Klasszikus

Vándorló koncertek

2010.01.25. 15:40
Ajánlom
A Zeneakadémia felújítása miatt az intézmény saját szervezésű Alma Mater koncertsorozata a Francia Intézetbe költözik. Az új helyszínen zajló első hangversenyre február 5-én kerül sor.

A péntekenként jelentkező sorozat elindítása a francia-magyar kapcsolatok szempontjából is jelentős kezdeményezés, a Zeneakadémia és a Francia Intézet között azonban nem ez az első kiemelkedő együttműködés. 2008 decemberében például a Francia Intézet támogatásával jöhetett létre az a Müpa-beli koncert, ahol először hangzott el itthon Messiaen Turangalila-szimfóniája, de nem kell messzire mennünk az időben, ha Bella Máté, a Zeneakadémia hallgatójának teltházas szerzői estjére gondolunk, amelyre a Bem rakpart menti épületben került sor.

Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora a hétfőn tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Francia Intézet nem egy hely, amit jobb híján megszereztek, nem a koncertek "éjjeli menedékhelyeként" tartják számon. Itt a legtehetségesebb fiatalok lépnek majd fel, a legszélesebb repertoárral, amelyben természetesen a francia szerzők művei kiemelten szerepelnek.

Fazekas Gergely, a programsorozat egyik összeállítója a reprezentatív koncertsorozatból a március 19-i Chopin 200 című koncertet emelte ki, ahol Farkas Gábor és Lajkó István adnak kétzongorás estet úgy, hogy a kétszáz éve született zeneszerző két zongoraversenyét váltott szóló és zenekari felállással adják elő. Április 23-án egy másik Chopin-estre kerül sor, ahol Balázs János szólaltatja meg a komponista remekműveit. A május 21-én sorra kerülő kortárs zenei esten szintén hallhatunk francia művet, ezúttal Pierre Boulez tollából. Az est karmestere és művészeti vezetője Horváth Balázs lesz. Június 4-én az ötven éve elhunyt Weiner Leóra emlékeznek, június 11-én pedig az idei sorozat utolsó koncertjére kerül sor. A tizenkét hangversenyből álló eseménysor műsorát a Zeneakadémia és a Francia Intézet honlapjáról is elérhető, hamarosan induló mikroszájton és ezen a linken lehet megtekinteni.

Jérome Bloch, a Francia Intézet programigazgatója - mellesleg koncertező zongoraművész - elmondta, hogy látva az eddigi közös megmozdulások sikerét, nem volt kérdéses az Alma Mater koncertsorozat befogadása sem. "A budapesti Francia Intézet nemcsak a francia kultúra közvetítője, fontosnak tartjuk a francia-magyar, valamint az európai szintű együttműködéseket is" - fogalmazott. Az intézet szoros kapcsolatot ápol a diákokkal, egyetemistákkal is: számos programmal, köztük koncertekkel (amelyre diákigazolvánnyal csak 500 Ft a belépő), épületvezetéssel, vitaestekkel, konferenciákkal, kiállítással, konferenciákkal várják a fiatalokat.

www.lisztakademia.hu
www.franciaintezet.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.