Klasszikus

Varázslatos művészetünk

2003.10.31. 00:00
Ajánlom
Magyar kulturális évad Angliában II. Erzsébet angol királynő és Mádl Ferenc köztársasági elnök védnökségével november 3-án nyitja meg kapuit a Magyar Magic - Hungary in Focus 2004 elnevezésű nagy-britanniai magyar évad Londonban.

Hasonlóan a francia és az olasz évadhoz, Nagy-Britanniában is kultúránk egésze mutatkozik be. A tizenkét hónapig tartó programsorozat keretében tíz brit város fogadja be a magyar művészeteket. A házigazda a Londoni Magyar Kulturális Központ lesz. A Magyar Turizmus Rt.-vel szoros együttműködésben a szervezők arra is számítanak, hogy turisztikai vonzereje is lesz a kulturális programfolyamnak.

A Magyar varázs - magyar magic keretében zene- és filmművészetünk, irodalmunk, népzenénk, képzőművészetünk legjava kapott meghívást, és indult kulturális követségbe 2004-es európai uniós csatlakozásunk küszöbén. A Magyar Magic hosszú távú célja - fogalmazott Bogyai Katalin, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója -, hogy a brit és magyar műhelyek, szervezetek, fesztiválok és a két ország művészei között további kulturális hidak épüljenek, és akadálymentes legyen rajtuk a "közlekedés". A 2004 novemberében befejeződő műsorözön folyamán a magyar művészet teljes spektruma lehetőséget kap a megmutatkozásra. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) idén 800 millió forinttal támogatja az eseménysorozatot. Ebből az összegből valósult meg a Magyar Magic idei nyári előzetese is. Mint Schneider Mártától, az NKÖM helyettes államtitkárától megtudtuk, az évad költségvetése ennek a sokszorosa, a költségek nagyobb részét a brit közreműködő partnerek állják.

A patinás helyszínek - a Barbican Theatre, a Royal Festival Hall, a Brit Filmintézet, a Queen Elisabeth Hall - méltóságot és tekintélyt kölcsönöznek az eseményfolyamnak. A megnyitó az angol főváros egyik jelképének tartott Temze-parti Sommerset House múzeumban lesz Sebestyén Márta és Vukán György Creative Art Triójának koncertjével. Ugyanitt látható a Magyar ezüst- és aranyünnep című nyitó tárlat, mely az Esztergomi Keresztény Múzeum, az Iparművészeti és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeinek anyagaiból, valamint az egri ferencesek templomának kincseiből ad válogatást. Szintén jelentős képzőművészeti kiállítás nyílik november 12-én a Freud Múzeumban Álomfestők címmel Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar és Lesznai Anna műveiből. A Királyi Építészeti Akadémián első ízben szentelnek önálló tárlatot a magyar építészetnek. Először találkozhat a brit közönség a magyar történelmet eredeti fotókkal bemutató anyaggal is, melyet a kecskeméti fotómúzeum gyűjteményéből válogattak.

A Nagy-Britanniában rendkívül népszerű magyar komolyzene képviseletében november 6-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar lép fel a Hairfield Hallsban Kocsis Zoltán és Jandó Jenő közreműködésével. A Wallace Collectionben november 23-án Kelemen Barnabás hegedű- és Bogányi Gergely zongoraművész koncertezik. November 19-21-ig a magyar világzenei fesztiválon a Vujicsics Együttes, a Balázs Elemér Group, a Romano Drom ad ízelítőt a hazai nép- és világzenéből a Lilian Baylis Színházban. Izgalmas vállalkozásnak ígérkezik a Royal National Theatre és a Magyar Nemzeti Színház együttműködése, melynek keretében négy mai magyar színműből - Egressy Zoltán, Háy János, Kárpáti Péter, Németh Ákos egy-egy darabjából - rendeznek felolvasóestet.

Irodalmunk iránt - különösen Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című műve sikeres angliai kiadását követően - megnőtt az érdeklődés a szigetországban. Jövő novemberig tucatnyi könyv jelenik meg brit kiadók gondozásában, köztük a magyar kortárs költészetet bemutató antológia, Esterházy Péter Harmonia Cćlestis című munkájának angol fordítása, Bächer Iván novellái. Bartók Béláról és Radnóti Miklósról szóló tanulmánykötetek és Molnár Ferencről életrajz is kerül majd az angol tékák polcaira. Bradfordban hangsúlyt kap a magyar mozi, Glasgow-ban a magyar modernizmus nagyjai "mutatkoznak be", Huddersfield pedig a helyi kortárs zenei fesztivál keretében Eötvös Pétert üdvözli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.
Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.