Klasszikus

Válaszút előtt

2004.02.20. 00:00
Ajánlom
Az emberek életében fontos helyet foglal el a zene. Hallgatjuk munkában-pihenéskor, jókedvünkben-bánatunkban. Egyet lehet érteni Harmat Lászlóval, aki a Köznevelés decemberi számában sokoldalúan bizonyította az ének-zene fontosságát, azt, hogy a tantárgynak nagyobb részt kell kapnia az oktatásban.

Csakhogy más eredményt kapnánk – ami az eddig leírtak ellenkezőjét bizonyí-taná –, ha a diákokat kedvenc tantárgyaikról kérdeznénk. Kevés tanuló válasz-taná az ének-zenét, s jó részük is csak azért, mert olyan tárgynak tartja, amelytől nem kell félnie.

Mi az oka ennek a képtelen állapotnak? Az, hogy az iskolán kívül más zenét hallgatnak, más zenét szeretnek, mint amit ott tanítanak nekik. Elfajzottak volna a gyerekek, elbarbáriasult volna a világ – egy felmérés szerint az embereknek alig egy százalékát érdekli a komolyzene –, hogy nem képesek felismerni az igazi értéket? Erre a felvetésre nyilvánvalóan nemleges a válasz, hiszen egyre több az iskolázott, a diplomás ember. A klasszikus muzsika háttérbe szorulása nem műveltségi probléma.

Egyszerűen csak megváltoztak az igények a zenével szemben. Egy szűk réteg (vagyonos polgárság, nemesség) igényeinek kiszolgá-lására született meg, soha nem volt egyetemes, sem földrajzi, sem társadalmi ér-telemben. Kötöttségei miatt nem tudta integrálni Európa perifériáin élő vagy nem európai népek zenéit (latin zene, néger zene stb.), képtelen volt élni később kifejlesztett hangszerek (elektromos hangszerek, ütőhangszerek, gitár, szaxofon) által nyújtott új lehetőségekkel. Művelőinek tevékenysége régóta interpretációra szorítkozik, azok lettek a sztárok (karmesterek, énekesek, zenészek), akik a ko-molyzene termékeny időszakában csak epizodistáknak számítottak.

A tudomány naponta hoz létre olyan csodákat, amelyeket ötven-száz éve el-képzelni sem tudtak, éppen a művészetek terén ne lennénk képesek értéket te-remteni? Hogyne lennénk képesek. Egyetlen műfaj van, amely megfelel mind-azoknak a követelményeknek, amelyeket a zenével szemben támasztunk. Ebből következik, hogy az ének-zene oktatás megújításának is egyetlen útja van. Erre az útra pedig mielőbb rá kell lépnünk, mert ezt most még elsőként tehetjük meg – s az elsőségből mindig hasznot lehet kovácsolni –, a tárgy oktatását a rock-zenére kell alapozni.

Garamvölgyi Zsolt

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.