Klasszikus

Varázslat után párbeszéd

2004.12.02. 00:00
Ajánlom
A Magyar Magic, vagyis a magyar kulturális varázslat csaknem másfél éves eseménysorozata ugyan lezárult Nagy-Britanniában, ám a kialakult, rendkívül szoros és gyümölcsöző párbeszéd nem szakadt meg a két ország között.

Ezt hangsúlyozta többek között John Nichols, az Egyesült Királyság budapest nagykövete azon a találkozón, amelyre ő és munkatársai hívták meg az emlékezetes széria szervezőit és az abban résztvevő művészeket. John Nichols rámutatott arra is, hogy a brit közönség körében még a reméltnél is nagyobb sikert arattak a magyar produkciók, olyannyira, hogy nem egy magyar művésznek széles rajongótábora alakult a szigetországban.

Így hát a kulturális párbeszéd nem szakadt meg Nagy-Britannia és hazánk között, ellenkezőleg: az elmúlt hónapokban szövődött kapcsolatok, együttműködések és a közös sikerek csak felerősítették a Magyarország iránti érdeklődést, ami a nagykövet szerint immár nem csak kulturális téren, de szélesebb összefüggésekben is értelmezhető. Nem véletlen tehát az sem, hogy jelentősen nőtt és növekszik a Nagy-Britanniából hozzánk érkező látogatók vendégéjszakáinak száma, miközben folymatosan gyarapszik az angol nyelvre fordított magyar irodalmi művek, művészeti, kiállítási katalógusok száma a könyvespolcokon.

A folytatódó brit és magyar együttműködés kitűnő példája a British Council és a Brit Nagykövetség közös szervezésében létrehozott, ugyancsak többhónapos programsorozat, melynek alapvető célja, hogy a két ország fiatal szakemberei találkozhassanak egymással, s újabbnál újabb együttműködési lehetőségeket alakítsanak ki. "A gondolatok sugárútján" elnevezésű eseményfolyam programjai nem csak itthon zajlanak, hanem a szigetországban is, ahol a "UK Experience-az Egyesítő Királyság" rendezvényeit Tony Blair miniszterelnök nyitotta meg az ideén áprilisban Londonban.

A Magyar Magic-kel kapcsolatban tehát elmondhatjuk: eddig tartott a "hivatalos" varázslat, amelyből megszületett a gazdag, hétköznapi párbeszéd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.