Klasszikus

Vántus-napok Szegeden

2013.11.19. 13:26
Ajánlom
November 25-28-ig rendezik meg Szegeden a Vántus István Kortárszenei Napokat. A névadó komponista által 1971-ben alapított sorozat, A Mai Magyar Zene Hete örökébe lépett program teljes történetének immár negyvenharmadik évfolyamát éli, az utóbbi évek hagyományos szerkezeti rendje szerint tíz ősz végi hangversenyt tartva.

A közönségtalálkozó vendége ezúttal Vajda János zeneszerző lesz, akinek műveiből a beszélgetés közben felvételről hallhatnak-láthatnak részleteket az érdeklődők, a november 25-i, hétfői kamaraest pedig az ő egyik alkotásával kezdődik. Másnap Kocsár Miklóst, a Vántus István Társaság tiszteletbeli elnökét köszönti szerzői est, amelyen a komponista hegedűre írt Ballatájának bemutatóját Szecsődi Ferenc játssza. Szerdán, november 27-én Réti Attila és vendégei lépnek az esti koncerteknek otthont adó Fricsay-terem színpadára, míg a záróeseményen hangsúlyos szerepet kapnak a fiatal zeneszerzők, akik közül többen Szegedről indultak, mint Tornyai Péter.

Szerda délután a Somogyi-könyvtárban előadással egybekötött hangversenyt rendeznek Kósa György életművéből válogatva, amelyen a komponista fia, Kósa Gábor zeneszerző, ütőhangszeres művész is közreműködik.

A programban ezúttal is bemutatkoznak a város zenepedagógiai intézményei. November 26-án délután a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatói játszanak a Vántus-életmű részleteire épülő Inventio poetica című műsorban, a következő napon pedig a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola - ugyancsak Vántus-cím, a Hangcsoportok alatt - vonultatja föl kortárs zenében jártas diákjait. Az egyetem Ének-zene Tanszéke 26-án mutatkozik be, 28-án délután pedig Törpék és óriások - Szeged szülötte, Durkó Zsolt művéből vett - címmel a legkisebbek, a zeneiskolások adnak számot a ma és a közelmúlt zenéjében való jártasságukról.

Az idei Vántus Napokon negyvenhárom zeneszerző több mint ötven műve hangzik el, köztük négy ősbemutatóként. Számos kompozíció először hangzik el Szegeden.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.