Klasszikus

Varázslatos művészetünk

2003.10.31. 00:00
Ajánlom
Magyar kulturális évad Angliában II. Erzsébet angol királynő és Mádl Ferenc köztársasági elnök védnökségével november 3-án nyitja meg kapuit a Magyar Magic - Hungary in Focus 2004 elnevezésű nagy-britanniai magyar évad Londonban.

Hasonlóan a francia és az olasz évadhoz, Nagy-Britanniában is kultúránk egésze mutatkozik be. A tizenkét hónapig tartó programsorozat keretében tíz brit város fogadja be a magyar művészeteket. A házigazda a Londoni Magyar Kulturális Központ lesz. A Magyar Turizmus Rt.-vel szoros együttműködésben a szervezők arra is számítanak, hogy turisztikai vonzereje is lesz a kulturális programfolyamnak.

A Magyar varázs - magyar magic keretében zene- és filmművészetünk, irodalmunk, népzenénk, képzőművészetünk legjava kapott meghívást, és indult kulturális követségbe 2004-es európai uniós csatlakozásunk küszöbén. A Magyar Magic hosszú távú célja - fogalmazott Bogyai Katalin, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója -, hogy a brit és magyar műhelyek, szervezetek, fesztiválok és a két ország művészei között további kulturális hidak épüljenek, és akadálymentes legyen rajtuk a "közlekedés". A 2004 novemberében befejeződő műsorözön folyamán a magyar művészet teljes spektruma lehetőséget kap a megmutatkozásra. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) idén 800 millió forinttal támogatja az eseménysorozatot. Ebből az összegből valósult meg a Magyar Magic idei nyári előzetese is. Mint Schneider Mártától, az NKÖM helyettes államtitkárától megtudtuk, az évad költségvetése ennek a sokszorosa, a költségek nagyobb részét a brit közreműködő partnerek állják.

A patinás helyszínek - a Barbican Theatre, a Royal Festival Hall, a Brit Filmintézet, a Queen Elisabeth Hall - méltóságot és tekintélyt kölcsönöznek az eseményfolyamnak. A megnyitó az angol főváros egyik jelképének tartott Temze-parti Sommerset House múzeumban lesz Sebestyén Márta és Vukán György Creative Art Triójának koncertjével. Ugyanitt látható a Magyar ezüst- és aranyünnep című nyitó tárlat, mely az Esztergomi Keresztény Múzeum, az Iparművészeti és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeinek anyagaiból, valamint az egri ferencesek templomának kincseiből ad válogatást. Szintén jelentős képzőművészeti kiállítás nyílik november 12-én a Freud Múzeumban Álomfestők címmel Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar és Lesznai Anna műveiből. A Királyi Építészeti Akadémián első ízben szentelnek önálló tárlatot a magyar építészetnek. Először találkozhat a brit közönség a magyar történelmet eredeti fotókkal bemutató anyaggal is, melyet a kecskeméti fotómúzeum gyűjteményéből válogattak.

A Nagy-Britanniában rendkívül népszerű magyar komolyzene képviseletében november 6-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar lép fel a Hairfield Hallsban Kocsis Zoltán és Jandó Jenő közreműködésével. A Wallace Collectionben november 23-án Kelemen Barnabás hegedű- és Bogányi Gergely zongoraművész koncertezik. November 19-21-ig a magyar világzenei fesztiválon a Vujicsics Együttes, a Balázs Elemér Group, a Romano Drom ad ízelítőt a hazai nép- és világzenéből a Lilian Baylis Színházban. Izgalmas vállalkozásnak ígérkezik a Royal National Theatre és a Magyar Nemzeti Színház együttműködése, melynek keretében négy mai magyar színműből - Egressy Zoltán, Háy János, Kárpáti Péter, Németh Ákos egy-egy darabjából - rendeznek felolvasóestet.

Irodalmunk iránt - különösen Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című műve sikeres angliai kiadását követően - megnőtt az érdeklődés a szigetországban. Jövő novemberig tucatnyi könyv jelenik meg brit kiadók gondozásában, köztük a magyar kortárs költészetet bemutató antológia, Esterházy Péter Harmonia Cćlestis című munkájának angol fordítása, Bächer Iván novellái. Bartók Béláról és Radnóti Miklósról szóló tanulmánykötetek és Molnár Ferencről életrajz is kerül majd az angol tékák polcaira. Bradfordban hangsúlyt kap a magyar mozi, Glasgow-ban a magyar modernizmus nagyjai "mutatkoznak be", Huddersfield pedig a helyi kortárs zenei fesztivál keretében Eötvös Pétert üdvözli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.