Klasszikus

Válaszút előtt

2004.02.20. 00:00
Ajánlom
Az emberek életében fontos helyet foglal el a zene. Hallgatjuk munkában-pihenéskor, jókedvünkben-bánatunkban. Egyet lehet érteni Harmat Lászlóval, aki a Köznevelés decemberi számában sokoldalúan bizonyította az ének-zene fontosságát, azt, hogy a tantárgynak nagyobb részt kell kapnia az oktatásban.

Csakhogy más eredményt kapnánk – ami az eddig leírtak ellenkezőjét bizonyí-taná –, ha a diákokat kedvenc tantárgyaikról kérdeznénk. Kevés tanuló válasz-taná az ének-zenét, s jó részük is csak azért, mert olyan tárgynak tartja, amelytől nem kell félnie.

Mi az oka ennek a képtelen állapotnak? Az, hogy az iskolán kívül más zenét hallgatnak, más zenét szeretnek, mint amit ott tanítanak nekik. Elfajzottak volna a gyerekek, elbarbáriasult volna a világ – egy felmérés szerint az embereknek alig egy százalékát érdekli a komolyzene –, hogy nem képesek felismerni az igazi értéket? Erre a felvetésre nyilvánvalóan nemleges a válasz, hiszen egyre több az iskolázott, a diplomás ember. A klasszikus muzsika háttérbe szorulása nem műveltségi probléma.

Egyszerűen csak megváltoztak az igények a zenével szemben. Egy szűk réteg (vagyonos polgárság, nemesség) igényeinek kiszolgá-lására született meg, soha nem volt egyetemes, sem földrajzi, sem társadalmi ér-telemben. Kötöttségei miatt nem tudta integrálni Európa perifériáin élő vagy nem európai népek zenéit (latin zene, néger zene stb.), képtelen volt élni később kifejlesztett hangszerek (elektromos hangszerek, ütőhangszerek, gitár, szaxofon) által nyújtott új lehetőségekkel. Művelőinek tevékenysége régóta interpretációra szorítkozik, azok lettek a sztárok (karmesterek, énekesek, zenészek), akik a ko-molyzene termékeny időszakában csak epizodistáknak számítottak.

A tudomány naponta hoz létre olyan csodákat, amelyeket ötven-száz éve el-képzelni sem tudtak, éppen a művészetek terén ne lennénk képesek értéket te-remteni? Hogyne lennénk képesek. Egyetlen műfaj van, amely megfelel mind-azoknak a követelményeknek, amelyeket a zenével szemben támasztunk. Ebből következik, hogy az ének-zene oktatás megújításának is egyetlen útja van. Erre az útra pedig mielőbb rá kell lépnünk, mert ezt most még elsőként tehetjük meg – s az elsőségből mindig hasznot lehet kovácsolni –, a tárgy oktatását a rock-zenére kell alapozni.

Garamvölgyi Zsolt

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.