Klasszikus

Varázslatos művészetünk

2003.10.31. 00:00
Ajánlom
Magyar kulturális évad Angliában II. Erzsébet angol királynő és Mádl Ferenc köztársasági elnök védnökségével november 3-án nyitja meg kapuit a Magyar Magic - Hungary in Focus 2004 elnevezésű nagy-britanniai magyar évad Londonban.

Hasonlóan a francia és az olasz évadhoz, Nagy-Britanniában is kultúránk egésze mutatkozik be. A tizenkét hónapig tartó programsorozat keretében tíz brit város fogadja be a magyar művészeteket. A házigazda a Londoni Magyar Kulturális Központ lesz. A Magyar Turizmus Rt.-vel szoros együttműködésben a szervezők arra is számítanak, hogy turisztikai vonzereje is lesz a kulturális programfolyamnak.

A Magyar varázs - magyar magic keretében zene- és filmművészetünk, irodalmunk, népzenénk, képzőművészetünk legjava kapott meghívást, és indult kulturális követségbe 2004-es európai uniós csatlakozásunk küszöbén. A Magyar Magic hosszú távú célja - fogalmazott Bogyai Katalin, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója -, hogy a brit és magyar műhelyek, szervezetek, fesztiválok és a két ország művészei között további kulturális hidak épüljenek, és akadálymentes legyen rajtuk a "közlekedés". A 2004 novemberében befejeződő műsorözön folyamán a magyar művészet teljes spektruma lehetőséget kap a megmutatkozásra. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) idén 800 millió forinttal támogatja az eseménysorozatot. Ebből az összegből valósult meg a Magyar Magic idei nyári előzetese is. Mint Schneider Mártától, az NKÖM helyettes államtitkárától megtudtuk, az évad költségvetése ennek a sokszorosa, a költségek nagyobb részét a brit közreműködő partnerek állják.

A patinás helyszínek - a Barbican Theatre, a Royal Festival Hall, a Brit Filmintézet, a Queen Elisabeth Hall - méltóságot és tekintélyt kölcsönöznek az eseményfolyamnak. A megnyitó az angol főváros egyik jelképének tartott Temze-parti Sommerset House múzeumban lesz Sebestyén Márta és Vukán György Creative Art Triójának koncertjével. Ugyanitt látható a Magyar ezüst- és aranyünnep című nyitó tárlat, mely az Esztergomi Keresztény Múzeum, az Iparművészeti és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeinek anyagaiból, valamint az egri ferencesek templomának kincseiből ad válogatást. Szintén jelentős képzőművészeti kiállítás nyílik november 12-én a Freud Múzeumban Álomfestők címmel Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar és Lesznai Anna műveiből. A Királyi Építészeti Akadémián első ízben szentelnek önálló tárlatot a magyar építészetnek. Először találkozhat a brit közönség a magyar történelmet eredeti fotókkal bemutató anyaggal is, melyet a kecskeméti fotómúzeum gyűjteményéből válogattak.

A Nagy-Britanniában rendkívül népszerű magyar komolyzene képviseletében november 6-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar lép fel a Hairfield Hallsban Kocsis Zoltán és Jandó Jenő közreműködésével. A Wallace Collectionben november 23-án Kelemen Barnabás hegedű- és Bogányi Gergely zongoraművész koncertezik. November 19-21-ig a magyar világzenei fesztiválon a Vujicsics Együttes, a Balázs Elemér Group, a Romano Drom ad ízelítőt a hazai nép- és világzenéből a Lilian Baylis Színházban. Izgalmas vállalkozásnak ígérkezik a Royal National Theatre és a Magyar Nemzeti Színház együttműködése, melynek keretében négy mai magyar színműből - Egressy Zoltán, Háy János, Kárpáti Péter, Németh Ákos egy-egy darabjából - rendeznek felolvasóestet.

Irodalmunk iránt - különösen Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című műve sikeres angliai kiadását követően - megnőtt az érdeklődés a szigetországban. Jövő novemberig tucatnyi könyv jelenik meg brit kiadók gondozásában, köztük a magyar kortárs költészetet bemutató antológia, Esterházy Péter Harmonia Cćlestis című munkájának angol fordítása, Bächer Iván novellái. Bartók Béláról és Radnóti Miklósról szóló tanulmánykötetek és Molnár Ferencről életrajz is kerül majd az angol tékák polcaira. Bradfordban hangsúlyt kap a magyar mozi, Glasgow-ban a magyar modernizmus nagyjai "mutatkoznak be", Huddersfield pedig a helyi kortárs zenei fesztivál keretében Eötvös Pétert üdvözli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.