Klasszikus

Vántus István Kortárszenei Napok

2005.11.13. 00:00
Ajánlom
A Vántus István Társaság idén is megrendezi a Vántus István Kortárszenei Napokat november 21. és 24. között Szegeden. A részletes program az alábbiakban olvasható.

PROGRAM:

November 21., hétfő
17:00 Somogyi Könyvtár
Zeneszerző-közönségtalálkozó Vidovszky Lászlóval

19:30 Fricsay-terem (Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Kara)
Kamaraest
Horváth Barnabás, Maros Rudolf, Olsvay Endre, Pertis Jenő, Sári József, Vidovszky László művei

November 22., kedd
10:00 Városháza
Tudományos emlékülés Vántus Istvánmunkássága tiszteletére születésének70. évfordulója alkalmából
Előadók: Berlász Melinda, Gyémánt Csilla, Huszár Lajos, Illés Mária, KissErnő. Benne: a Magyar zeneszerzők monográfiasorozat Vántus-kötetének bemutatója (írta: Hollós Máté)

19:30 Fricsay-terem
Emlékhangverseny Vántus műveiből és a tiszteletére írt kompozíciókból (Huszár Lajos, Hollós Máté)

November 23., szerda
17:00 Somogyi Könyvtár
Zenei album – Farkas Ferenc születésének centenáriuma alkalmából

19:30 Fricsay-terem
A Componensemble hangversenye
Dargay Marcell, Jeney Zoltán, Kurtág György, Sáry László, Serei Zsolt és Tihanyi László művei

November 24., csütörtök
16:00 Király König Péter Zeneiskola
”Törpék és óriások”
Zenetanulók hangversenye kortárs művekből

19:30 Fricsay-terem
Kamara- és kórushangverseny
Gyöngyösi Levente, Horváth Márton Levente, Kákonyi Árpád, Kocsár Miklós, Kovács Zoltán, Szigeti Máté és Tóth Péter művei (többségükben fiatal szerzők)

A rendezvényekkel kapcsolatban további felvilágosítással készséggel áll rendelkezésre Kiss Ernő, a Vántus István Társaság titkára a (62) 432-578-as, a 207-1475-ös, illetve a 201-5390-es számon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.