Klasszikus

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

2024.07.11. 13:15
Ajánlom
A sokszínűség és a kulturális turizmus művészeti fesztiválja idén immár harmincharmadik alkalommal várja közönségét augusztus 9–19. között. A fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.

A Zempléni Fesztiváli művészeti vezetője és fesztiváligazgatója, Hollerung Gábor szavaival élve a Zempléni Fesztivál Magyarország talán legsokszínűbb művészeti fesztiválja, melynek programkínálatában az igen különleges eseményektől kezdve a népszerű műsorokig rendkívül sok stílus és műfaj megtalálható. A Zempléni Fesztivál látogatója találkozhat komolyzenei koncertekkel, jazzel, népzenével, világzenével, kamaraprodukciókkal, tánccal, gyerekprogramokkal. A fesztivál azonban nemcsak a művészetről, hanem elsősorban a megismerésről szól:

aki ellátogat a régió festői kis falvaiba, nemcsak egy magával ragadó hangverseny részese lehet, de megismerheti a település és a régió műemlékeit, szokásait, gasztronómiáját.

A kis falvakban a koncerteken vendéglátás is fogadja a látogatókat, ahol megkóstolhatják a helyi finomságokat, borokat, süteményeket. Az idei fesztivál közel negyven helyszínen, csaknem húsz településen, több mint 500 fellépő művésszel várja a látogatókat.

A sokszínűség mellett a fesztivál másik fontos mozgatórugója a turizmus és a kultúra összekapcsolása. E két terület legmagasabb szintű összefonódását, egymás általi erősítését, segítését kívánják szolgálni a szervezők, ezért nagy hangsúlyt fordítanak a helyi turisztikai irodákkal, szervezetekkel való együttműködésre.

A tavalyi fesztivál körüli bizonytalanság egy soha nem tapasztalt összefogást indított el a régióban: ennek kezdeményezője Sándor József volt, aki továbbra sem engedte el a fesztivál kezét, és csatlakozott hozzá a régió összes önkormányzata. Elmondhatjuk, hogy a fesztiválban részt vevő valamennyi település fontosnak érzi, hogy egy ilyen országos jelentőségű művészeti eseménysorozat részese legyen, így lehetőségeikhez mérten anyagiakban és természetben is támogatják azt. A szervezők remélik, hogy ez a fajta mecenatúra – akárcsak a tavalyi esztendőben – idén is ösztönzőleg hat a kormányzatra, és a megvalósításhoz szükséges támogatás hamarosan megérkezik. Magyarországon ez az osztott teherviselés úttörő kezdeményezés, így abban is bíznak a fesztivál szervezői, hogy hosszú távon is gyökeret tud ereszteni a kultúrafinanszírozás területén.

A Zempléni Fesztivál az idei esztendőben egy nappal hosszabb lesz a megszokottnál, hiszen az augusztus 20-i hosszú hétvégére tekintettel a rendezvény 19-én, hétfőn fejeződhet be. A záróhangversenyen a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori vezetője, a tavaly elhunyt fesztiválalapító, Rolla János emléke előtt tiszteleg.

A fesztivált a Budafoki Dohnányi Zenekar, a fesztivál rezidens együttesének hangversenye nyitja augusztus 9-én, Sárospatakon Gershwin, Weiner Leó és Sztravinszkij műveivel.

Az együttes számos hangversennyel, formációban képviselteti magát a sorozatban: hallhatják őket Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen és Szerencsen.

A tavaly nagy sikerrel bemutatkozott BDZ Kamaraműhely pedig, melynek művészeti vezetője Szüts Apor, Pálházán ad hangversenyt. A kamarazenekar fő célja, hogy betekintést engedjen a zenetörténet állócsillagainak kamarazenekari perspektívájába. A világon egyedülálló BDZ Kamaraműhely egyedi hangszer-összeállításának és hangszereléseinek köszönhetően ötvözi a kamarazenélés bensőséges és intim hangulatvilágát a nagyzenekari hangzás színességével és grandiozitásával. A BDZ kötelékében működő számos kamaraegyüttes is hallható, például a BDZ á la cARTe, a Trüffel Kvartett, illetve az idén Liszt-díjban részesült Corpus Harsona Kvartett. Az Esti jazz-sorozatban pedig fellép Fellegi Anna, a zenekar hegedűse, aki már sokadik éve énekesként is elkápráztatja a közönséget.

A fesztivál programjában olyan zenei csemegék is találhatók, mint a MYNK Quartet és Omar Bashir koncertje, amelyben a Közel-Keleten honos oud (arab lant) által megszólaltatott melódiák találkoznak az európai hangszerekkel és zenekultúrával, és ebből egy sokszínű, magával ragadó hangverseny születik.

Akit a jazz és világzene érdekel, hallhatja a Bársony Bálint neve által fémjelzett Magyar Rhapsody Projektet, mely ismert magyar melódiákat tálal világzenei köntösben, de jelen lesz Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Bandje, mely a jazz, a flamenco, a swing, a ragtime és a klezmer dallamait egyedülálló módon ötvözi a roma zenével. És ott lesz Mujahid Zoltán és a Group’n’Swing, a Benkó Dixieland Band, a Bohém Ragtime Jazz Band és a Budapest Klezmer Band is.

A fesztivál az idei évben számos ígéretes és festői helyszínnel bővül:

ilyen például Golopon a Vay-kastély parkja, ahol egy festői vízi színpadon várják az érdeklődőket, vagy a füzéri szabadtéri színpad, mely a vár lábánál, szédületes zempléni panorámával csalogat.

A fesztivál sok év után újra ellátogat a Bodrogközbe, méghozzá Kenézlőbe, ahol a hangverseny mellett a görögkatolikus templom Európa-szerte egyedülálló ikonosztázát is érdemes megtekinteni. Régi-új helyszín Bodrogkeresztúr, ahol a hangversenynek a felújított ezeréves katolikus templom ad otthont, míg újdonságnak számít a tarcali Andrássy Kúria hangulatos terasza.

Természetesen a kedvelt helyszínekre is ellátogathatnak az érdeklődők, ismét lesz hangverseny az Újhuta Kastélyszálló festői teraszán, lesz egynapos program Tolcsván és Mádon, de érdemes lesz ellátogatni Hercegkútra, Mikóházára, Taktaharkányba, vagy a Magyar Nyelv Múzeumába is.

A fesztivál kedvelt esti programja Sárospatakon az Esti jazz-sorozat, melyben olyan előadók lépnek színpadra, mint a Malek Andi Soulistic, a Révész Richárd Trió, illetve a Canarro Zenekar és Sapszon Orsi.

A tokaji bor kedvelői számára rendezik a Koncert borral sorozatot, melynek keretében a Patricius Borház, a Disznókő Pincészet, a Tokaj-Oremus, valamint a fesztivál hivatalos borszállítója, a Grand Tokaj borait kóstolhatják a látogatók hol borgőzös, hol panorámás, hol rusztikus környezetben, de mindig kellemes zenével.

A Zempléni Fesztivál részletes programja itt érhető el. >>>

Fejléckép: A Zempléni Fesztivál koncertje Sárospatakon (forrás: Zempléni Fesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hír

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.