Klasszikus

Vajda Gergely lett az MR Szimfonikusok vezető karmestere

2011.08.18. 20:10
Ajánlom
A karmester a 2011/2012-es évadban tölti be pozícióját. Megbízatása 2012. július 31-ig tart, amely csak a felek kölcsönös megegyezése alapján hosszabbítható meg.

Mint ahhogy arról a Fidelio.hu már korábban beszámolt, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara vezető karmesteri pozíciójára az MTVA zártkörű, meghívásos pályázatot hirdetett, melyre öt karmestert hívott meg. Kollár Imre beadta, Hamar Zsolt és Kesselyák Gergely nem nyújtotta be pályázatát, Vashegyi György nem kívánt nyilatkozni.

Vajda Gergely jelenleg Portlandben dolgozik, a Music in the Mountains Fesztivál és az alabamai Hunstville Symphony Orchestra zeneigazgatójaként. Úgy látja, hogy meglévő külföldi felkéréseinek eleget tehet, mert az évadot a zenekari vezetők már előkészítették, csak kisebb kiegészítésekre van szükség. Várhatóan szeptember 13-án, a társulati ülésen mutatják be az együtteseknek.

Pályázatában Vajda Gergely elismeri, hogy a rádiózenekarok Európa szerte keresik helyüket, próbálják meghatározni megújuló funkcióikat, és a változás a nagy múltú Magyar Rádió zenei együtteseit (szimfonikus zenekar, énekkar és gyermekkórus) sem kerülheti el. Mégis úgy véli, a Magyar Rádió zenei együtteseinek biztos helye és más társulatok által be nem tölthető funkciója van az állami médiában. Utalva a köztelevíziózás tradícióinak felelevenítésére: távlati tervei között szerepel az ifjú közönség érdekében opera és koncert filmek gyártása.

Azt feltételezi, hogy piacképes produkciókkal beléphetnek az együttesek - más magyar nemzeti intézményekkel és külföldi médiumokkal (például a Mezzo nemzetközi zenei csatornával) együttműködve a nemzetközi piacra - ami bevételt is hozhatna a fenntartónak. A bevezetett kooperációkat, köztük a Budapesti Wagner-napokban a Művészetek Palotájával - folytatandónak és bővítendőnek tartja a karmester. A rádiózenekarok alapfunkciója minden országban a nemzeti kortárs zene népszerűsítése, dokumentálása (stúdió felvételek rendszeres készítése) és a minőségi új kortárs zeneszerzők kinevelésének segítése. 

Szükségesnek látja az internet meghódítását a zenei együttesek által. Jól átgondolt üzleti terv alapján igen gyümölcsöző módokon lehet kulturális, zenei produktumokat világszerte értékesíteni. Megfelelő fejlesztés esetén elképzelhető az MTVA több weboldalán keresztül történő értékesítés, amelynek előkészítése már megkezdődött. 

"Komolyzenei klipek" gyártásával a Magyar Rádió és a Televízió jelentősen hozzájárulhat a pozitív országimázs kialakításához - írja pályázatában Vajda Gergely. Magyarország - ezt évek óta Amerikában dolgozván első kézből tudja - több mindenről híres, de a komolyzene még mindig előkelő helyen áll a mindenki által ismert és elismert hungarikumok listáján. 

Komoly - és valószínűsíthetően jövedelmet hozó - lehetőségként veti fel, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara (mint korábban) ismét magyar, európai és amerikai filmzenék felvételében működjenek közre. Végül rámutat, hogy az MR Szimfonikusoknak meg kell találnia az űrt, ahol bizonyíthatja, hogy az ország vezető együttesei közé tartozik. Szeretné, ha minden év december 16-án tartanának egy Kodály születésnapi koncertet. 

Vajda Gergelyt kérték föl a Los Angeles-i Bánk bán előadáshoz Plácido Domingo asszisztens karmesterének. Vezényelt az Atlantai Operaházban, 2010 nyarán mutatták be Davosban A varázshegy című operáját, amely Thomas Mann regénye alapján készült. A Barbie Blue című, A kékszakállú herceg vára ihlette női verziót a Magyar Rádió mutatta be 2009 októberében. 2009 nyarán Eötvös Péterrel együtt vezette a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium karmester kurzusát, 2008 nyarán pedig Salzburgban együtt dolgozott, mesterével, Eötvös Péterrel Bartók operájának bemutatásán és vezényelte az utolsó fesztivál előadást. 

Vajda Gergely klarinét tanulmányait a budapesti Zeneakadémián Kovács Béla, a karmester diplomáját Lukács Ervin növendékeként szerezte. Édesanyja a híres szoprán, Kincses Veronika. Édesapja Vajda József fagottművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Színház

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.