Klasszikus

Várnagy Andrea és Farkas Zsolt Liszt-lemeze

2014.02.12. 10:00
Ajánlom
Liszt Ferenc virtuozitása mellett a zeneszerző tépelődő természetét és vallásos keresését is igyekszik megmutatni Várnagy Andrea és Farkas Zsolt új négykezes zongoraalbuma.

„A köztudatban élő Liszt-kép egy virtuóz, a nők által bálványozott zeneszerzőt mutat. Ezt a képet szerettük volna árnyalni, tágítani az új albummal: megmutatni a tépelődő Lisztet, aki a földi és a transzcendens világban egyaránt óriási utat bejárva végül mély hitre jutott, azt a Lisztet, aki egyszerre volt magyar és európai. A lemezről mindenki kiválaszthatja a saját Liszt Ferencét, az örök vándort, a példaképet, a szerelmest, a virtuózt, a mélyen hívőt vagy a hazafit" - fogalmazott Várnagy Andrea.

Mint a Rózsavölgyi Szalonban tartott lemezbemutatón felidézték, a házaspár-duó tagjainak karrierje eredetileg szólistaként indult, mígnem 2002-ben felkérték őket egy négykezes hangversenyre: „A koncert végére tudtuk, hogy ez a mi utunk - mondta Várnagy Andrea.

Az új albumon szerepel többek között Liszt Ferenc Szerelmi álmok című zongoraműve is, amelyet a világon elsőként a duó számára dolgozott át Horváth Barnabás Erkel-díjas zeneszerző négykezes darabbá. Felkerült a válogatásra a Vándorévek ciklus első kötetéből (Svájc) az Obermann völgye (ezt a művet szintén számukra írták át négy kézre), a II. magyar rapszódia, valamint A bölcsőtől a sírig című, háromtételes Liszt-mű, illetve a Szózat és a Himnusz négykezes változata is. Két Mosonyi Mihály-kompozíció is hallható a korongról, az Ünnepi zene és Az égő szerelem három színe.

Várnagy Andrea és Farkas Zsolt Győrben, Münchenben és Dortmundban folytatott zenei tanulmányok után 1997-ben tért haza. Ma Budapesten élnek, három gyermeket nevelnek. Főleg négykezes fellépésekkel járják Magyarországot, sokat koncerteznek gyerekeknek, köztük hátrányos helyzetűeknek is - ez utóbbi koncertjeiket missziójuknak tekintik, és a muzsikát versekkel is kiegészítik. Vidéki és határon túli turnéik mellett a tengerentúlról is kapnak felkéréseket. Legutóbbi emlékezetes koncertjük tavaly decemberben volt a felújított Zeneakadémia nagytermében.

A párnak 2004 óta több albuma is megjelent, amelyeken mások mellett Pécsi Ildikó, Borbély T. András, Csurka László, Papadimitriu Athina és Gesztesi Károly működtek közre. Zeneképzelet című, kifejezetten gyerekeknek szóló lemezük hatalmas sikert aratott, csakúgy, mint a Teremtés című korong, amelyen a teremtéstörténetet dolgozzák fel a zene segítségével.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.