Klasszikus

Valerij Gergijev Polar-díjas

2005.11.15. 00:00
Ajánlom
A világhírű orosz karmester, Valerij Gergijev lesz a rangos Polar Zenei Díj egyik 2006-os kitüntetettje. Az egymillió svéd koronával (nagyjából 26 millió forinttal) járó elismerést 2006. május 22-én adja át XVI. Károly Gusztáv svéd király. Gergijev mellett a legendás angol rock-zenekar, a Led Zeppelin részesül az elismerésben.

Ake Holmquist, a Polar-díj bizottság elnöke elmondta, hogy Gergijev azért kapta a díjat, mert „egyedülálló és felvillanyozó zenei képességeinek köszönhetően elmélyítette és megújította a nagy tradícióhoz való viszonyunkat, s a mai változó világban is képes volt megerősíteni a művészi zene szerepét és jelentőségét.”

Gergijev a szentpétervári Mariinszkij Színház művészeti igazgatója, zeneigazgató a Rotterdami Filharmonikus Zenekarnál, vezető vendégkarmester a New York-i Metropolitan Operában, s 2007 januárjában veszi át a Londoni Szimfonikus Zenekar vezető karmesterének tisztségét Sir Colin Davistől.

A Polar-díjat 1992-ben alapította az ABBA zenekar szövegírója és menedzsere, Stig Anderson. A Polar-díj bizottsága minden évben két különböző zenei műfajban dolgozó művésznek – vagy együttesnek – ítéli oda az elismerést. A korábbi díjazottak között találjuk Ligeti Györgyöt, Nikolaus Harnoncourt-t, Msztyiszlav Rosztropovicsot és Pierre Boulezt, valamint Sir Paul McCartney-t, Dizzy Gillespie-t és Bruce Springsteent is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.