Klasszikus

Vándorló koncertek

2010.01.25. 15:40
Ajánlom
A Zeneakadémia felújítása miatt az intézmény saját szervezésű Alma Mater koncertsorozata a Francia Intézetbe költözik. Az új helyszínen zajló első hangversenyre február 5-én kerül sor.

A péntekenként jelentkező sorozat elindítása a francia-magyar kapcsolatok szempontjából is jelentős kezdeményezés, a Zeneakadémia és a Francia Intézet között azonban nem ez az első kiemelkedő együttműködés. 2008 decemberében például a Francia Intézet támogatásával jöhetett létre az a Müpa-beli koncert, ahol először hangzott el itthon Messiaen Turangalila-szimfóniája, de nem kell messzire mennünk az időben, ha Bella Máté, a Zeneakadémia hallgatójának teltházas szerzői estjére gondolunk, amelyre a Bem rakpart menti épületben került sor.

Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora a hétfőn tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Francia Intézet nem egy hely, amit jobb híján megszereztek, nem a koncertek "éjjeli menedékhelyeként" tartják számon. Itt a legtehetségesebb fiatalok lépnek majd fel, a legszélesebb repertoárral, amelyben természetesen a francia szerzők művei kiemelten szerepelnek.

Fazekas Gergely, a programsorozat egyik összeállítója a reprezentatív koncertsorozatból a március 19-i Chopin 200 című koncertet emelte ki, ahol Farkas Gábor és Lajkó István adnak kétzongorás estet úgy, hogy a kétszáz éve született zeneszerző két zongoraversenyét váltott szóló és zenekari felállással adják elő. Április 23-án egy másik Chopin-estre kerül sor, ahol Balázs János szólaltatja meg a komponista remekműveit. A május 21-én sorra kerülő kortárs zenei esten szintén hallhatunk francia művet, ezúttal Pierre Boulez tollából. Az est karmestere és művészeti vezetője Horváth Balázs lesz. Június 4-én az ötven éve elhunyt Weiner Leóra emlékeznek, június 11-én pedig az idei sorozat utolsó koncertjére kerül sor. A tizenkét hangversenyből álló eseménysor műsorát a Zeneakadémia és a Francia Intézet honlapjáról is elérhető, hamarosan induló mikroszájton és ezen a linken lehet megtekinteni.

Jérome Bloch, a Francia Intézet programigazgatója - mellesleg koncertező zongoraművész - elmondta, hogy látva az eddigi közös megmozdulások sikerét, nem volt kérdéses az Alma Mater koncertsorozat befogadása sem. "A budapesti Francia Intézet nemcsak a francia kultúra közvetítője, fontosnak tartjuk a francia-magyar, valamint az európai szintű együttműködéseket is" - fogalmazott. Az intézet szoros kapcsolatot ápol a diákokkal, egyetemistákkal is: számos programmal, köztük koncertekkel (amelyre diákigazolvánnyal csak 500 Ft a belépő), épületvezetéssel, vitaestekkel, konferenciákkal, kiállítással, konferenciákkal várják a fiatalokat.

www.lisztakademia.hu
www.franciaintezet.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.