Klasszikus

Változatlan menetrend a MÁV Szimfonikusoknál

2010.09.10. 08:09
Ajánlom
A megszokott bérletekkel, gazdag programkínálattal várja az együttes a koncertlátogatókat. Egyetlen változás, hogy az Unokák és nagyszülők programjait ezentúl a Nemzeti Múzeumban rendezik.

Ahogy a Fidelio.hu már beszámolt róla, szeptember 1-jétől Takács-Nagy Gábor művészeti vezetésével és karmesteri irányítása alatt működő zenekar karmestere Kesselyák Gergely, állandó vendégkarmestere változatlanul Rodrigo de Carvalho lesz. Az együttes 2009-ben 112 koncertet adott, és 2010 sem ígérkezik szerényebb évnek. A gyerekeknek szóló, Ácsné Székely Edit vezette foglalkozások a zenekar Múzeum utcai székházában lesznek megtartva, ide várják a kismamákat a Szeretethang, a már megszületett „szeretet-babákat" a Búgócsiga, az óvodásokat a Zene-Tér-Kép programjaira.

A 8-14 éves korosztály Unokák és nagyszülők hangversenyei idéntől átköltöznek a Stefánia Palotából a Nemzeti Múzeumba, ahol a koncertek után a hangversenyekhez kapcsolható műalkotások vezetett megtekintésén, majd kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. A felnőttek a bérlet felmutatásával bármely kiállítást 50%-os kedvezménnyel látogathatják. A korábbi egy előadás helyett kettőt tartanak, 10:30-as és 12:00-es kezdéssel, a sorozat szerkesztője és állandó műsorvezetője Fenyő Gábor lesz.

Folytatódnak az Operettszínházban rendezett hangversenyek, az Erdélyi és Lukács bérletsorozatok keretében. Szeptember 27-én Yehudi Menuhin fia, Jeremy Menuhin játssza Mozart B-dúr zongoraversenyét. Október 4-én Mihály András - Takács-Nagy legfontosabb mesterének - Gordonkaversenye hangzik el Várdai István előadásában. November 9-én Roberto Diaz brácsaművész Hindemith brácsaversenyét, a Der Schwanendreher-t adja elő. 2011. február 7-én Irwin Hoffmann, a nyolcvanas éveiben járó, amerikai karmester vezeti a MÁV szimfonikusokat egy Costa-Rica-i mű európai bemutatóján. Június 9-én Kocsis Zoltán Bartók-estet vezényel, melyen Baráti Kristóf hegedűművész működik közre.

Idén sem maradhat el a Szőke Tibor Mesterbérlet a Művészetek Palotájában, amely minden évben magában foglal egy áriaestet is. Idén egy magyar-estre kerül sor 2011. február 22-én, a szólista Rost Andrea lesz. Március 1-jén a Magyar Szimfonikus Körkép keretében Madarász Iván, kifejezetten erre az alkalomra írt fuvolaversenyének ősbemutatója hangzik el Gyöngyössy Zoltán szólójával. Április 19-én a Maja Pliszeckaja inspirálta Rogyion Scsedrin-féle Carmen-szvit csendül fel azon a koncerten, amit e két művész is megtisztel jelenlétével.

Lesznek bérleten kívüli koncertek is vidéken Pécsett, Budapesten a Budapesti Fesztiválzenekar rendezte Schubert-maratonon és külföldi szereplésekre is sor kerül Komáromban, a bécsi Musikverein-ban. Svájcban az ENSZ székházában is koncertezik MÁV Szimfonikus Zenekar, ahol Hubay-estet adnak.

Lemezek is készülnek a Naxos megrendelésére a Magyar Rádió stúdiójában, ahol Rózsa Miklós művei után Zádor Jenő kompozícióit rögzítik. Szeptember 22-én a Művészetek Palotájában Nyári Károly koncert showján játszanak, ahol nagyzenekari hangszerelésben szólalnak meg a magyar könnyűzene legnépszerűbb dallamai. A zenekar Szőke Tibor tavaly bekövetkezett halála után egy rendhagyó vállalkozást is elindított. Filmet készítettek a zenekar még élő alapító tagjai segítségével az együttes első éveiről, a kezdetekről, végigkövetve az elmúlt több mint hatvan év eseményeit. Az 52 perces dokumentumfilm hamarosan a televízióban is látható lesz.

http://www.mavzenekar.hu/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.