Klasszikus

Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál

2014.06.11. 12:16
Ajánlom
Idén huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a Vajdahunyadvári Zenei Fesztivált, amelyen teljesen új programmal jelentkeznek az évek óta sikerrel fellépő együttesek - emelte ki az idei fesztiválról Bálint Gábor, a koncertsorozatot rendező Musica Hermina Alapítvány vezetője. Elmondta, hogy a műfajok változatossága és a sokszínűség jellemzi a kilenc koncertből álló sorozatot.

A fesztivál július 10-én kezdődik, majd a hangversenyeket hétfőnként és csütörtökönként tartják öt héten át. "Az árak tavaly óta nem változtak, mivel figyelembe vettük az emberek teherbíró-képességét, és azt is, hogy az értékes zene minél több emberhez jusson el. A fesztivált támogatásra érdemesnek tartotta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, akárcsak a korábbi években, az idén is infrastrukturális szolgáltatásokkal segíti a rendezvényt"- hangsúlyozta Bálint Gábor. A ligeti fesztivál jövőjéről szólva továbbá kifejtette, hogy ez "a sikeres rendezvénysorozat meg fogja találni a helyét a városligeti fejlesztési program keretében, és értékes kiegészítője lesz a múzeumi negyed kulturális kínálatának. A fesztivált különben közvetlenül nem érintik a múzeumi negyed építkezései, tehát jövőre is lesznek hangversenyek."

A koncertsorozat döntő részben szerzői estekből áll össze, a nyitókoncert Beethoven-estjén a világhírű szólista, Baráti Kristóf hegedűművész lép fel a MÁV Szimfonikus Zenekarral. Július 14-én Mozart egyik legszebb hegedűversenyét élvezheti a közönség Szabadi Vilmos és a Szent István Király Szimfonikus Zenekar előadásában. Zséda ad akusztikus koncertet július 17-én - dalai vonósnégyes kísérettel hangzanak el - majd július 21-én a rendszeres vajdahunyadvári vendég, a Budapest Bár énekesei lépnek fel. A régi kuplékból, táncdalokból álló műsorukat legújabb lemezük anyagával egészítik ki.

A Mendelssohn Kamarazenekar évek óta kísérletezik a klasszikus zene más műfajokkal való házasításával. Ezúttal Orosz Zoltán harmonikavirtuózzal együtt adnak elő könnyed dallamokat július 24-én. A Budapesti Vonósok július 28-án Csajkovszkij-esttel, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar pedig augusztus 4-én a vajdahunyadvári környezethez leginkább illő barokk zenével, Bach és Vivaldi műveivel lépnek fel.

Július 31-én a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar együtt ad koncertet a holokauszt áldozatainak emlékére. Ezen az estén Jávori Ferenc elhurcoltakra emlékező Levelek Munkácsról című alkotása is elhangzik. A fesztivál a külföldiek körében is népszerűségnek örvendő, igazi hungarikumnak számító 100 tagú cigányzenekar fellépésével augusztus 7-én zárul.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.