Klasszikus

Varázslatos művészetünk

2003.10.31. 00:00
Ajánlom
Magyar kulturális évad Angliában II. Erzsébet angol királynő és Mádl Ferenc köztársasági elnök védnökségével november 3-án nyitja meg kapuit a Magyar Magic - Hungary in Focus 2004 elnevezésű nagy-britanniai magyar évad Londonban.

Hasonlóan a francia és az olasz évadhoz, Nagy-Britanniában is kultúránk egésze mutatkozik be. A tizenkét hónapig tartó programsorozat keretében tíz brit város fogadja be a magyar művészeteket. A házigazda a Londoni Magyar Kulturális Központ lesz. A Magyar Turizmus Rt.-vel szoros együttműködésben a szervezők arra is számítanak, hogy turisztikai vonzereje is lesz a kulturális programfolyamnak.

A Magyar varázs - magyar magic keretében zene- és filmművészetünk, irodalmunk, népzenénk, képzőművészetünk legjava kapott meghívást, és indult kulturális követségbe 2004-es európai uniós csatlakozásunk küszöbén. A Magyar Magic hosszú távú célja - fogalmazott Bogyai Katalin, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója -, hogy a brit és magyar műhelyek, szervezetek, fesztiválok és a két ország művészei között további kulturális hidak épüljenek, és akadálymentes legyen rajtuk a "közlekedés". A 2004 novemberében befejeződő műsorözön folyamán a magyar művészet teljes spektruma lehetőséget kap a megmutatkozásra. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) idén 800 millió forinttal támogatja az eseménysorozatot. Ebből az összegből valósult meg a Magyar Magic idei nyári előzetese is. Mint Schneider Mártától, az NKÖM helyettes államtitkárától megtudtuk, az évad költségvetése ennek a sokszorosa, a költségek nagyobb részét a brit közreműködő partnerek állják.

A patinás helyszínek - a Barbican Theatre, a Royal Festival Hall, a Brit Filmintézet, a Queen Elisabeth Hall - méltóságot és tekintélyt kölcsönöznek az eseményfolyamnak. A megnyitó az angol főváros egyik jelképének tartott Temze-parti Sommerset House múzeumban lesz Sebestyén Márta és Vukán György Creative Art Triójának koncertjével. Ugyanitt látható a Magyar ezüst- és aranyünnep című nyitó tárlat, mely az Esztergomi Keresztény Múzeum, az Iparművészeti és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeinek anyagaiból, valamint az egri ferencesek templomának kincseiből ad válogatást. Szintén jelentős képzőművészeti kiállítás nyílik november 12-én a Freud Múzeumban Álomfestők címmel Gulácsy Lajos, Csontváry Kosztka Tivadar és Lesznai Anna műveiből. A Királyi Építészeti Akadémián első ízben szentelnek önálló tárlatot a magyar építészetnek. Először találkozhat a brit közönség a magyar történelmet eredeti fotókkal bemutató anyaggal is, melyet a kecskeméti fotómúzeum gyűjteményéből válogattak.

A Nagy-Britanniában rendkívül népszerű magyar komolyzene képviseletében november 6-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar lép fel a Hairfield Hallsban Kocsis Zoltán és Jandó Jenő közreműködésével. A Wallace Collectionben november 23-án Kelemen Barnabás hegedű- és Bogányi Gergely zongoraművész koncertezik. November 19-21-ig a magyar világzenei fesztiválon a Vujicsics Együttes, a Balázs Elemér Group, a Romano Drom ad ízelítőt a hazai nép- és világzenéből a Lilian Baylis Színházban. Izgalmas vállalkozásnak ígérkezik a Royal National Theatre és a Magyar Nemzeti Színház együttműködése, melynek keretében négy mai magyar színműből - Egressy Zoltán, Háy János, Kárpáti Péter, Németh Ákos egy-egy darabjából - rendeznek felolvasóestet.

Irodalmunk iránt - különösen Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című műve sikeres angliai kiadását követően - megnőtt az érdeklődés a szigetországban. Jövő novemberig tucatnyi könyv jelenik meg brit kiadók gondozásában, köztük a magyar kortárs költészetet bemutató antológia, Esterházy Péter Harmonia Cćlestis című munkájának angol fordítása, Bächer Iván novellái. Bartók Béláról és Radnóti Miklósról szóló tanulmánykötetek és Molnár Ferencről életrajz is kerül majd az angol tékák polcaira. Bradfordban hangsúlyt kap a magyar mozi, Glasgow-ban a magyar modernizmus nagyjai "mutatkoznak be", Huddersfield pedig a helyi kortárs zenei fesztivál keretében Eötvös Pétert üdvözli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.