Klasszikus

Változások a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorában

2003.11.25. 00:00
Ajánlom
Avagy a törvény közbeszól Egy fesztivál megszervezése az esemény kezdetéig állandó feszültséggel jár: mikor és mennyiért köttetnek meg a szerződések, betartják-e a megállapodást a szerződő felek – egy olyan íróasztal-munka, amelynek a végeredménye művészeti attrakció. De van, amikor külső körülmény, a törvény szól közbe.

Az áfára vonatkozó törvények módosítása 2004. január 1-jétől nem teszi lehetővé az állami támogatásra jutó áfa visszaigénylését. Ez a jogszabályváltozás a Budapesti Tavaszi Fesztivál esetében 49 millió forint plusz kiadást jelent. Emiatt kénytelenek voltak lemondani a Drezdai Filharmonikusok (Rafael Frühbeck de Burgosszal) vendégszereplését.

A rossz hír mellett két jó hír, hogy a 2004. március 19. – április 4. között megrendezésre kerülő, az uniós csatlakozást előtérbe állító Budapesti Tavaszi Fesztiválon két új táncszínházi előadás időpontja vált véglegessé a Francia Intézet jóvoltából.

Március 29-én a Bordeaux-i Nemzeti Opera Balettegyüttese tart Balettgálát a Magyar Állami Operaházban. Koreográfus: Paul Taylor, Ivan Favier, Thierry Malandain, Jacques Garnier, José Limon. Március 30-án Picasso és a Tánc címmel mutatja be darabját Léonide Massine, Serge Lifar Georges Balanchine koreográfiájával az Erkel Színházban: szintén a Bordeaux-i Nemzeti Opera Balettegyüttese közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.