Klasszikus

Vándorló koncertek

2010.01.25. 15:40
Ajánlom
A Zeneakadémia felújítása miatt az intézmény saját szervezésű Alma Mater koncertsorozata a Francia Intézetbe költözik. Az új helyszínen zajló első hangversenyre február 5-én kerül sor.

A péntekenként jelentkező sorozat elindítása a francia-magyar kapcsolatok szempontjából is jelentős kezdeményezés, a Zeneakadémia és a Francia Intézet között azonban nem ez az első kiemelkedő együttműködés. 2008 decemberében például a Francia Intézet támogatásával jöhetett létre az a Müpa-beli koncert, ahol először hangzott el itthon Messiaen Turangalila-szimfóniája, de nem kell messzire mennünk az időben, ha Bella Máté, a Zeneakadémia hallgatójának teltházas szerzői estjére gondolunk, amelyre a Bem rakpart menti épületben került sor.

Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora a hétfőn tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Francia Intézet nem egy hely, amit jobb híján megszereztek, nem a koncertek "éjjeli menedékhelyeként" tartják számon. Itt a legtehetségesebb fiatalok lépnek majd fel, a legszélesebb repertoárral, amelyben természetesen a francia szerzők művei kiemelten szerepelnek.

Fazekas Gergely, a programsorozat egyik összeállítója a reprezentatív koncertsorozatból a március 19-i Chopin 200 című koncertet emelte ki, ahol Farkas Gábor és Lajkó István adnak kétzongorás estet úgy, hogy a kétszáz éve született zeneszerző két zongoraversenyét váltott szóló és zenekari felállással adják elő. Április 23-án egy másik Chopin-estre kerül sor, ahol Balázs János szólaltatja meg a komponista remekműveit. A május 21-én sorra kerülő kortárs zenei esten szintén hallhatunk francia művet, ezúttal Pierre Boulez tollából. Az est karmestere és művészeti vezetője Horváth Balázs lesz. Június 4-én az ötven éve elhunyt Weiner Leóra emlékeznek, június 11-én pedig az idei sorozat utolsó koncertjére kerül sor. A tizenkét hangversenyből álló eseménysor műsorát a Zeneakadémia és a Francia Intézet honlapjáról is elérhető, hamarosan induló mikroszájton és ezen a linken lehet megtekinteni.

Jérome Bloch, a Francia Intézet programigazgatója - mellesleg koncertező zongoraművész - elmondta, hogy látva az eddigi közös megmozdulások sikerét, nem volt kérdéses az Alma Mater koncertsorozat befogadása sem. "A budapesti Francia Intézet nemcsak a francia kultúra közvetítője, fontosnak tartjuk a francia-magyar, valamint az európai szintű együttműködéseket is" - fogalmazott. Az intézet szoros kapcsolatot ápol a diákokkal, egyetemistákkal is: számos programmal, köztük koncertekkel (amelyre diákigazolvánnyal csak 500 Ft a belépő), épületvezetéssel, vitaestekkel, konferenciákkal, kiállítással, konferenciákkal várják a fiatalokat.

www.lisztakademia.hu
www.franciaintezet.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.