Klasszikus

Valerij Gergijev Polar-díjas

2005.11.15. 00:00
Ajánlom
A világhírű orosz karmester, Valerij Gergijev lesz a rangos Polar Zenei Díj egyik 2006-os kitüntetettje. Az egymillió svéd koronával (nagyjából 26 millió forinttal) járó elismerést 2006. május 22-én adja át XVI. Károly Gusztáv svéd király. Gergijev mellett a legendás angol rock-zenekar, a Led Zeppelin részesül az elismerésben.

Ake Holmquist, a Polar-díj bizottság elnöke elmondta, hogy Gergijev azért kapta a díjat, mert „egyedülálló és felvillanyozó zenei képességeinek köszönhetően elmélyítette és megújította a nagy tradícióhoz való viszonyunkat, s a mai változó világban is képes volt megerősíteni a művészi zene szerepét és jelentőségét.”

Gergijev a szentpétervári Mariinszkij Színház művészeti igazgatója, zeneigazgató a Rotterdami Filharmonikus Zenekarnál, vezető vendégkarmester a New York-i Metropolitan Operában, s 2007 januárjában veszi át a Londoni Szimfonikus Zenekar vezető karmesterének tisztségét Sir Colin Davistől.

A Polar-díjat 1992-ben alapította az ABBA zenekar szövegírója és menedzsere, Stig Anderson. A Polar-díj bizottsága minden évben két különböző zenei műfajban dolgozó művésznek – vagy együttesnek – ítéli oda az elismerést. A korábbi díjazottak között találjuk Ligeti Györgyöt, Nikolaus Harnoncourt-t, Msztyiszlav Rosztropovicsot és Pierre Boulezt, valamint Sir Paul McCartney-t, Dizzy Gillespie-t és Bruce Springsteent is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.