Klasszikus

Vár a nyári Gyulai Vár

2007.05.28. 00:00
Ajánlom
A Gyulai Várszínház idén 44. alkalommal rendezi meg a nyári Összművészeti Fesztivált. Harmadszorra ad otthont a Shakespeare Fesztiválnak, ezen kívül jazz, blues és irodalmi humor fesztivál, mesedarabok, musical, színházi vendégjátékok, komolyzene, népzene, operett és zenés játékok szerepelnek a június 29. és augusztus 12. közötti programsorozatban.

Az első színházi produkció a Shakespeare Fesztivál keretében bemutatott Lear király lesz, Szász János rendezésében. Ezt követően Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát rendezi meg Vidnyánszky Attila, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészei közreműködésével. A harmadik bemutatóval a 100 éves magyar kabaréra emlékeznek. A Ködfátyolkép című zenés kabarét a műfaj jeles ismerője, Benedek Miklós állította össze és rendezi meg. A századforduló neves íróinak jeleneteit a Nemzeti Színház művészei adják elő. Negyedik bemutatóként Makk Károly rendezi az Egy szerelem három éjszakája című zenés játékot. Végül pedig augusztus 7-11-ig öt estén át Helyey László olvassa fel Hamvas Béla Karnevál című könyvét folytatásokban, rövidítve. Zongorán Binder Károly működik közre, akit az elhangzottak inspirálnak az ott megszülető improvizációkra.

A III. Shakespeare Fesztivált idén július 2-15. között rendezik meg, melynek programjában többek között szerepel Alföldi Róbert Szentivánéji álom rendezése a Bárka Színházból, és a new york-i Aquila Theatre Company Rómeó és Júlia előadása. De fellép Mikó István, aki Shakespeare darabokból készített egyszemélyes előadást, látható lesz a nagysikerű komédia, a Shakespeare Összes Rövidítve (S.Ö.R.), amelyet Kálloy Molnár Péter, Kálid Artúr és Gáspár András ad elő. Esterházy Péterrel beszélget Elek Tibor, a Bárka című irodalmi folyóirat főszerkesztője a két író kapcsolatáról, "Shakespeare és Esterházy" címmel. Ezen kívül lesznek még egyéb előadások, filmvetítések, koncertek, korabeli ételkóstoló, valamint nyílik egy kiállítás, amelyen Shakespeare-előadások díszlettervei és jelmeztervei láthatók majd.

A XVI. Gyulai Vár Jazz Fesztivál sztárvendégei az USA-ból érkeznek. A világhírű gitáros Larry Coryell Triójában Pat Metheny együttesének két egykori tagja, Mark Egan és Paul Wertico játszik. A fesztiválon az egyik legnevesebb magyar jazz zongorista, Szabados György is játszani fog, aki a bartóki út legismertebb képviselője az improvizatív zenében. Az újjáalakult Gyulai Big Band most új műsorral jelentkezik a fesztiválon, igazi jazz big band hangzással. A Tószínpadon nemzetközi blues fesztivál lesz, amelyen fellép a Lord Bishop trió, a Pribojszki Mátyás Band és a The Hoochi Coochi Gals, amelyben Sonia Zambrano, Tóth Anetta és Orosz Andrea ad ízelítőt a műfaj gyöngyszemeiből.

Kodály Zoltán egyik legszebb daljátéka a Székely fonó, amelyet a Kodály-év tiszteletére mutatnak. Az előadás premierje, amelyet Novák Ferenc rendezett, márciusban volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az előadásban a szólistákon kívül közreműködik a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Akadémia Kórustársaság, a Honvéd Férfikar és a Honvéd Tánckar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.