Klasszikus

Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál

2014.06.11. 12:16
Ajánlom
Idén huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a Vajdahunyadvári Zenei Fesztivált, amelyen teljesen új programmal jelentkeznek az évek óta sikerrel fellépő együttesek - emelte ki az idei fesztiválról Bálint Gábor, a koncertsorozatot rendező Musica Hermina Alapítvány vezetője. Elmondta, hogy a műfajok változatossága és a sokszínűség jellemzi a kilenc koncertből álló sorozatot.

A fesztivál július 10-én kezdődik, majd a hangversenyeket hétfőnként és csütörtökönként tartják öt héten át. "Az árak tavaly óta nem változtak, mivel figyelembe vettük az emberek teherbíró-képességét, és azt is, hogy az értékes zene minél több emberhez jusson el. A fesztivált támogatásra érdemesnek tartotta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, akárcsak a korábbi években, az idén is infrastrukturális szolgáltatásokkal segíti a rendezvényt"- hangsúlyozta Bálint Gábor. A ligeti fesztivál jövőjéről szólva továbbá kifejtette, hogy ez "a sikeres rendezvénysorozat meg fogja találni a helyét a városligeti fejlesztési program keretében, és értékes kiegészítője lesz a múzeumi negyed kulturális kínálatának. A fesztivált különben közvetlenül nem érintik a múzeumi negyed építkezései, tehát jövőre is lesznek hangversenyek."

A koncertsorozat döntő részben szerzői estekből áll össze, a nyitókoncert Beethoven-estjén a világhírű szólista, Baráti Kristóf hegedűművész lép fel a MÁV Szimfonikus Zenekarral. Július 14-én Mozart egyik legszebb hegedűversenyét élvezheti a közönség Szabadi Vilmos és a Szent István Király Szimfonikus Zenekar előadásában. Zséda ad akusztikus koncertet július 17-én - dalai vonósnégyes kísérettel hangzanak el - majd július 21-én a rendszeres vajdahunyadvári vendég, a Budapest Bár énekesei lépnek fel. A régi kuplékból, táncdalokból álló műsorukat legújabb lemezük anyagával egészítik ki.

A Mendelssohn Kamarazenekar évek óta kísérletezik a klasszikus zene más műfajokkal való házasításával. Ezúttal Orosz Zoltán harmonikavirtuózzal együtt adnak elő könnyed dallamokat július 24-én. A Budapesti Vonósok július 28-án Csajkovszkij-esttel, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar pedig augusztus 4-én a vajdahunyadvári környezethez leginkább illő barokk zenével, Bach és Vivaldi műveivel lépnek fel.

Július 31-én a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar együtt ad koncertet a holokauszt áldozatainak emlékére. Ezen az estén Jávori Ferenc elhurcoltakra emlékező Levelek Munkácsról című alkotása is elhangzik. A fesztivál a külföldiek körében is népszerűségnek örvendő, igazi hungarikumnak számító 100 tagú cigányzenekar fellépésével augusztus 7-én zárul.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.