Klasszikus

Vántus-napok Szegeden

2013.11.19. 13:26
Ajánlom
November 25-28-ig rendezik meg Szegeden a Vántus István Kortárszenei Napokat. A névadó komponista által 1971-ben alapított sorozat, A Mai Magyar Zene Hete örökébe lépett program teljes történetének immár negyvenharmadik évfolyamát éli, az utóbbi évek hagyományos szerkezeti rendje szerint tíz ősz végi hangversenyt tartva.

A közönségtalálkozó vendége ezúttal Vajda János zeneszerző lesz, akinek műveiből a beszélgetés közben felvételről hallhatnak-láthatnak részleteket az érdeklődők, a november 25-i, hétfői kamaraest pedig az ő egyik alkotásával kezdődik. Másnap Kocsár Miklóst, a Vántus István Társaság tiszteletbeli elnökét köszönti szerzői est, amelyen a komponista hegedűre írt Ballatájának bemutatóját Szecsődi Ferenc játssza. Szerdán, november 27-én Réti Attila és vendégei lépnek az esti koncerteknek otthont adó Fricsay-terem színpadára, míg a záróeseményen hangsúlyos szerepet kapnak a fiatal zeneszerzők, akik közül többen Szegedről indultak, mint Tornyai Péter.

Szerda délután a Somogyi-könyvtárban előadással egybekötött hangversenyt rendeznek Kósa György életművéből válogatva, amelyen a komponista fia, Kósa Gábor zeneszerző, ütőhangszeres művész is közreműködik.

A programban ezúttal is bemutatkoznak a város zenepedagógiai intézményei. November 26-án délután a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatói játszanak a Vántus-életmű részleteire épülő Inventio poetica című műsorban, a következő napon pedig a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola - ugyancsak Vántus-cím, a Hangcsoportok alatt - vonultatja föl kortárs zenében jártas diákjait. Az egyetem Ének-zene Tanszéke 26-án mutatkozik be, 28-án délután pedig Törpék és óriások - Szeged szülötte, Durkó Zsolt művéből vett - címmel a legkisebbek, a zeneiskolások adnak számot a ma és a közelmúlt zenéjében való jártasságukról.

Az idei Vántus Napokon negyvenhárom zeneszerző több mint ötven műve hangzik el, köztük négy ősbemutatóként. Számos kompozíció először hangzik el Szegeden.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.