Klasszikus

Válassz egy csillagot! – Pokróckoncert és fényfestés a Múzeumok Éjszakáján

2022.06.16. 07:40
Ajánlom
Fényfestés és pokróckoncert várja a közönséget a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában június 25-én, 21.30-tól. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és a szimfonikus zene találkozását állítja az est középpontjába. A vizuális élményt Weiner, Bartók és Kodály művei egészítik ki.

A Múzeumok Éjszakáján, június 25-én már délután 17 órától érdemes ellátogatni Martonvásárra, ahol vezetett parkséták során bepillantást nyerhetünk a több, mint kétszáz éves kastély legendás múltjába.

A kivételes esten az év többi napján nem látogatható Brunszvik-kastély is megnyitja kapuját a látogatók előtt, így felidézhetjük az itt élő Brunszvik-család történetét és a kastélyban alkotó Beethoven levelezéseibe is beleolvashatunk.

A séta közben rövid vonós kamarakoncertekkel hangolódhatunk az esti záró hangversenyre.

kamarazenekar-064848.jpg

Kismarton, Brunszvik-kastély park (Fotó/Forrás: Budapesti Filharmóniai Társaság)

Majd este 21:30-tól a természet és a kultúra izgalmas összeolvadásának lehetünk szemtanúi: Dénes István Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével az Erkel Ferenc által 1853-ban alapított Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és Pálházi Bence Bandája a népzene és műzene különös találkozását tárja elénk. Weiner Leó Divertimento, Bartók Béla Román népi táncok és Kodály Zoltán Galántai táncok című örökzöldjeit a népzene ihlette.

A közel egyórás koncerten olykor az eredeti népzene hangjai csendülnek fel Pálházi Bence Bandájának tolmácsolásában, máskor a múlt század nagy zeneszerzőinek feldolgozását hallhatja a közönség, miközben a park fáit, a kastély épületét, a tó parját csodálhatjuk „új köntösben”.

pokrockep-064847.jpg

Fényfestés és pokróckoncert a Múzeumok Éjszakáján, Kismartonban (Fotó/Forrás: Budapesti Filharmóniai Társaság)

A koncert kapcsán egy kvíz is található a Filharmóniai Társaság honlapján,

melynek segítségével a szimfonikus zenekar hangszereiről tudhatunk meg érdekességeket.

A szervezők a konvenciókkal szakítva, a székek mellett többszáz pokróccal várják vendégeiket, hogy minden szögből jól érvényesüljön a fákra, a kastély falaira megálmodott fényfestés. Így válik teljessé a természet és a zene összeolvadása Martonvásáron, a Brunszvik-kastély parkjában.

Válassz egy csillagot!

A Budapesti Filharmóniai Társaság pokróckoncertje és fényfestés a Múzeumok Éjszakáján

2022. június 25., 21:30

 • Karmester:
  Dénes István, Liszt-díjas karmester
 • Közreműködik:
  Pálházi Bence Bandája és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara
  Műsorvezető: Mona Dániel, zenetörténész
 • Műsoron:
  Weiner: I. Divertimento, op. 20
  Bartók: Román népi táncok, BB76
  Kodály: Galántai táncok
 • Helyszín:
  ATK Agroverzum, Brunszvik-kastély parkja
  2462 Martonvásár, Brunszvik u. 2.

Jegyek elérhetők itt»» 

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Pokróckoncert és fényfestés a martonvásári Brunszvik-kastély parkban (fotó/forrás: Budapesti Filharmóniai Társaság)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, a virtuóz

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán e két attribútum alapján beskatulyázni,
Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.