Klasszikus

Varázslatos műveket ígér új évadában a Győri Filharmonikus Zenekar

2023.08.14. 14:50
Ajánlom
Meghirdette 2023/24-es évadát a Győri Filharmonikus Zenekar, a Varázslat címet viselő szezon népszerű dallamok és örökzöld klasszikusok mellett igazi kuriózumokat is tartogat.

Az évad A zene világnapja című koncerttel indul, szeptember 30-án. Az ünnepi programba a zenekar vezető karmestere, Rajna Martin Mahler 1. szimfóniáját és Beethoven 4. (G-dúr) zongoraversenyét válogatta be, a szólista Fejérvári Zoltán lesz, akit generációjának egyik legtehetségesebb tagjaként tartanak számon.

Szerepel opera is a varázslatos kínálatban, Wagner A walkür című művének első felvonását áprilisban játssza a zenekar, szintén a vezető karmester dirigálásával.

Ismét Győrben lép fel Héja Domonkos, választása az osztrák Hugo Wolf romantikus művére esett. Haydn- és Brahms-műsorral tér vissza Gérard Korsten, majd decemberben Arkady Beryn vezényli az együttest. A koncert szólóit a Gurfinkel-duó tagjai játsszák, érdekesség, hogy Daniel a zenekar szólóklarinétosa, így most testvérét is megismerheti a győri közönség.

Az együttes szólófuvolistája, Fabian Köhring is lehetőséget kap a bemutatkozásra: Mozart D-dúr fuvolaversenyét fogja játszani az Egy kiállítás képei című koncerten, melyen a címadó remekmű is felcsendül a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetőjének, Berkes Kálmánnak a vezényletével. Beethoven szimfóniájával és Bartók Béla Divertimentójával jelentkezik az idehaza is egyre gyakrabban vezénylő Hontvári Gábor.

Baross Ádám eddig zongorajátékával kápráztatta el a nagyérdeműt, most magához ragadja a lehetőséget és a pálcát is a színpadon,

a fiatal tehetség ősszel kezdi meg karmesteri kurzusát Weimarban. Természetesen zongoraversenyekből így sem lesz hiány: a Kossuth-díjas és Liszt-díjas Balázs János is színpadra lép 2024 márciusában.

Az évad több budapesti koncertet is ígér: a Zeneakadémián Mozart c-moll zongoraversenyével és Brahms 4. szimfóniájával lép a közönség elé a zenekar, Berkes Kálmán vezényletével, de a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa felkérésének is örömmel tesz eleget az együttes: a 2024-es maratonon Sibelius 2. szimfóniáját adják elő Rajna Martin dirigálásával.

A Győri Filharmonikus Zenekar részletes évadterve itt érhető el. >>>

Fejléckép: Szabó Péter, Rajna Martin és a Győri Filharmonikus Zenekar a Müpa Strauss-maratonján (fotó/forrás: Posztós János / Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.