Klasszikus

Vántus-napok Szegeden

2013.11.19. 13:26
Ajánlom
November 25-28-ig rendezik meg Szegeden a Vántus István Kortárszenei Napokat. A névadó komponista által 1971-ben alapított sorozat, A Mai Magyar Zene Hete örökébe lépett program teljes történetének immár negyvenharmadik évfolyamát éli, az utóbbi évek hagyományos szerkezeti rendje szerint tíz ősz végi hangversenyt tartva.

A közönségtalálkozó vendége ezúttal Vajda János zeneszerző lesz, akinek műveiből a beszélgetés közben felvételről hallhatnak-láthatnak részleteket az érdeklődők, a november 25-i, hétfői kamaraest pedig az ő egyik alkotásával kezdődik. Másnap Kocsár Miklóst, a Vántus István Társaság tiszteletbeli elnökét köszönti szerzői est, amelyen a komponista hegedűre írt Ballatájának bemutatóját Szecsődi Ferenc játssza. Szerdán, november 27-én Réti Attila és vendégei lépnek az esti koncerteknek otthont adó Fricsay-terem színpadára, míg a záróeseményen hangsúlyos szerepet kapnak a fiatal zeneszerzők, akik közül többen Szegedről indultak, mint Tornyai Péter.

Szerda délután a Somogyi-könyvtárban előadással egybekötött hangversenyt rendeznek Kósa György életművéből válogatva, amelyen a komponista fia, Kósa Gábor zeneszerző, ütőhangszeres művész is közreműködik.

A programban ezúttal is bemutatkoznak a város zenepedagógiai intézményei. November 26-án délután a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatói játszanak a Vántus-életmű részleteire épülő Inventio poetica című műsorban, a következő napon pedig a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola - ugyancsak Vántus-cím, a Hangcsoportok alatt - vonultatja föl kortárs zenében jártas diákjait. Az egyetem Ének-zene Tanszéke 26-án mutatkozik be, 28-án délután pedig Törpék és óriások - Szeged szülötte, Durkó Zsolt művéből vett - címmel a legkisebbek, a zeneiskolások adnak számot a ma és a közelmúlt zenéjében való jártasságukról.

Az idei Vántus Napokon negyvenhárom zeneszerző több mint ötven műve hangzik el, köztük négy ősbemutatóként. Számos kompozíció először hangzik el Szegeden.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.