Klasszikus

„Változatos az előttünk álló periódus" – Beszélgetés Somos Csabával

2021.11.25. 11:15
Ajánlom
Ahogy Joseph Haydn klasszikus muzsikája remek párja Vajda János kortárs operájának, úgy erősítik egymást a Nemzeti Énekkar sokszínű repertoárjának dararabjai. A különböző feladatok azonban összetett képességeket igényelnek – nemcsak a kórustól. Somos Csaba karigazgatóval erről is beszélgettünk.

A Nemzeti Filharmonikusok Lukács bérletének részeként kerül sor december 2-án a Cipolla című koncertre. A bérlet jellegzetessége, hogy Haydn szimfóniái, hangszeres és vokális művei mellett kortárs magyar kompozíciók csendülnek fel. Miért pont Haydnt választották a modern darabok társául?

Nemcsak mi gondoljuk, hogy Haydn zenéje kiválóan kiegészíti a 20-21. századi modern zenét, ha körbenézünk a világ koncertpódiumain, gyakran látunk hasonló párosítást. Ráadásul Haydn gyógyír nemcsak a hallgatóságnak, de minden előadóművésznek is, legyen az hangszeres vagy énekes előadó. Ha pedig tovább élesítjük az optikánkat, felfoghatjuk úgy is, hogy

Haydn bizonyos tekintetben – gondolok elsősorban Eszterházához való kötődésére – tiszteletbeli magyar szerző is.

foto_posztos_MNF_7550-140030.jpg

Somos Csaba (Fotó/Forrás: Posztós János / Nemzeti Filharmonikus Zenekar)

A Pesti Vigadóban rendezett hangverseny része a Mario és a varázsló is. Vajda János, Thomas Mann novellája nyomán született operáját egy nap eltéréssel mutatta be 1988-ban a televízió és a Magyar Állami Operaház is, a mű a dalszínház 2018-as New York-i turnéján is nagy sikert aratott. Hogyan fog működni ez a zenés színházi darab a színház jellegzetes elemei nélkül?

Egyrészt a szerző véleményét kértem a kérdést illetőleg, aki támogatta az elképzeléseinket. Másrészt én magam biztos vagyok benne, hogy ez a remekmű erősen fog hatni a közönségre. Ahogy Verdi, Wagner, Puccini jó néhány operája is nagy sikerrel csendül fel koncerttermekben – a Mario zenéje is működőképes.

Szintén a műsorban szerepel Haydn B-dúr sinfonia concertantéja, melynek szólóit a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusai, a Vajda-opera kisebb szerepeit pedig a Nemzeti Énekkar szólistái abszolválják. Hogyan választják ki a művészeket ezekre a kiemelt feladatokra?

Tudomásom szerint a Zenekarban a művészeti tanács ad javaslatot a szólisták megnevezésére. A Nemzeti Énekkarban pedig az évadterv elfogadása után belső próbaénekléseket hirdetünk meg, ahol minden művészünknek lehetősége van megmutatnia magát a szóba jövő, kiválasztott szerepekben.

A szólófeladatokat kínáló koncertek számunkra mindig jó lehetőségek, énekművészeink szeretik ezeket a kihívásokat.

Úgy gondolom, hogy együtteseink ilyen szempontból fantasztikus gyűjtőhelyei a különböző tehetségeknek. A kórusban igen sokfajta hang van, bátran jelenthetem ki, hogy mind stílusban, mind karakterben rendkívül változatosan tudunk kiállítani szólistákat.

Pécsi és debreceni színházi évei alatt sokat foglalkozott szimfonikus és operarepertoárral, az utóbbiért kifejezetten rajong. Az énekkari munkához képest más felkészülést igényel egy olyan est, ahol ezeken a területeken kell megmutatkoznia?

Természetesen igen. Operával karigazgatóként is szinte hónapról hónapra foglalkozom, a Nemzeti Énekkar műsorán nemcsak az idei évadban, hanem mindig sűrűn szerepel e műfaj.

Ugyanakkor a kórus és a kisebb szerepek betanításán túl, most mint a koncert dirigensének, a karmesteri vénámra is szükség lesz, elő kell vennem ezt a képességemet.

Szerencsére többször is volt alkalmam vezényelni Vajda Marióját a debreceni Csokonai Színházban. A darab előpróbáin már túl vagyunk, s látván kollégáim aktivitását, nem titkolom, én magam is nagyon várom, hogy Vajda remekművét kiváló együtteseink élén vezényelhessem.

foto_PosztosJanos-140027.jpg

Somos Csaba (Fotó/Forrás: Posztós János / Nemzeti Filharmonikus Zenekar)

A Cipolla koncert után két héttel már Félicien David Herculanum című négyfelvonásosának magyarországi bemutatóján működik közre a Nemzeti Énekkar, a januári próbaidőszak után pedig egy Kodály műveire reflektáló, a Modern Art Orchestrával közös, februári produkcióban. Milyen különleges események mentén telik a következő időszak a kórus életében?

Igazán változatos az előttünk álló periódus. Az ön által említett francia nagyopera koncertszerű előadása előtt még Prokofjev Alekszandr Nyevszkij-kantátáját is előadjuk a Müpában Alekszandr Szladkovszkij orosz vendégkarmester dirigálásával. December 23-án Hálaadó koncert zárja az évet, januárban pedig Fischer Iván meghívására a Richard Strauss-maratonon is közreműködünk.

Nagy energiákkal készülünk az évek óta húzódó (a Covid-járvány miatt kétszer is eltolódó) Nemzetközi Karvezetés Mesterkurzusunk megtartására, s annak záróhangversenyére,

melynek tanára – ezen a koncerten a Nemzeti Énekkart is vezénylő – Gary Graden amerikai-svéd dirigens lesz.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Somos Csaba (fotó: Felvégi Andrea / Nemzeti Filharmonikus Zenekar)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.