Klasszikus

Vár a nyári Gyulai Vár

2007.05.28. 00:00
Ajánlom
A Gyulai Várszínház idén 44. alkalommal rendezi meg a nyári Összművészeti Fesztivált. Harmadszorra ad otthont a Shakespeare Fesztiválnak, ezen kívül jazz, blues és irodalmi humor fesztivál, mesedarabok, musical, színházi vendégjátékok, komolyzene, népzene, operett és zenés játékok szerepelnek a június 29. és augusztus 12. közötti programsorozatban.

Az első színházi produkció a Shakespeare Fesztivál keretében bemutatott Lear király lesz, Szász János rendezésében. Ezt követően Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát rendezi meg Vidnyánszky Attila, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészei közreműködésével. A harmadik bemutatóval a 100 éves magyar kabaréra emlékeznek. A Ködfátyolkép című zenés kabarét a műfaj jeles ismerője, Benedek Miklós állította össze és rendezi meg. A századforduló neves íróinak jeleneteit a Nemzeti Színház művészei adják elő. Negyedik bemutatóként Makk Károly rendezi az Egy szerelem három éjszakája című zenés játékot. Végül pedig augusztus 7-11-ig öt estén át Helyey László olvassa fel Hamvas Béla Karnevál című könyvét folytatásokban, rövidítve. Zongorán Binder Károly működik közre, akit az elhangzottak inspirálnak az ott megszülető improvizációkra.

A III. Shakespeare Fesztivált idén július 2-15. között rendezik meg, melynek programjában többek között szerepel Alföldi Róbert Szentivánéji álom rendezése a Bárka Színházból, és a new york-i Aquila Theatre Company Rómeó és Júlia előadása. De fellép Mikó István, aki Shakespeare darabokból készített egyszemélyes előadást, látható lesz a nagysikerű komédia, a Shakespeare Összes Rövidítve (S.Ö.R.), amelyet Kálloy Molnár Péter, Kálid Artúr és Gáspár András ad elő. Esterházy Péterrel beszélget Elek Tibor, a Bárka című irodalmi folyóirat főszerkesztője a két író kapcsolatáról, "Shakespeare és Esterházy" címmel. Ezen kívül lesznek még egyéb előadások, filmvetítések, koncertek, korabeli ételkóstoló, valamint nyílik egy kiállítás, amelyen Shakespeare-előadások díszlettervei és jelmeztervei láthatók majd.

A XVI. Gyulai Vár Jazz Fesztivál sztárvendégei az USA-ból érkeznek. A világhírű gitáros Larry Coryell Triójában Pat Metheny együttesének két egykori tagja, Mark Egan és Paul Wertico játszik. A fesztiválon az egyik legnevesebb magyar jazz zongorista, Szabados György is játszani fog, aki a bartóki út legismertebb képviselője az improvizatív zenében. Az újjáalakult Gyulai Big Band most új műsorral jelentkezik a fesztiválon, igazi jazz big band hangzással. A Tószínpadon nemzetközi blues fesztivál lesz, amelyen fellép a Lord Bishop trió, a Pribojszki Mátyás Band és a The Hoochi Coochi Gals, amelyben Sonia Zambrano, Tóth Anetta és Orosz Andrea ad ízelítőt a műfaj gyöngyszemeiből.

Kodály Zoltán egyik legszebb daljátéka a Székely fonó, amelyet a Kodály-év tiszteletére mutatnak. Az előadás premierje, amelyet Novák Ferenc rendezett, márciusban volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az előadásban a szólistákon kívül közreműködik a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Akadémia Kórustársaság, a Honvéd Férfikar és a Honvéd Tánckar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.