Klasszikus

Vajon melyik Schubert B-dúr szonátájának a legjobb előadása?

2015.04.08. 17:00
Ajánlom
Ismét többhetes bécsi és ausztriai kalandozásra hívjuk kedves Olvasóinkat. Sorozatunk első cikkében az egyik legmélyebb bécsi klasszikus alkotással, Schubert B-dúr szonátájával foglalkozunk.

Schubert utolsó műveiről szóló recenziójában Schumann többek között ezt írta: "...feltűnően mások, mint többi művei, mégpedig a zeneszerzői lelemény fokozottabb egyszerűsége révén azáltal, hogy önként lemond minden csillogó újdonságról, holott éppen e téren volt mindig rendkívül igényes, ezúttal bizonyos általános zenei gondolatokat dolgoz ki, ahelyett, hogy szokása szerint periódusonként új szálakat szőne. Mintha soha nem érne véget, nem törődve a következményekkel, mindig muzikálisan és dallamokban gazdagon hömpölyög tovább, oldalról oldalra, itt-ott egy hevesebb mozdulattól félbeszakítva, majd ismét megnyugodva..." Schumann a továbbiakban azt fejtegeti, hogy képzelete bizonyára azért ragadta e gondolatokra őt magát, mivel tudta, hogy Schubert a három szonáta megalkotásának idején már halálos beteg volt. (A B-dúr szonátát szeptember 26-án fejezte be, és november 19-én halt meg.)

Szerkesztőségünk elsőként Vladimir Horowitz felvételét osztja meg. Erről írta Csengery Kristóf a következőket: "...van egy nagy mű, az utolsó, B-dúr szonáta (D 960) a maga búcsúhangjával, vándorút- és halálköltészetével. Horowitz mindkét műtípust (a másik az Impromptu-k - a szerző megjegyzése) a konvenciótól eltérően értelmezi: a rövidebb darabokat nem a romantika felé mutatva adja elő, hanem a biedermeier kedélyt és dekorativitást hangsúlyozza bennük, a nagy szonátából pedig száműz minden transzcendenciát, és a 'tárgyilagos olvasat' atmoszféráját teremti meg. Teljesen más Schubert-kép ez, mint amihez hozzászoktunk, de friss, izgalmas, felvillanyozó - még ha sejthető is, hogy nem egy új, hanem egy régi iskola esztétikája ez."

Hallgassuk meg elsőként Horowitz felvételét:

A szerkesztőség másik kedvenc felvétele Richter egy 1972-es prágai koncertje - a fenti Horowitz-féle előadással szemben itt a transzcendencia győzedelmeskedik.

Kíváncsian várjuk kedves Olvasóink véleményét a fenti két előadásról, illetve örömmel vesszük az Önök által leginkább kedvelt felvételek megosztását is!


További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.