Klasszikus

Vár a nyári Gyulai Vár

2007.05.28. 00:00
Ajánlom
A Gyulai Várszínház idén 44. alkalommal rendezi meg a nyári Összművészeti Fesztivált. Harmadszorra ad otthont a Shakespeare Fesztiválnak, ezen kívül jazz, blues és irodalmi humor fesztivál, mesedarabok, musical, színházi vendégjátékok, komolyzene, népzene, operett és zenés játékok szerepelnek a június 29. és augusztus 12. közötti programsorozatban.

Az első színházi produkció a Shakespeare Fesztivál keretében bemutatott Lear király lesz, Szász János rendezésében. Ezt követően Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát rendezi meg Vidnyánszky Attila, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészei közreműködésével. A harmadik bemutatóval a 100 éves magyar kabaréra emlékeznek. A Ködfátyolkép című zenés kabarét a műfaj jeles ismerője, Benedek Miklós állította össze és rendezi meg. A századforduló neves íróinak jeleneteit a Nemzeti Színház művészei adják elő. Negyedik bemutatóként Makk Károly rendezi az Egy szerelem három éjszakája című zenés játékot. Végül pedig augusztus 7-11-ig öt estén át Helyey László olvassa fel Hamvas Béla Karnevál című könyvét folytatásokban, rövidítve. Zongorán Binder Károly működik közre, akit az elhangzottak inspirálnak az ott megszülető improvizációkra.

A III. Shakespeare Fesztivált idén július 2-15. között rendezik meg, melynek programjában többek között szerepel Alföldi Róbert Szentivánéji álom rendezése a Bárka Színházból, és a new york-i Aquila Theatre Company Rómeó és Júlia előadása. De fellép Mikó István, aki Shakespeare darabokból készített egyszemélyes előadást, látható lesz a nagysikerű komédia, a Shakespeare Összes Rövidítve (S.Ö.R.), amelyet Kálloy Molnár Péter, Kálid Artúr és Gáspár András ad elő. Esterházy Péterrel beszélget Elek Tibor, a Bárka című irodalmi folyóirat főszerkesztője a két író kapcsolatáról, "Shakespeare és Esterházy" címmel. Ezen kívül lesznek még egyéb előadások, filmvetítések, koncertek, korabeli ételkóstoló, valamint nyílik egy kiállítás, amelyen Shakespeare-előadások díszlettervei és jelmeztervei láthatók majd.

A XVI. Gyulai Vár Jazz Fesztivál sztárvendégei az USA-ból érkeznek. A világhírű gitáros Larry Coryell Triójában Pat Metheny együttesének két egykori tagja, Mark Egan és Paul Wertico játszik. A fesztiválon az egyik legnevesebb magyar jazz zongorista, Szabados György is játszani fog, aki a bartóki út legismertebb képviselője az improvizatív zenében. Az újjáalakult Gyulai Big Band most új műsorral jelentkezik a fesztiválon, igazi jazz big band hangzással. A Tószínpadon nemzetközi blues fesztivál lesz, amelyen fellép a Lord Bishop trió, a Pribojszki Mátyás Band és a The Hoochi Coochi Gals, amelyben Sonia Zambrano, Tóth Anetta és Orosz Andrea ad ízelítőt a műfaj gyöngyszemeiből.

Kodály Zoltán egyik legszebb daljátéka a Székely fonó, amelyet a Kodály-év tiszteletére mutatnak. Az előadás premierje, amelyet Novák Ferenc rendezett, márciusban volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az előadásban a szólistákon kívül közreműködik a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Akadémia Kórustársaság, a Honvéd Férfikar és a Honvéd Tánckar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.
Könyv

„A karnyújtásnyira elébem került mikrohóhér nemcsak felturbózza, de konszolidálja is a szorongást bennem”

Interjúsorozatunkban művészekkel, a kulturális élet szereplőivel beszélgetünk arról, hogyan élik meg, át és túl a koronavírus-járvány időszakát. A friss Baumgarten-emlékdíjas Marno János költő, író évek óta visszahúzódó életet él, betegsége sokszor a négy fal közé szorította. Ha van veszélyeztetett ember ezen járvány idején, akkor ő az. Ez az interjú mégis egészen szívderítő, szó van benne az újrafelfedezésekről, Fehér babákról és a szabad gondolkodásról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Hangszertár

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.