Klasszikus

Van minek örülni

2006.12.11. 00:00
Ajánlom
Mennyi gond van a zenei élettel? Mennyi megoldatlanság? Bizony, szoktunk panaszkodni, elégedetlenkedni. És számos argumentummal tudjuk is igazolni elégedetlenségünket. Ha akarjuk, tudunk sötét képet is festeni. Tudunk hajdan volt aranykorokra emlékezni. Azok múltán búsongani.

De hát végül is mit szeretnénk? Hogy zenei élményekben gazdag életet élhessünk le. Hogy legyen meg a lehetőségünk ízlésünk, érdeklődésünk szerinti muzsikát hallgatni, alkalmanként magas színvonalú produkciókban gyönyörködni. Tenni mindezt lehetőleg megfizethető jegyáron, komfortos körülmények közt.

Elgondolkodom. Megvan-e ez a lehetőségem? Gazdagíthatom-e életem színes zenei élményekkel? És kicsit el is szégyellem magam. Mit panaszkodok én? Csak bele kell nézni a műsorfüzetbe, s már gondban is vagyok, hová is menjek ma este? (Már az is gond, ha az embernek van egy szabad estéje?) Oly nagy a kínálat. És benne annyi kiválónak ígérkező műsor. Belső konfliktusokat különösen gerjesztő, ha az ember „mindenevő” és több műfaj kínálatát böngészi. A komfort ugyan nem mindenhol adott, de a jegyárak alig haladják meg egy mozijegy árát.

Nemrég Párizsban jártam fiammal. Igaz, csak hat napig voltunk ott, de gondoltuk, valami koncertélmény belefér. Tűvé tettük a műsorfüzetet, de semmi érdekes nem kínálkozott. Egy – általam – ismeretlen zongorista Chopin-estje, egy Vivaldi Négy évszak Albinoni Adagióval fűszerezve, valamint egy templomi gospel-est. (Ez utóbbit választottuk.) Gazdag volt viszont a kínálat jazz cafékból – méregdrága belépőjegyekkel. (Egy ilyet is kipróbáltunk.) Komoly klasszikus hangverseny abban a hat napban nem volt. Kicsit mérgelődtem, de nagyot büszkélkedtem. Nálunk ilyen nem fordulhat elő. Irigyelhetnek bennünket a franciák.

Próbálok magyarázatot lelni erre a bőségre. Alighanem kevés a tradícióra hivatkozni. Pláne, hogy ilyen kínálat még tíz évvel ezelőtt sem volt. Egyik lehetséges oknak azt látom, hogy van hol muzsikálni. Vannak helyszínek. Például a szép új Bartók-terem megnyitásakor – bevallom – én szkeptikus voltam. Vajon meg lehet-e tölteni műsorral és közönséggel? Nem az első periódusban, amikor pusztán a teremre is nagyon sokan kíváncsiak. Hanem a mézeshetek múltával, egyszerű hétköznapon? Lám, igen. Azt hiszem, a terem léte már maga inspirálja a hangversenyrendezőket. (És biztos vagyok benne, hogy hasonló inspirációt jelent a hangversenyrendezőknek Pécs, Debrecen és most legújabban Miskolc szeptemberben megnyitott új terme.) Tovább megyek. Nemcsak inspirál, de kötelez is. Ha van egy koncertterem, abban muzsikálni kell. Ahogy az Andrássy úton, amíg áll az Ybl-palota, abban operát játszani kell. Másra nem használható. Ha nem az opera háza, akkor el kell bontani.

Vannak helyszínek. Nemcsak újonnan építettek, nemcsak hagyományosak: vannak meglepetésszerűen azzá válók. Olyanok, amelyekről korábban nem is gondoltuk, hogy hangversenynek otthont adhatnak. Templomok, múzeumok, kávéházak, romos és rendbe hozott műemlékek, funkciójukat vesztett ipari csarnokok, de még működő közfürdők is. Ahol egy kis tér van, ott megjelenik a muzsika. És – jó esetben – a közönség is. De jó!

A gondokat, problémákat meg majd megoldjuk idővel. (Vagy nem, de ez minket nem befolyásol.)

Victor Máté
elnök, Magyar Zenei Tanács

(A Fidelio 2006. decemberi számának Prelűdje)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.