karmester a 2011/2012-es évadban tölti be pozícióját. Megbízatása 2012. július 31-ig tart, amely csak a felek kölcsönös megegyezése alapján hosszabbítható meg.

Mint ahhogy arról a Fidelio.hu már korábban beszámolt, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara vezető karmesteri pozíciójára az MTVA zártkörű, meghívásos pályázatot hirdetett, melyre öt karmestert hívott meg. Kollár Imre beadta, Hamar Zsolt és Kesselyák Gergely nem nyújtotta be pályázatát, Vashegyi György nem kívánt nyilatkozni.

Vajda Gergely jelenleg Portlandben dolgozik, a Music in the Mountains Fesztivál és az alabamai Hunstville Symphony Orchestra zeneigazgatójaként. Úgy látja, hogy meglévő külföldi felkéréseinek eleget tehet, mert az évadot a zenekari vezetők már előkészítették, csak kisebb kiegészítésekre van szükség. Várhatóan szeptember 13-án, a társulati ülésen mutatják be az együtteseknek.

Pályázatában Vajda Gergely elismeri, hogy a rádiózenekarok Európa szerte keresik helyüket, próbálják meghatározni megújuló funkcióikat, és a változás a nagy múltú Magyar Rádió zenei együtteseit (szimfonikus zenekar, énekkar és gyermekkórus) sem kerülheti el. Mégis úgy véli, a Magyar Rádió zenei együtteseinek biztos helye és más társulatok által be nem tölthető funkciója van az állami médiában. Utalva a köztelevíziózás tradícióinak felelevenítésére: távlati tervei között szerepel az ifjú közönség érdekében opera és koncert filmek gyártása.

Azt feltételezi, hogy piacképes produkciókkal beléphetnek az együttesek - más magyar nemzeti intézményekkel és külföldi médiumokkal (például a Mezzo nemzetközi zenei csatornával) együttműködve a nemzetközi piacra - ami bevételt is hozhatna a fenntartónak. A bevezetett kooperációkat, köztük a Budapesti Wagner-napokban a Művészetek Palotájával - folytatandónak és bővítendőnek tartja a karmester. A rádiózenekarok alapfunkciója minden országban a nemzeti kortárs zene népszerűsítése, dokumentálása (stúdió felvételek rendszeres készítése) és a minőségi új kortárs zeneszerzők kinevelésének segítése. 

Szükségesnek látja az internet meghódítását a zenei együttesek által. Jól átgondolt üzleti terv alapján igen gyümölcsöző módokon lehet kulturális, zenei produktumokat világszerte értékesíteni. Megfelelő fejlesztés esetén elképzelhető az MTVA több weboldalán keresztül történő értékesítés, amelynek előkészítése már megkezdődött. 

"Komolyzenei klipek" gyártásával a Magyar Rádió és a Televízió jelentősen hozzájárulhat a pozitív országimázs kialakításához - írja pályázatában Vajda Gergely. Magyarország - ezt évek óta Amerikában dolgozván első kézből tudja - több mindenről híres, de a komolyzene még mindig előkelő helyen áll a mindenki által ismert és elismert hungarikumok listáján. 

Komoly - és valószínűsíthetően jövedelmet hozó - lehetőségként veti fel, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara (mint korábban) ismét magyar, európai és amerikai filmzenék felvételében működjenek közre. Végül rámutat, hogy az MR Szimfonikusoknak meg kell találnia az űrt, ahol bizonyíthatja, hogy az ország vezető együttesei közé tartozik. Szeretné, ha minden év december 16-án tartanának egy Kodály születésnapi koncertet. 

Vajda Gergelyt kérték föl a Los Angeles-i Bánk bán előadáshoz Plácido Domingo asszisztens karmesterének. Vezényelt az Atlantai Operaházban, 2010 nyarán mutatták be Davosban A varázshegy című operáját, amely Thomas Mann regénye alapján készült. A Barbie Blue című, A kékszakállú herceg vára ihlette női verziót a Magyar Rádió mutatta be 2009 októberében. 2009 nyarán Eötvös Péterrel együtt vezette a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium karmester kurzusát, 2008 nyarán pedig Salzburgban együtt dolgozott, mesterével, Eötvös Péterrel Bartók operájának bemutatásán és vezényelte az utolsó fesztivál előadást. 

Vajda Gergely klarinét tanulmányait a budapesti Zeneakadémián Kovács Béla, a karmester diplomáját Lukács Ervin növendékeként szerezte. Édesanyja a híres szoprán, Kincses Veronika. Édesapja Vajda József fagottművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.