Klasszikus

Várjon Dénes: "A mű a lényeg, a muzsikus másodlagos"

2013.11.25. 14:30
Ajánlom
Zeneakadémiai diplomája évében, 1991-ben győzedelmeskedett a zürichi Anda Géza Zongoraversenyen, és mindmáig ő az egyetlen magyar muzsikus, aki nyerni tudott a háromévenként megrendezett, világraszóló művészi megmérettetésen. A november 29-én kezdődő Anda Géza Fesztivál művészeti vezetőjeként Várjon Dénes december 1-jén ad koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. INTERJÚ

- Lisztet sokan a rocksztár archetípusának tartják, például a nemrégiben a Zeneakadémián fellépő, klasszikus képzettségű amerikai jazz-zongorista, Brad Mehldau is, aki őt és Beethovent véli a 20. századi popikonok előképének. Ön december 1-jén mindkét géniusztól játszik egy-egy darabot a Zeneakadémián, mit gondol erről a párhuzamról?

- Beethovenről nem így gondolom, de Liszt valóban az első turnézó művészek egyike volt, aki intenzitásában a Beatleshez mérhető hisztériahullámot váltott ki, és popkulturális értelemben vett, nemzetközi rajongótábora volt. Ugyanakkor Lisztben hiba volna csak a szalonok dámáit virtuóz játékával megbabonázó muzsikust vagy komponistát látni. Szó szerint korszakalkotó zeneszerző volt, akinek időskori műveire az enigmatikus egyszerűség, a csupán pár hanggal operáló kifejezésmód jellemző. Szerintem ő nyitotta meg az utat mások mellett Bartók vagy Schönberg előtt is.

- Ezért is zárja a h-moll szonátával zeneakadémiai koncertjét?  

- Ez a Liszt-mű áll a legközelebb hozzám, így különösen örültem annak, hogy az ECM lemeztársasággal fel is vehettem pár évvel ezelőtt.

- Precipitando című, két éve megjelent szólóalbuma jelentős nemzetközi siker volt, a nemzetközi kritika pedig Önt tartja a h-moll szonáta egyik legnagyszerűbb jelenkori előadójának. A lemezborítón mégsem a manapság szokásos sztárportré, hanem egy fekete-fehér művészfotó szerepel. Nem kívánt beszállni az önfényező sztáriparba?

- Tudom, hogy ma már nem lehet marketing és kommunikáció nélkül eladni semmit. Én is a mában élek, nem hagyhatom figyelmen kívül a trendeket. Mégis amellett vagyok, hogy egy plakáton, vagy egy borítón a zeneszerző nevét szedjék a legnagyobb betűkkel. A mű a lényeg, a muzsikus másodlagos. Azzal is tisztában vagyok, hogy egy televíziós talkshow ma nagyobb tömegeket érdekel, mint egy Mozart-szonáta. Szerencsére akadnak még, akik a kisebbséghez tartoznak.

- A komolyzenei legendárium szerint ez a fajta attitűd jellemezte a tragikusan korán, 1976-ban mindössze 55 évesen elhunyt Anda Gézát is, akit fénykorában alig néhányszor hallhatott élőben zongorázni a hazai publikum. Mint a róla elnevezett nemzetközi verseny 1991-es győztese és a zeneakadémiai Anda Géza Fesztivál művészeti vezetője, osztja ezt a véleményt?

- Sajnos én sem ismerhettem, de akik közel álltak hozzá, hasonlóan vélekednek. A hang- és filmfelvételek tanúsága szerint sajátos zárkózottság jellemezte. Csak és kizárólag a zenére koncentrált. Tehette, mert negyven-ötven évvel ezelőtt a külső vagy a teátrális színpadi jelenlét még nem számítottak - az elmélyült, kidolgozott előadás annál inkább. Anda rendkívül széles látókörű, művelt ember volt, aki csak a zenének élt. Máig abban a szerencsében van részem, hogy rendszeresen megfordulok a svájci Anda-stúdióban, ismerem Anda Géza könyvtárát, festménygyűjteményét. Az egész környezete erről a habitusról árulkodik. Családias, szeretetteljes, zenét szolgáló közeg, amelyet a verseny és a zürichi Anda-alapítvány motorjának számító özvegy, Hortense Anda-Bührle éltet mind a mai napig.

- Az 1979-től három évenként megrendezett verseny arról is ismert, hogy a gálakoncerttel nem ér véget: a díjazottak jutalma az is, hogy három-négy éven át menedzseli őket az alapítvány. Mit jelent ez a gyakorlatban?

- A professzorokból, előadóművészekből, zenetudósokból álló zsűri, az alapítvány munkatársai, az egykori győztesek és a verseny körül az idők során szövődő kapcsolati háló biztosítja a fejlődés lehetőségét és nem mellesleg a professzionális koncertmenedzsmentet. De ne egy versenyistállót képzeljenek el, sokkal inkább egy nagy, szeretetteljes családot. Az Anda Gézához hasonló személyiségű zenészek nagyon nagyra értékelik ezt az emberi miliőt, ahol a valódi művészi érték mindent meghatároz.


A Zeneakadémián 2013. november 29-december 1. között megrendezendő Anda Géza Fesztiválról mindent megtudhat a http://zeneakademia.hu/anda-fesztival oldalra kattintva.

Kapcsolódók:

http://fidelio.hu/klasszikus/zeneakademia/hallgasson_anda_gezaversenygyozteseket

http://fidelio.hu/klasszikus/ajanlo/anda_geza_fesztival_a_zeneakademian

http://fidelio.hu/fidipedia/klasszikus/eloadok/anda_geza

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.