Klasszikus

Vár Gyulán a vár

2008.06.25. 00:00
Ajánlom
45. alkalommal jelentkezik a Gyulai Várszínház június 27. és augusztus 10. között. Az összművészeti fesztiválon helyet kap a prózai és a zenés színház, a zene, a tánc, a filmművészet, a képzőművészet. Négy új bemutató mellett sor kerül a Shakespeare Fesztiválra illetve népművészeti, jazz, blues, népzenei és világzenei fesztiválra is.

Kezdjük talán a bemutatókkal, melyek közül kettő prózai színházi, kettő pedig zenés színházi produkció. Július 5-én mutatják be Tompa Gábor rendezésében Shakespeare: III. Richárd című drámáját, amely a Gyulai Várszínház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös premierje lesz. Az előadás négyszer lesz látható július 8-ig.

A második bemutatóra július 17-én kerül sor, amikoris a Gyulán született Erkel Ferenc Bánk bánját, és annak igen ritkán játszott, eredeti, még át nem dolgozott változatát hallhatjuk. A darabnak, amely a Gyulai Várszínház és a debreceni Csokonai Színház premierjeként lesz látható, Vidnyánszky Atilla a rendezője. Kiss B. Attila, az előadás főszereplője így nyilatkozott: „Amikor ’93-ban énekeltem itt Bánk bán szerepét, egész életre szóló benyomást szereztem: azóta számomra ennek az operának a díszlete mindig is a gyulai várbelső lesz. Túl vagyunk a próbafolyamat első szakaszán, a másodikra július elején kerül sor Debrecenben. Az új Vidnyánszky rendezés hasonló a Nemzeti Színházban játszott Bánk bánhoz, legalábbis ami a mozgásrendszert, a díszleteket és a jelmezeket illeti. Ami kihívás az énekesek számára, hogy ne vesszünk el Attila mozgással kombinált, „gondolatkihangosító” rendszerében az éneklés rovására. A mű eredetileg német librettóra készült, így a tószínpadbeli bemutatón is németül zajlik majd az előadás. A produkció később Budapesten is látható lesz majd a Margit szigeten, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében.”

A harmadik bemutató egy 2001-ben indult együttműködés következő állomása. Ekkor kezdett kialakulni ugyanis az a művészcsoport, amely irodalmi ihletettségű műveket ad elő a varázslatos hangulatú Ladics-ház udvarán. A művészek már jó néhány sikeres bemutatót készítettek Gyulán Simonyi Imre, Márai Sándor, Hamvas Béla műveiből. Az idei Mátyás-évhez kapcsolódva egy új darab megírására kérték fel Papp Zoltán író-színészt, aki Mátyás király életének legfontosabb mozzanatait, szerelmeit, emberi konfliktusait, uralkodói sikereit írta meg verses drámában. Mátyás király királysága címmel történelmi dráma született hatodfeles jambus verseléssel megírva, amelynek ősbemutatójára július 27-én kerül sor. A darab három szereplős: Papp János alakítja majd Mátyás királyt, Papp Zoltán annak bolondját, Horgas Eszter pedig három nőalakot (Beatrix, Borbála, Katalin) jelenít meg a hangokon keresztül. „Nagyon szeretek Gyulán dolgozni, mert egészen rendkívüli, ami itt történik. A mostani premieren belső állapotokból születő hangokon, a mozgáson és a színpadi jelenléten keresztül kell három egészen különböző nőalakot megjelenítenem. A darabban elhangzó zenéket magam írom: a három alaknak három különböző zenei motívuma lesz, amit attól függően variálok majd, hogy mi történik az adott jelentben. Számos Gyulán bemutatott produkcióban részt vettem már, de számomra ez a legizgalmasabb az eddigi bemutatók sorában.” – nyilatkozta a fuvolaművész.

A negyedik bemutatóra július 29-én kerül sor a gyulai vár színpadán, amelyet ezután még kétszer játszanak. Hunyady Sándor: Júliusi éjszaka című vígjátéka a múlt század harmincas éveinek sikerdarabja volt. A budapesti Új Színházzal közös produkcióban valósul meg a bemutató, amelyet Bezerédi Zoltán állít színpadra. A darab főbb szerepeiben Bánsági Ildikót, Takács Katalint, Botos Évát, Vass Györgyöt láthatják.

