Klasszikus

Vántus István Kortárszenei Napok Szegeden

2003.11.13. 00:00
Ajánlom
A hagyomány szerint novemberben rendezi Szegeden a Vántus István Társaság a Vántus István Kortárszenei Napokat, ezúttal 16-a és 23-a között.

A program kamarahangversennyel nyílik a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskola Kara Fricsay-termében, amelyen Gémesi Géza, Hollós Máté, Huszár Lajos, Jeney Zoltán, Legánÿ Dénes, Madarász Iván, Reményi Attila és Tihanyi László egy-egy kompozíciója mellett zongorakíséretes előadásban felhangzik egy kép Vántus István Aranykoporsó című operájából.

17-én hétfőn délután szokás szerint a Somogyi-könyvtár ad otthont A „Zeneszerző és közönsége” beszélgetésnek, amelynek ezúttal Jeney Zoltán a vendége.

Először csatlakozik kiállítás a koncertsorozathoz. A Bálint Sándor Művelődési Házban 18-án nyílik Felvégi Andrea fotóművész zenei tárgyú képekből összeállított tárlata. Közreműködik Petr Hala cseh zongoraművész, aki aznap délelőtt a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kara Ének-zene Tanszékén ad matinét.

18-án este a Bartók Béla Művelődési Központban Kocsár Miklós és vendégei lépnek pódiumra. Az idén 70-ik születésnapját ünneplő szerző kórus- és kamaraművei mellett elhangzik Vántus néhány dala is. Kocsár beszélgetőpartnere – miként előző nap Jeneyé Hollós Máté, s ő nyitja meg a Felvégi-kiállítást is.

Ligeti György 80-ik születésnapját köszönti a Somogyi-könyvtár szerda délutáni előadása és kamarakoncertje, amit este a Fricsay-teremben Bánkövi Gyula, Durkó Péter, Horváth Barnabás, Horváth Balázs, Sáry Bánk és Tóth Péter műveiből összeállított hangverseny követ.

Csütörtökön a „Törpék és óriások” Király-König Péter Zeneiskolabeli rendezvényén zenetanulók adnak számot a mai zenében folytatott tanulmányaikról. 23-án a Victoria Kamarakórus estje zárja a programot, amely hat magyar és öt külföldi szerző alkotásaival ismerteti meg a közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.