Klasszikus

Valahogy mégsem

2006.04.03. 00:00
Ajánlom
Beszélgetés helyett társalgás, vita helyett anekdotázgatás. Röviden így lehetne jellemezni a Petersen Quartett szombat esti játékát. Ami nem ideális, de nem is minden körülmények között zavaró.

Néha jól esik kedves barátok fordulatos történeteit hallgatni, ahogy egymás szavába vágva lelkesen mesélnek, hogy mi is részesei legyünk azoknak az élményeknek, amelyekből eddig kimaradtunk. Persze ez csak egy ideig megy. Utána az ember általában belefárad, kezdi kívülállónak érezni magát.

Így történt ez a Petersen Quartett koncertjén is. A műsor első felében megszólaló két Mozart-vonósnégyesben, a korai F-dúrban (K 168) és Haydnnak ajánlott B-dúr, ún. „Jagd” kvartettben (K 458) még nem szívta el a hallgató minden energiáját a végtelenül egységes hangszín, a túlságosan is kiegyenlített tempó- és karakterválasztás. Sőt, olykor még le is nyűgözött az a profizmus, amely a berlini muzsikusok játékából sugárzott. Tökéletes biztonságban ülhettünk a nézőtéren, nem kellett tartani a legkisebb lötyögéstől sem, az intonáció bizonytalanságának pedig még a halvány lehetősége sem merülhetett fel. Mind a négy művész azonos, nagyon magas szintű hangszeres tudás birtokában volt, s valóban, mintha egyetlen művész különböző testrészeinek tökéletesen összehangolt mozgásában gyönyörködhettünk volna. Ritkán hallani ilyet: ha valaki nem ismeri a műveket és becsukja a szemét, szinte képtelenség lenne meghatározni, az első vagy a második hegedű, esetleg a brácsa szól-e.

Tökéletes előadás, gondolhatnánk. De valahogy mégsem. Nem véletlen, hogy a 18-19. századi elméletírók a kvartettet tartották a legintellektuálisabb műfajnak, s a vonósnégyes-játékot pedig nem egyszer hasonlították négy ember eszmecseréjéhez. S ehhez a felfogáshoz sehogy sem illik a túlzott kiegyenlítettség. Ha mindenki ugyanazt hajtogatja, csak bólogat, az nem eszmecsere. Pedig nincs szükség vérre menő küzdelemre, de ha nem is vitatkozunk, legalább egymás mondanivalóját egészítsük ki, gondoljuk tovább.

A szép hang és a megbízhatóság varázsa mégis kitartott egy ideig. Bár nem tudtunk meg semmi újat és izgalmasat a művekről, szembesülhettünk a zenével – mint mikor egy partitúrát olvasunk. Követhetően, átláthatóan és érthetően játszottak. Kicsit mindig ugyanúgy, de sebaj, Mozart vonósnégyesei így is lenyűgözők.

A B-dúr vonósnégyes harmadik, Adagio tételében azonban olyan érzéketlen sforzatók szólaltak meg, amelyek után már nem lehetett tovább elfogulatlanul figyelni a Petersen Quartett produkcióját. Egyre zavaróbbá vált, hogy a kápától a csúcsig mindenhol egyformán tapad a vonó, hogy nincsenek kettőskötések, nincsenek megformált frázisok, hogy a zene nem lélegzik. Talán egyedül a csellista, Henry-David Varema játszott olykor ízesebben. De ez az öröm sem tartott sokáig. A koncert második felében megszólaló A-dúr (K 169) és F-dúr (K 590) vonósnégyesben már kisebb pontatlanságok is előfordultak, s maradt az akadémikus játékmód: gépiesen egyenletes futamok és dallamok, halk és hangos jól kiszámított, ám minden érzékeny árnyalatot nélkülöző váltogatása, ütemsúlyok mechanikussága, zenei egységek formázatlansága. Nem gondolom, hogy feltétlenül korhű hangszereken, „régizenésen” kell játszani Mozart vonósnégyeseit, viszont a Petersen Quartetténél pontosabb, elmélyültebb és zeneértőbb kottaolvasás mindenképpen szükséges.

A közönség persze a szokásokhoz híven vastapssal hálálta meg a produkciót, és követelt ráadást a művészektől – hozzá kell tennem, a Petersen Quartett nem kérette magát sokáig.

(2006. március 25. MTA Díszterem; Budapesti Tavaszi Fesztivál - Mozart összes vonósnégyese/IV; A Petersen Quartett koncertje; Mozart: F-dúr vonósnégyes, K 168; B-dúr vonósnégyes, K 458; A-dúr vonósnégyes, K 169; F-dúr vonósnégyes, K 590)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.