Klasszikus

Vajda Gergely lett az MR Szimfonikusok vezető karmestere

2011.08.18. 20:10
Ajánlom
A karmester a 2011/2012-es évadban tölti be pozícióját. Megbízatása 2012. július 31-ig tart, amely csak a felek kölcsönös megegyezése alapján hosszabbítható meg.

Mint ahhogy arról a Fidelio.hu már korábban beszámolt, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara vezető karmesteri pozíciójára az MTVA zártkörű, meghívásos pályázatot hirdetett, melyre öt karmestert hívott meg. Kollár Imre beadta, Hamar Zsolt és Kesselyák Gergely nem nyújtotta be pályázatát, Vashegyi György nem kívánt nyilatkozni.

Vajda Gergely jelenleg Portlandben dolgozik, a Music in the Mountains Fesztivál és az alabamai Hunstville Symphony Orchestra zeneigazgatójaként. Úgy látja, hogy meglévő külföldi felkéréseinek eleget tehet, mert az évadot a zenekari vezetők már előkészítették, csak kisebb kiegészítésekre van szükség. Várhatóan szeptember 13-án, a társulati ülésen mutatják be az együtteseknek.

Pályázatában Vajda Gergely elismeri, hogy a rádiózenekarok Európa szerte keresik helyüket, próbálják meghatározni megújuló funkcióikat, és a változás a nagy múltú Magyar Rádió zenei együtteseit (szimfonikus zenekar, énekkar és gyermekkórus) sem kerülheti el. Mégis úgy véli, a Magyar Rádió zenei együtteseinek biztos helye és más társulatok által be nem tölthető funkciója van az állami médiában. Utalva a köztelevíziózás tradícióinak felelevenítésére: távlati tervei között szerepel az ifjú közönség érdekében opera és koncert filmek gyártása.

Azt feltételezi, hogy piacképes produkciókkal beléphetnek az együttesek - más magyar nemzeti intézményekkel és külföldi médiumokkal (például a Mezzo nemzetközi zenei csatornával) együttműködve a nemzetközi piacra - ami bevételt is hozhatna a fenntartónak. A bevezetett kooperációkat, köztük a Budapesti Wagner-napokban a Művészetek Palotájával - folytatandónak és bővítendőnek tartja a karmester. A rádiózenekarok alapfunkciója minden országban a nemzeti kortárs zene népszerűsítése, dokumentálása (stúdió felvételek rendszeres készítése) és a minőségi új kortárs zeneszerzők kinevelésének segítése. 

Szükségesnek látja az internet meghódítását a zenei együttesek által. Jól átgondolt üzleti terv alapján igen gyümölcsöző módokon lehet kulturális, zenei produktumokat világszerte értékesíteni. Megfelelő fejlesztés esetén elképzelhető az MTVA több weboldalán keresztül történő értékesítés, amelynek előkészítése már megkezdődött. 

"Komolyzenei klipek" gyártásával a Magyar Rádió és a Televízió jelentősen hozzájárulhat a pozitív országimázs kialakításához - írja pályázatában Vajda Gergely. Magyarország - ezt évek óta Amerikában dolgozván első kézből tudja - több mindenről híres, de a komolyzene még mindig előkelő helyen áll a mindenki által ismert és elismert hungarikumok listáján. 

Komoly - és valószínűsíthetően jövedelmet hozó - lehetőségként veti fel, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara (mint korábban) ismét magyar, európai és amerikai filmzenék felvételében működjenek közre. Végül rámutat, hogy az MR Szimfonikusoknak meg kell találnia az űrt, ahol bizonyíthatja, hogy az ország vezető együttesei közé tartozik. Szeretné, ha minden év december 16-án tartanának egy Kodály születésnapi koncertet. 

Vajda Gergelyt kérték föl a Los Angeles-i Bánk bán előadáshoz Plácido Domingo asszisztens karmesterének. Vezényelt az Atlantai Operaházban, 2010 nyarán mutatták be Davosban A varázshegy című operáját, amely Thomas Mann regénye alapján készült. A Barbie Blue című, A kékszakállú herceg vára ihlette női verziót a Magyar Rádió mutatta be 2009 októberében. 2009 nyarán Eötvös Péterrel együtt vezette a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium karmester kurzusát, 2008 nyarán pedig Salzburgban együtt dolgozott, mesterével, Eötvös Péterrel Bartók operájának bemutatásán és vezényelte az utolsó fesztivál előadást. 

Vajda Gergely klarinét tanulmányait a budapesti Zeneakadémián Kovács Béla, a karmester diplomáját Lukács Ervin növendékeként szerezte. Édesanyja a híres szoprán, Kincses Veronika. Édesapja Vajda József fagottművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.