Klasszikus

„Vannak azonnal látható jelei annak, hogy új sofőr van a volánnál” – Vajda Gergely a Savaria Szimfonikus Zenekar új vezető karmestere

2022.06.09. 15:35
Ajánlom
Az együttes a következő évadra két bérletsorozattal, egy operett-előadással és neves vendégművészek közreműködésével készül. Az első koncerten Mozart, Mahler és Eötvös Péter művei hangoznak el.

Meghirdette 2022/23-as évadát a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar, az együttes élére új vezető karmestert választottak. Vajda Gergely több alkalommal dirigálta már a zenekart, ez alapján anonim szavazással döntöttek személye mellett.

A szakmai felkészültség és a tapasztalat mellett rendkívül fontos, talán a legmeghatározóbb volt az együttműködési képesség, a „kémia”.

Azt gondolom, hogy kiemelkedő élményeket nyújtó hangverseny csak akkor tud létrejönni, ha karmester és zenekar azonos módon gondolkodik az adott műsorról” – indokolta a választás szempontjait Kiss Barna igazgató.

Az évadra a zenekar két, nyolc koncertből álló bérletsorozatot kínál közönségének, melyek során a vezető karmester mellett olyan neves dirigensek lépnek színpadra, mint Kovács János, Dinyés Dániel, a francia Rémi Durupt vagy a versenygyőztes Leonardo Sini. A koncerteken közreműködik Kolonits Klára énekművész, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, Fejérvári Zoltán, Borbély László és Kiss Márton, valamint a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium országosan is elismert növendékét, a klarinétos Tóth Domonkost és az Olaszországból érkező ifjú csellistát, Ettore Paganót is hallhatja a közönség. A szezonban fókuszba kerülnek a magyar komponisták, így például már a szeptember 9-i nyitóhangversenyen elhangzik Eötvös Péter Dialóg Mozarttal című műve, Mozart I. hegedűversenyével és Mahler I. szimfóniájával társítva.

A gyerekek számára továbbra is lesz Zenemanók bérlet, melynek négy koncertje az 5-10 év közötti korosztályt igyekszik közelebb vinni a muzsikához.

Újraindulnak a bérletes hangversenyekhez kapcsolódó ismeretterjesztő, beszélgetős előadások Előhangverseny – bevezetés a komolyzene világába címmel,

novemberben pedig a Hollywood Movie Music Classics filmzenei koncertek bemutatójára is sor kerül, Pejtsik Péter zenei irányításával és Bősze Ádám műsorvezetésével. Nem maradhatnak el az évet lezáró Szilveszteri Gála előadásai sem, júniusban pedig ifjabb Johann Strauss nagyoperettje, A denevér hangzik majd el.

Új színfoltnak ígérkeznek azok a nagyobb rendszerességgel megrendezésre kerülő kamarazenei hangversenyek, melyek során a szervezők ezt a különleges, intim, nagyon komoly egymásrautaltságot igénylő műfajt szeretnék közelebb hozni közönségükhöz. A koncertek során a zenekar művészeiből alakuló kisegyüttesek mellett vendégelőadók is fellépnek majd a Bartók Terem színpadán.

Néhány koncert alkalmával Vajda Gergely aktív hangszeres muzsikusként szerepel majd, klarinétra cserélve a karmesteri pálcát.

„A Savaria Szimfonikusok egy sokoldalú zenészekből álló együttes, akik egyformán jól teljesítenek egy koncert, egy felvétel vagy egy mesterkurzus körülményei között. Az együttesre van és lesz kereslet, amelyet szeretnék a magam munkájával fenntartani és kiterjeszteni” – nyilatkozta az együttműködés kapcsán Vajda Gergely. – „Alapvetően változatos és szórakoztató műsorokat akartam összeállítani, és ezeket vonzó bérletekbe rendezni, amihez pótolhatatlan segítséget kaptam a zenekar menedzsmentjétől.”

Az új vezető karmester elmondta, hogy nem kizárólag a helyi közönségre számítanak:

A földrajzi elhelyezkedés okán van itt egy visszatérő osztrák közönségréteg. Most, hogy már Ausztriában is véglegesen normalizálódni látszik a pandémia utáni helyzet, örömmel és izgalommal várjuk ismét őket,

és a visszacsalogatásukra minden tőlünk telhetőt meg is teszünk.” Emellett a zenekar vezetése szeretné felújítani a kapcsolatot más, délre és nyugatra fekvő európai országok zenei életével.

„Többéves távlatban gondolkodunk a közös munkában, és ennek vannak azonnal látható jelei annak, hogy »új sofőr van a volánnál«, míg egyes újítások csak közép vagy hosszabb távon megvalósíthatóak. Egyik legfontosabb feladatomnak tartom azt, hogy a Savaria Szimfonikusok történetében eddig sikeresnek bizonyult ügyeket minden erőmmel segítsem és továbbvigyem. A zenei kínálatban mindazt szeretnénk nyújtani, ami miatt a szombathelyi közönség a magáénak érzi az együttest. Itt szakmailag és művészileg is fontosnak gondolom a kamarazenét, illetve az előkoncertek visszavezetését, amelyek alkalmat adnak az érdeklődőknek egy-egy fontos zenedarab részletes megismerésére.

A helyi közönség kedvencének számító szezonvégi félszcenírozott opera-előadás is olyan kezdeményezés, amelyet, ha nem lenne, ki kellene találni.

– nyilatkozta Vajda Gergely vezető karmester a további tervekről.

A bérletek értékesítése 2022 augusztus elején indul.

Fejléckép: Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar (forrás: Büki László / Savaria Szimfonikus Zenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.