Klasszikus

Vallási ellentét a musicalszínpadon

2005.05.26. 00:00
Ajánlom
Péntek este mutatják be a Madách Színházban a Volt egyszer egy csapat című Webber-musicalt, amely a Londonban már játszott The Beautiful Game-nek a magyar változata. A zenés művet Szirtes Tamás rendezi és Bródy János írt hozzá teljesen új magyar dalszövegeket. A hatvanas évek végén Észak-Írországban játszódó történet főszereplői fiatalok, akik egyrészt szeretik a futballt, másrészt a térségben uralkodó nagyon éles vallási konfliktus közepette szeretnének boldogok lenni.

Újságírók, fotóriporterek találgatják, hogy a darab hármas szereposztásból éppen kit fogunk majd látni az ún. fotóspróbán. Aztán a színház egyik munkatársa segít, bekeretezi a színlapon az aktuális nevet. Szükség is van rá, mert nagyon fiatal színészekről van szó, több közülük végzős egyetemista a gyakran színházba járó sem ismeri fel hangról, mozgásról automatikusan a színpadon lévőt. Felmegy a függöny és a feszültség egy csapásra elmúlik. A játszók - akiket ezúttal is mint Az operaház fantomja esetében több fordulós válogatás után bízott meg szerepükkel a rendező - óriási lendülettel vetik bele magukat a játékba. A Kentaur által megálmodott mozgatható falak egy kicsit filmszerűvé teszik a látottakat. A történetről csak annyit, hogy bár egy futballcsapat áll a középpontjában, igazán mégis az írországi katolikus protestáns viszály okozta következményeket próbálja érzékeltetni a darab. A musicalt 2000-ben mutatták be Londonban, de eléggé rövid idő után levették a West End műsoráról. A Volt egyszer egy csapat több ponton különbözik az ősbemutatótól. Erős hangsúlyt kap például, hogy Bródy János írt a műhöz magyar dalszövegeket. Dramaturgiai változásokat is engedélyezett Andrew Lloyd Webber, így a budapesti adaptációban a történet végén meghal a főhős, ellentétben a londoni variációval, ahol eltűnik. A másik hansúlyos eleme a mozgás. Tihanyi Ákos, akinek ez az első önálló koreográfusi munkája, a futballdöntő jelenethez például egy hét perces táncjáték betétet állított össze. Tihanyi korábban táncosként egyébként megfordult az Egyesült Állaomokban és Bécsben is. Eredeti látásmódja mindenképp fontos eleme lehet az előadásnak.

Nagy Sándor, aki az általunk látott próbán Johnt a férfi főhőst alakítja a próba után elmondja, most végez a színművészeti egyetemen, az úgynevezett musical-osztályban. Osztálytársai közül egyébként többen benne vannak a produkcióban. Néhányan valószínűleg ezután is csapatot alkothatnak, hiszen együtt szerződnek majd Zalaegerszegre. A Volt egyszer egy csapattal kapcsolatban megjegyzi, hogy ha nem is annyira drámaian, mint a darab figurái, az elmúlt magyarországi parlamenti választások idején ő is átélte, miként szól bele és osztja meg a családokat a politika.

Szirtes Tamás kérdésünkre arról beszélt, hogy egy musicalnek nem feltétlenül andalító meséket kell közvetítenie, gondoljunk csak a Hairre és annak kemény iróniájára. Arról is szót ejt, hogy az emberek természetes módon közelednek és távolodnak egymástól, de ha ebbe külső tényező vagy például a politika beleszól, akkor az sok szenvedéssel járhat.

A Madách Színház a zenés profil erősítésével elindult egy úton Szirtes Tamás szerint, aki a teátrumot irányítja technikailag és a minőséget tekintve is érezhető a fejlődés. A közönség pedig látva a Macskák és a "Fantom" előadásszámát nálunk is vevő egy népszerű, zenés műveket színre vivő musicalszínházra. A Volt egyszer egy csapatot júniusban és októberben folyamatosan játsszák majd az Erzsébet körúton.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.