Klasszikus

Várdai és Hindemith

2014.10.26. 10:21
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok Gilbert Varga vezényletével első pillantásra meghökkentő műsor-összeállítással készült a CAFé Budapest Fesztiválra. Az október 8-i koncerten a közönség helyett, Hindemith Csellóversenye igyekezett betölteni a hangversenytermet Várdai István tolmácsolásában. KRITIKA

Az esten megszólaló művek különlegessége nem csak önmagukban, de zenetörténeti kapcsolatrendszerük tekintetében is megmutatkozott. A magyarországi bemutatóként elhangzott John Adams The Chairman Dances című önálló darabja nem más, mint a szerző első, három felvonásos operájának (Nixon in China) forradalmi balettzenéje. Hindemith Csellóversenyének II. tétele William Waltont ihlette meg, de természetesen fiatalkori önidézeteket is találunk a versenyműben. Brahms Magyar táncok sorozatának pedig nem titkolt módon olyan nagyszerű művek köszönhetők, mint a koncert második felében megszólaló Szláv táncok. A darabpárosítás a különleges kapcsolódási pontok ellenére némi disszonanciát hordozott magában. A két kortárs mű még össze is illett volna, hiszen a The Chairman Dances-t értelmezhettük a hagyományos nyitányoknak megfelelő ráhangolásnak, a szünet utáni nyolc Dvořák-tánc viszont semmilyen módon nem kapcsolódott az előzményekhez, ezek a tételek nem azért íródtak, hogy egy nagy, veretes szimfónia, vagy hosszabb mű helyét átvegyék. Egy koncert elején néhány tánc még izgalmas, ráadásdarabnak egy-egy tétel kifejezetten üdítő, mégis egy egész sorozatot leginkább egy Dvořák-est keretében tudnék elképzelni.  

John Adams foxtrott zenekarra jelölésű darabjának első szakasza a hangszíneket sorakoztatja, dúsítja, kezdetben az "A" hangot kiemelve. A nagyzenekari műben a ritmikai elemek a mű fontos részét képezik, az ütőhangszerek és a zongora pedig sajátos színt kölcsönöznek. A foxtrott-elemek át-átszövik a művet, van, ahol egészen nyilvánvaló a tánckarakter, másutt viszont álomszerű jelleget kap a zenei anyag. A helyenként repetitív mozgásra emlékeztető zenei szövet izgalmas, de sok esetben a monomániába hajló monotónia ellaposodik, nem tartja fent megfelelően a figyelmet. A zárlat ugyanakkor kiválóan előkészített és frappáns.

Hindemith gordonkakoncertje nem a legkedveltebb versenyművek közé tartozik. A szerző megtartja a hagyományos formát, a tétel indítása után nem sokkal azonban sodró erejű kadenciát hallunk. A lassú tétel lenyűgöző, mintha egy szerenádot hallanánk a 9/8-os nyitó részben. A III. tétel sokszínűségébe belefér az indulójelleg, de a néha álom- és tündérzeneszerű zenei megoldás is. A mű szólóját a nemrég újabb rangos versenygyőzelmet arató Várdai István játszotta. Várdai rendkívül gazdag színekkel keltette életre a művet, tökéletes technikai tudással. Virtuozitása az első részben ezúttal sem volt öncélú. A lassú tétel lágy, szinte kitárulkozó dallama csodálatosan szólalt meg, nagyszerű karakterekkel, zenei megoldásokkal, amelyhez a zenekar méltó partnernek bizonyult. A koncerten ezen a pontján lemez minőségű zenei játékot hallhatott a közönség. A ráadás Piatti III., B-dúr capricciója volt nagyszerű élményt okozva ezzel a nagyérdeműnek.

Szünet után Dvořák első nyolc Szláv táncát hallhattuk rendkívül színesen, erőteljes és lágy karakterek váltakozásával. Talán a harmadikból a fuvola gyönyörű, telt piano magas hangját, illetve a negyedik tánc fergeteges zárlatát emelném ki. Gilbert Varga az Adams-műben pontosan intett, plasztikusan rajzolta ki az ütemváltásokat, a nehezebb belépésekre pedig egyenként fordított figyelmet. A Hindemith-darabban kitűnő szimbiózisba került a szólistával, mégis úgy éreztem, hogy maradtak még kiaknázatlan zenei finomságok a versenyműben. Varga a koncert második részében a közönségre is átragadó örömmel dirigált, s maga is szívesen festette alá mozgásával a tételeket, nagyszerű finálét biztosítva ezzel a legapróbb mozdulatait is tökéletesen követő Nemzeti Filharmonikusok élén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.