Klasszikus

Vántus-napok Szegeden

2013.11.19. 13:26
Ajánlom
November 25-28-ig rendezik meg Szegeden a Vántus István Kortárszenei Napokat. A névadó komponista által 1971-ben alapított sorozat, A Mai Magyar Zene Hete örökébe lépett program teljes történetének immár negyvenharmadik évfolyamát éli, az utóbbi évek hagyományos szerkezeti rendje szerint tíz ősz végi hangversenyt tartva.

A közönségtalálkozó vendége ezúttal Vajda János zeneszerző lesz, akinek műveiből a beszélgetés közben felvételről hallhatnak-láthatnak részleteket az érdeklődők, a november 25-i, hétfői kamaraest pedig az ő egyik alkotásával kezdődik. Másnap Kocsár Miklóst, a Vántus István Társaság tiszteletbeli elnökét köszönti szerzői est, amelyen a komponista hegedűre írt Ballatájának bemutatóját Szecsődi Ferenc játssza. Szerdán, november 27-én Réti Attila és vendégei lépnek az esti koncerteknek otthont adó Fricsay-terem színpadára, míg a záróeseményen hangsúlyos szerepet kapnak a fiatal zeneszerzők, akik közül többen Szegedről indultak, mint Tornyai Péter.

Szerda délután a Somogyi-könyvtárban előadással egybekötött hangversenyt rendeznek Kósa György életművéből válogatva, amelyen a komponista fia, Kósa Gábor zeneszerző, ütőhangszeres művész is közreműködik.

A programban ezúttal is bemutatkoznak a város zenepedagógiai intézményei. November 26-án délután a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatói játszanak a Vántus-életmű részleteire épülő Inventio poetica című műsorban, a következő napon pedig a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola - ugyancsak Vántus-cím, a Hangcsoportok alatt - vonultatja föl kortárs zenében jártas diákjait. Az egyetem Ének-zene Tanszéke 26-án mutatkozik be, 28-án délután pedig Törpék és óriások - Szeged szülötte, Durkó Zsolt művéből vett - címmel a legkisebbek, a zeneiskolások adnak számot a ma és a közelmúlt zenéjében való jártasságukról.

Az idei Vántus Napokon negyvenhárom zeneszerző több mint ötven műve hangzik el, köztük négy ősbemutatóként. Számos kompozíció először hangzik el Szegeden.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.