Klasszikus

Válság ellen válságfű

2009.05.20. 20:42
Ajánlom
150 koncert, hat bérletsorozat és öt magyarországi bemutató – néhány jellemző adat, ami a MR Zenei Együttesei következő évadát jellemzi.

Mesterbérlet a Zeneakadémián és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, Klasszikusok pénteken, Klasszikusok könnyedén a Magyar Nemzeti Múzeumban és Musica sacra az Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban. Bérleten kívüli koncertek a fővárosban és vidéken, Kamaraesték az MR Márványteremben, Zenebeszéd a 6-os és 22-es stúdióban, Budapesti Wagner-napok 2010-ben is. Még felsorolni is nehéz a Stephen D'Agostino első karmester vezette MR Szimfonikusok programjait, amelyek soha nem látott mennyiségben zajlanak majd az elkövetkező időszakban.

Az MR Énekkar sem panaszkodhat számok tekintetében. A jövő évadban ünneplik fennállásuk 60. évfordulóját, így koncertprogramjaik e szám körül forognak majd. Somos Csaba karnagy a Jubileumi bérletre hívta fel a figyelmet a szerdán tartott sajtótájékoztatón, és az ünnepi események csúcspontjára, a 2010. február 26-ára meghirdetett koncertre, ahová a régi karnagyokat is meghívták és ahol bemutatják Orbán György új oratóriumát is.

Az MR Gyermekkar tevékenységéről Thész Gabriella számolt be, melyben jövőre az élő hangversenyek mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a lemezfelvételek is. Idén számos vidéki és külföldi meghívásnak tettek eleget, legközelebbi kiemelkedő fellépésük pedig a Wagner-napokon, a Parsifalban lesz, ahol Fischer Ádám kérésére a színpadon a felnőtt kórussal fognak együtt énekelni.

Boldoghy Kummert Péter nagybőgőművész, az MR Zenei Együtteseinek menedzserigazgatója bemutatta az együttesek új honlapját, elmondta, hogy immár az MR Zenei Együttesei a Nemzeti Színház rezidens zenekara és énekkara. Felhívta a figyelmet, hogy a renoválásra váró Zeneakadémián október 1-jén az MR Szimfonikusok adhatnak koncertet és ünnepelhetik a közönséggel együtt a zene világnapját. A közszolgálatiság jegyében nyitottak a szélesebb közönség felé is: az Üljön mellénk! program keretében amatőr énekesek vehetnek részt egy-egy próbafolyamatban és élhetik át a színpadi lét varázsát. Folytatják az ifjúsági koncerteket, óvodásoknak is szerveznek programokat, továbbá sorozatban készülnek a koncert- és lemezfelvételek is. Az együttesek turnéznak majd Prágában, fellépnek Szentpétervárott, Linzben és Olaszországban is. A válságra való tekintettel bérleteik és jegyáraik árát jelentősen csökkentették, de koncertjeik számát és színvonalát épp ellenkezőleg - emelték.

Cseh Gabriella, az MR ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a két éve kezdődött átalakítási folyamat elején meghatározták az MR3-Bartók Rádió feladatait, melynek három alappillére a műsorszolgáltatás és a tartalmak előállítása; a közszolgálati funkció betöltése, a zenei programokba minél szélesebb rétegek bevonása; a legmagasabb színvonalú koncertek létrehozása és a kortárs magyar művek bemutatása. Az MR Zenei Együtteseinek programkínálata mindhárom kritériumnak maximálisan megfelel, a közönségnek pedig a csökkentett jegyárral, a magasabb művészi színvonallal és a bőséges koncertkínálattal kívánnak kedveskedni.

www.mrze.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.