Klasszikus

Várdai variációk

2014.06.20. 09:49
Ajánlom
Várdai István május 21-én és 22-én én Bach szóló csellóra írt szvitjeiből összeállított műsorral lépett fel New York egyik legrangosabb kamarazenei sorozatában, a Park Avenue Armoryban. Június 20-án a Pannon Filharmonikusokkal ad Csajkovszkij-estet.

A koncert különlegessége lesz, hogy a többszörös világversenygyőztes pécsi születésű művész előadását Európa egyik legnagyobb lemezkiadója élő lemezfelvételen rögzíti majd. Várdai István első nagyzenekari lemezének bemutatókoncertjének érdekessége, hogy Csajkovszkij Rokokó variációi kétszer, két egymástól eltérő verzióban szólalnak meg. Csajkovszkijnak bár sok idejét elvette a komponálástól tanítási kötelezettsége a Moszkvai Konzervatóriumban, de kiváló tanár kollégái és a környezet új művek megírására inspirálta.

7BA90E00-DA7E-4718-8777-0B839D11EA20

Várdai István

Fitzenhagen csellóprofesszorral különösen jó barátságot ápolt. Számára, pontosabban vele együtt komponálta a híres Rokokó variációkat, mivel Fitzenhagen nemcsak tanácsokkal látta el a csellószólamot illetően, de létrehozta saját verzióját, a variációk sorrendjének átalakításával. Az ő kérésére gazdagodott a csellóirodalom további két művel: a Nocturne-t az op. 19-es zongorasorozatának darabjából, az Andante Cantabilét az első vonósnégyeséből írta át Csajkovszkij csellóra és kis zenekarra. A Pezzo Capricciosót egy másik csellista barátjának, a Párizsban élő Brandukovnak írta. Várdai István első lemeze 2009 októberében  jelent meg  a Harmonia Mundi gondozásában, 2010-ben pedig  Vanhal csellóversenyét játszotta lemezre a Howard Griffiths vezényelte Camerata Schweiz közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.