Klasszikus

Várdai István a Zene Világnapján a csendről is beszélt

2010.10.04. 10:23
Ajánlom
Az október 1-jei eseményekről a Fidelio.hu VIDEÓT is készített, amelyben Várdai István, a Zene Világnapjának nagykövete is megszólalt.

A péntek délelőttől egészen estig tartó budapesti rendezvénysorozatot Rubovszky Rita, a Hungarofest Nonprofit Kft. vezetője és dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora nyitotta meg a Liszt Ferenc tér parkolójában felállított nagyszínpadon. Rubovszky Rita azokra a terekre hívta fel a figyelmet, amelyek eredetileg nem zenélésre jöttek létre, de mégis meg lehet állítani az embereket pár percre a muzsika erejével, dr. Batta András pedig a nyitottságot a "a zene mindenkié" Kodályi mondat  jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Az óriási hangkavalkád közepén, amikor a Liszt téri színpadtól kezdve, a Nyugati aluljáróig olyan kiválóbbnál kiválóbb művészek játszottak Budapesten, mint Szakcsi Lakatos Béla, Fülei Balázs, Baráti Kristóf, Várdai István, a Zene Világnapjának nagykövete a csend fontosságáról és annak, a zenében betöltött szerepéről is beszélt. A Zeneakadémián 2009-ben végzett muzsikus jelenleg a Kronberg Akadémián, professzor Frans Helmersonnál tanul, de itthon is gyakran játszik. Virtuóz játékát legközelebb hétfő este a MÁV Szimfonikusok élén előadott Mihály András Csellóversenyben hallhatjuk. Az alábbi videón a Zene Világnapjának összefoglalója látható, amelyben a csellóművész is megszólal.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.