Klasszikus

Várnagy Andrea és Farkas Zsolt Liszt-lemeze

2014.02.12. 10:00
Ajánlom
Liszt Ferenc virtuozitása mellett a zeneszerző tépelődő természetét és vallásos keresését is igyekszik megmutatni Várnagy Andrea és Farkas Zsolt új négykezes zongoraalbuma.

„A köztudatban élő Liszt-kép egy virtuóz, a nők által bálványozott zeneszerzőt mutat. Ezt a képet szerettük volna árnyalni, tágítani az új albummal: megmutatni a tépelődő Lisztet, aki a földi és a transzcendens világban egyaránt óriási utat bejárva végül mély hitre jutott, azt a Lisztet, aki egyszerre volt magyar és európai. A lemezről mindenki kiválaszthatja a saját Liszt Ferencét, az örök vándort, a példaképet, a szerelmest, a virtuózt, a mélyen hívőt vagy a hazafit" - fogalmazott Várnagy Andrea.

Mint a Rózsavölgyi Szalonban tartott lemezbemutatón felidézték, a házaspár-duó tagjainak karrierje eredetileg szólistaként indult, mígnem 2002-ben felkérték őket egy négykezes hangversenyre: „A koncert végére tudtuk, hogy ez a mi utunk - mondta Várnagy Andrea.

Az új albumon szerepel többek között Liszt Ferenc Szerelmi álmok című zongoraműve is, amelyet a világon elsőként a duó számára dolgozott át Horváth Barnabás Erkel-díjas zeneszerző négykezes darabbá. Felkerült a válogatásra a Vándorévek ciklus első kötetéből (Svájc) az Obermann völgye (ezt a művet szintén számukra írták át négy kézre), a II. magyar rapszódia, valamint A bölcsőtől a sírig című, háromtételes Liszt-mű, illetve a Szózat és a Himnusz négykezes változata is. Két Mosonyi Mihály-kompozíció is hallható a korongról, az Ünnepi zene és Az égő szerelem három színe.

Várnagy Andrea és Farkas Zsolt Győrben, Münchenben és Dortmundban folytatott zenei tanulmányok után 1997-ben tért haza. Ma Budapesten élnek, három gyermeket nevelnek. Főleg négykezes fellépésekkel járják Magyarországot, sokat koncerteznek gyerekeknek, köztük hátrányos helyzetűeknek is - ez utóbbi koncertjeiket missziójuknak tekintik, és a muzsikát versekkel is kiegészítik. Vidéki és határon túli turnéik mellett a tengerentúlról is kapnak felkéréseket. Legutóbbi emlékezetes koncertjük tavaly decemberben volt a felújított Zeneakadémia nagytermében.

A párnak 2004 óta több albuma is megjelent, amelyeken mások mellett Pécsi Ildikó, Borbély T. András, Csurka László, Papadimitriu Athina és Gesztesi Károly működtek közre. Zeneképzelet című, kifejezetten gyerekeknek szóló lemezük hatalmas sikert aratott, csakúgy, mint a Teremtés című korong, amelyen a teremtéstörténetet dolgozzák fel a zene segítségével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabadon hozzáférhető Sára Sándor hét emblematikus filmje

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor emléke előtt tisztelegve, hét emblematikus filmjét mától 20 napon át szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.
Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Zenés színház

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Klasszikus ajánló

Simic Aleksander a Carnegie Hall előtt Budapesten ad koncertet

A fiatal csellista, a Virtuózok harmadik évadának döntőse és kétszeres különdíjasa október 13-án a Benczúr Házban ad szólókoncertet.
Klasszikus turné

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus ajánló

Rolla János az életéről mesél a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása október 12-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Fila Balázsal, Hámori Mátéval és Rolla Jánossal.
Klasszikus felhívás

Október 11-én különleges szakmai nappal indul Müpa kritikaíró pályázata, a Karc

A Müpa a 2019/2020-as évadban negyedik alkalommal hirdeti meg a Karc kritikaíró pályázatot. A szervezők ismét a Müpa teljes programpalettájához kapcsolódóan várják a fiatal szerzők jelentkezését, valamint 2019. október 11-én rendezik meg a kritikaírással foglalkozó szakmai napot, mely komoly segítséget nyújt a pályázóknak.