Fesztivál a fesztiválban az idén negyedik alkalommal megrendezett Shakespeare Fesztivál, ahova idén is a legrangosabb magyar és külföldi előadásokat hozták el. Június 30. és július 12. között látható lesz többek között a Krétakör Színház hamlet.ws produkciója Schilling Árpád rendezésében, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulat Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én című produkciója, és itt lesz E. Nekrošius Meno Fortas színháza Litvániából. Silviu Purčarete világhírű román rendező a Craiovai Nemzeti Színházban az idén február végén bemutatott Shakespeare: Szeget szeggel produkcióval lesz jelen a gyulai fesztiválon, és láthatjuk a londoni Shakespeare’s Globe Theatre társulatát is. Japánból érkezik a Téli rege produkció, amely a japán hagyományos no-színház elemeit, kosztümjeit használva mutatja be Shakespeare varázslatos darabját. Niigata-Cityből érkező Ryutopia Noh Theater több mint tíz éve Shakespeare műveit tűzi műsorára, amellyel egy csak rájuk jellemző stílust alakítottak ki az angol és a japán színjátszás szerencsés ötvözetével. Vendégjátékként láthatják majd Madách Imre: Az ember tragédiája című művét a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában.

A kísérő programokban látható lesz a Szabadkai Gyermekszínház Shakespeare: Hamlet című bábelőadása, eljön Gyulára a L’art pour l’art Társulat is. Az idei Budapest Fringe fesztivál egyik különdíjas csapata volt a budapesti középiskolás Berze csoport, akik Allison Williams: Mmmbeth című komédiáját Gyulán is bemutatják. A fesztivál megnyitón a Langaléta Garabonciások utcaszínház lép fel a vár előtt. Látványosnak ígérkezik az éjszakai Reneszánsz tűzvarázs, a Magma Team Tűzforgatók műsora is. Ezen kívül lesznek filmvetítések, Shakespeare korát megidéző zenei koncert (Simply English), szakmai konferencia a shakespeare-i térről és két gyulai étteremben Shakespeare konyhája címmel reneszánsz ételeket lehet kóstolni. A fesztivál idején nyílik meg a Shakespeare a plakátokon című plakátkiállítás.

Július 19-én rendezik meg a XVII. Gyulai Vár Jazz Fesztivált, ahol a Grammy-díjas The Yellowjackets együttes is fellép. A vendégművészük Mike Stern amerikai gitáros lesz, aki Miles Davis egykori gitárosa volt és a jazz-rock gitározás egyik meghatározó alakja. A magyar jazz életet két kiváló zenekar képviseli. A Fekete-Kovács Kornél Kvintettben a trombitás mellett többek között olyan neves zenészek játszanak, mint Oláh Kálmán és Hárs Viktor. A Borbély Műhely Borbély Mihály együttese, akik pár éve elnyerték az év jazz együttese címet. A népzenei alapokra épülő jazz zene egyedi színt képvisel a magyar jazz palettán. A negyedik fellépő a helyi Gyulai Big Band már jó néhány elismerést szerzett itthon és külföldön is.

Július 20-án kerül sor a III. Vár Blues Fesztiválra, 22-én pedig Dés-Geszti-Békés: A dzsungel könyve lesz látható Varga Éva rendezésében. Augusztus 2-án és 3-án a Drakula című musicallel kedveskednek a műfaj szerelmeseinek Venyige Sándor rendezésében. A Népzenei és világzenei fesztiválra augusztus 5-én kerül sor a várszínpadon. Az első fellépő Franciaországból érkezik: Michel Montanaro, a világhírű provence-i trubadúrnak is hívott zenész sok hangszeren játszik, Gyulán most szólóban lép fel. A gyulai kötődésű népszerű zenész, Halmos Béla hegedűs az Üsztürü együttessel fog hagyományos erdélyi muzsikát játszani. A magyar koncertélet egyik meglepetése volt az elmúlt években a három kiváló népdalénekes alkotta együttes. Bognár Szilvia - Herczku Ágnes - Szalóki Ági és a kísérő zenekar méltán váltott ki hatalmas sikert a hallgatók és a kritika körében. A Kerekes Band is a fellépők között szerepel, hiszen azon kevesek köré tartozik, akiket világzenei kategóriában nemzetközi szinten is jegyeznek. Az összművészeti fesztivál zárásaként Kálmán Imre: Marica grófnő című operettjét augusztus 8-9-én játsszák neves operett művészek Hídvégi Miklós rendező-producer irányításával a tószínpadon.

Hat héten keresztül igazi program kavalkáddal jelentkezik tehát a Gyulai Várszínház, hogy az új és régi produkciókon keresztül mutatkozhasson be a magyar közönségnek a hazai és a külföldi színházi, valamint a zenei élet színe-java.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Klasszikus magazin

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Klasszikus magazin

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.