Klasszikus

„Vannak azonnal látható jelei annak, hogy új sofőr van a volánnál” – Vajda Gergely a Savaria Szimfonikus Zenekar új vezető karmestere

2022.06.09. 15:35
Ajánlom
Az együttes a következő évadra két bérletsorozattal, egy operett-előadással és neves vendégművészek közreműködésével készül. Az első koncerten Mozart, Mahler és Eötvös Péter művei hangoznak el.

Meghirdette 2022/23-as évadát a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekar, az együttes élére új vezető karmestert választottak. Vajda Gergely több alkalommal dirigálta már a zenekart, ez alapján anonim szavazással döntöttek személye mellett.

A szakmai felkészültség és a tapasztalat mellett rendkívül fontos, talán a legmeghatározóbb volt az együttműködési képesség, a „kémia”.

Azt gondolom, hogy kiemelkedő élményeket nyújtó hangverseny csak akkor tud létrejönni, ha karmester és zenekar azonos módon gondolkodik az adott műsorról” – indokolta a választás szempontjait Kiss Barna igazgató.

Az évadra a zenekar két, nyolc koncertből álló bérletsorozatot kínál közönségének, melyek során a vezető karmester mellett olyan neves dirigensek lépnek színpadra, mint Kovács János, Dinyés Dániel, a francia Rémi Durupt vagy a versenygyőztes Leonardo Sini. A koncerteken közreműködik Kolonits Klára énekművész, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, Fejérvári Zoltán, Borbély László és Kiss Márton, valamint a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium országosan is elismert növendékét, a klarinétos Tóth Domonkost és az Olaszországból érkező ifjú csellistát, Ettore Paganót is hallhatja a közönség. A szezonban fókuszba kerülnek a magyar komponisták, így például már a szeptember 9-i nyitóhangversenyen elhangzik Eötvös Péter Dialóg Mozarttal című műve, Mozart I. hegedűversenyével és Mahler I. szimfóniájával társítva.

A gyerekek számára továbbra is lesz Zenemanók bérlet, melynek négy koncertje az 5-10 év közötti korosztályt igyekszik közelebb vinni a muzsikához.

Újraindulnak a bérletes hangversenyekhez kapcsolódó ismeretterjesztő, beszélgetős előadások Előhangverseny – bevezetés a komolyzene világába címmel,

novemberben pedig a Hollywood Movie Music Classics filmzenei koncertek bemutatójára is sor kerül, Pejtsik Péter zenei irányításával és Bősze Ádám műsorvezetésével. Nem maradhatnak el az évet lezáró Szilveszteri Gála előadásai sem, júniusban pedig ifjabb Johann Strauss nagyoperettje, A denevér hangzik majd el.

Új színfoltnak ígérkeznek azok a nagyobb rendszerességgel megrendezésre kerülő kamarazenei hangversenyek, melyek során a szervezők ezt a különleges, intim, nagyon komoly egymásrautaltságot igénylő műfajt szeretnék közelebb hozni közönségükhöz. A koncertek során a zenekar művészeiből alakuló kisegyüttesek mellett vendégelőadók is fellépnek majd a Bartók Terem színpadán.

Néhány koncert alkalmával Vajda Gergely aktív hangszeres muzsikusként szerepel majd, klarinétra cserélve a karmesteri pálcát.

„A Savaria Szimfonikusok egy sokoldalú zenészekből álló együttes, akik egyformán jól teljesítenek egy koncert, egy felvétel vagy egy mesterkurzus körülményei között. Az együttesre van és lesz kereslet, amelyet szeretnék a magam munkájával fenntartani és kiterjeszteni” – nyilatkozta az együttműködés kapcsán Vajda Gergely. – „Alapvetően változatos és szórakoztató műsorokat akartam összeállítani, és ezeket vonzó bérletekbe rendezni, amihez pótolhatatlan segítséget kaptam a zenekar menedzsmentjétől.”

Az új vezető karmester elmondta, hogy nem kizárólag a helyi közönségre számítanak:

A földrajzi elhelyezkedés okán van itt egy visszatérő osztrák közönségréteg. Most, hogy már Ausztriában is véglegesen normalizálódni látszik a pandémia utáni helyzet, örömmel és izgalommal várjuk ismét őket,

és a visszacsalogatásukra minden tőlünk telhetőt meg is teszünk.” Emellett a zenekar vezetése szeretné felújítani a kapcsolatot más, délre és nyugatra fekvő európai országok zenei életével.

„Többéves távlatban gondolkodunk a közös munkában, és ennek vannak azonnal látható jelei annak, hogy »új sofőr van a volánnál«, míg egyes újítások csak közép vagy hosszabb távon megvalósíthatóak. Egyik legfontosabb feladatomnak tartom azt, hogy a Savaria Szimfonikusok történetében eddig sikeresnek bizonyult ügyeket minden erőmmel segítsem és továbbvigyem. A zenei kínálatban mindazt szeretnénk nyújtani, ami miatt a szombathelyi közönség a magáénak érzi az együttest. Itt szakmailag és művészileg is fontosnak gondolom a kamarazenét, illetve az előkoncertek visszavezetését, amelyek alkalmat adnak az érdeklődőknek egy-egy fontos zenedarab részletes megismerésére.

A helyi közönség kedvencének számító szezonvégi félszcenírozott opera-előadás is olyan kezdeményezés, amelyet, ha nem lenne, ki kellene találni.

– nyilatkozta Vajda Gergely vezető karmester a további tervekről.

A bérletek értékesítése 2022 augusztus elején indul.

Fejléckép: Vajda Gergely és a Savaria Szimfonikus Zenekar (forrás: Büki László / Savaria Szimfonikus Zenekar)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.