Klasszikus

Vántus István Kortárszenei Napok Szegeden

2003.11.13. 00:00
Ajánlom
A hagyomány szerint novemberben rendezi Szegeden a Vántus István Társaság a Vántus István Kortárszenei Napokat, ezúttal 16-a és 23-a között.

A program kamarahangversennyel nyílik a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskola Kara Fricsay-termében, amelyen Gémesi Géza, Hollós Máté, Huszár Lajos, Jeney Zoltán, Legánÿ Dénes, Madarász Iván, Reményi Attila és Tihanyi László egy-egy kompozíciója mellett zongorakíséretes előadásban felhangzik egy kép Vántus István Aranykoporsó című operájából.

17-én hétfőn délután szokás szerint a Somogyi-könyvtár ad otthont A „Zeneszerző és közönsége” beszélgetésnek, amelynek ezúttal Jeney Zoltán a vendége.

Először csatlakozik kiállítás a koncertsorozathoz. A Bálint Sándor Művelődési Házban 18-án nyílik Felvégi Andrea fotóművész zenei tárgyú képekből összeállított tárlata. Közreműködik Petr Hala cseh zongoraművész, aki aznap délelőtt a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kara Ének-zene Tanszékén ad matinét.

18-án este a Bartók Béla Művelődési Központban Kocsár Miklós és vendégei lépnek pódiumra. Az idén 70-ik születésnapját ünneplő szerző kórus- és kamaraművei mellett elhangzik Vántus néhány dala is. Kocsár beszélgetőpartnere – miként előző nap Jeneyé Hollós Máté, s ő nyitja meg a Felvégi-kiállítást is.

Ligeti György 80-ik születésnapját köszönti a Somogyi-könyvtár szerda délutáni előadása és kamarakoncertje, amit este a Fricsay-teremben Bánkövi Gyula, Durkó Péter, Horváth Barnabás, Horváth Balázs, Sáry Bánk és Tóth Péter műveiből összeállított hangverseny követ.

Csütörtökön a „Törpék és óriások” Király-König Péter Zeneiskolabeli rendezvényén zenetanulók adnak számot a mai zenében folytatott tanulmányaikról. 23-án a Victoria Kamarakórus estje zárja a programot, amely hat magyar és öt külföldi szerző alkotásaival ismerteti meg a közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.